HIRDETÉS

Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán

hirek.sk 2018. február 03., 12:24
Az érsekkétyiek petíciót indítottak Molnár Péter polgármester leváltására. Pár nap leforgása alatt 252 aláírás gyűlt össze, ami bőven több annál, amennyi a polgármester leváltásáról szóló népszavazás kiírásához szükséges (151).

Kevés olyan politikus létezik, aki napi szinten azon agyalna, hogyan tehetne keresztbe az őt megválasztóknak. Vannak polgármesterek, akik sunyiznak, enyveskezűsködnek vagy éppen alkalmatlanságukból adódóan elbaltáznak dolgokat, s midőn lebuknak és rájuk húzzák a vizes lepedőt, szégyenükben a föld alá bújnak. Nos, az érsekkétyi polgármester nem ilyen. Pontosabban a sunyizás, mutyizás, elbaltázás és alkalmatlanság stimmel nála, ahogy több alkalommal is megírtuk egy-egy ilyen esetét, csak éppen ő büszkén vállalja mindezt és minden alkalommal igyekszik fokozni a rosszindulatúságot. Minél többet koppintnak a fejére, ő annál többször tesz valami aljasságot.

A kétyiek meg is elégelték ezt és petíciót kezdeményeztek ellene, melynek során pár nap leforgása alatt 252 aláírás gyűlt össze, ami bőven több annál, amennyi a leváltásáról szóló népszavazás kiírásához szükséges (151). Információink szerint az első napon már száznál tartottak, és a lakosok maguk keresték az aktivistákat, hogy aláírhassanak. Sokan persze bedőltek a megfélemlítésnek, és bár egyetértenek az eltávolításával, félnek az ámokfutó polgármester bosszújától. A petíciót immáron le is adták, a népszavazást hamarosan ki kell írni, s amennyiben az igenek győznek, a polgármesternek három napon belül távoznia kell a posztjáról. A kezdeményezők viszont még óvatosak, mert megítélésük szerint Molnár Péter törvénysértésre is kapható annak érdekében, hogy hatalmát megtartsa, és bármilyen eszközt el tudnak képzelni, hogy a népszavazást megakadályozza (törvényes lehetőségei erre nincsenek).

Előfordulhat például, hogy ahogy semmilyen rendezvényre nem adja ki senkinek a kultúrházat, úgy a népszavazás lebonyolítására sem fogja (már jelezte). Ehhez kapcsolódik, hogy a hagyományos Csemadok-bálra sem adta bérbe a kultúrházat, így a kétyiek kénytelenek a szomszéd faluban megtartani a báljukat… reményeik szerint először és utoljára.

Viszont ne szaladjunk annyira előre, mert február első napja sem telt Érsekkétyen izgalommentesen. A község főellenőre a múlt hónapban betegállományban volt, így 2018. február 1-jén ment be a kétyi községi hivatalba, hogy megkezdje ellenőri munkáját. Elmondása szerint ellenőrizendő akad bőven, mert az utóbbi időkben egyre több gyanús dokumentum tűnt fel. A polgármester ezen a héten szabadságon volt, így a meglehetősen szűkös községi hivatalban az ő asztalához ült le az iratokat átnézni. Napi rutinját végezve arra lett figyelmes, hogy az időközben felbukkanó polgármester emelt hangon kéri tőle számon, hogy mit csinál. Leszkó Ildikó meglepve válaszolta, hogy a munkáját végzi, mint máskor. Molnár ekkor elvett tőle minden iratot és felszólította, hogy hagyja el a munkahelyét. Más ember hasonló helyzetben örülne, hogy már délelőtt elengedik a munkából, a főellenőr viszont megsejtette, hogy valami rejtegetnivaló akadhatott a kezébe, ha a polgármester ennyire ingerültté vált a napi rutin miatt, ezért a munkaviszonyára és szerződésére hivatkozva kijelentette, nem kíván távozni. A polgármester ekkor kihívta a rendőrséget, akik ugyancsak nem értették, mi kivetnivaló van abban, ha egy alkalmazott munkaidőben végzi a munkáját.  Kifogásai azzal kapcsolatban voltak Molnárnak, hogy a főellenőr az ő helyén ült (mert ugyebár az egy szent trón, ahova nem ülhetnek, csak felsőbbrendűek…), mivel máshol nem volt hely. Valamint azt is kifogásolta, hogy a decemberi testületi ülésen, melyen passzív ellenállásba vonult a képviselők háromötöde, nem szavazták meg többek között a főellenőr féléves munkatervét sem. Mint megtudtuk, ez azért történt, mert a képviselők igyekeztek blokkolni a polgármester minden tevékenységét.

„Megemlíteném, hogy miután a rendőrök elmentek, megtiltotta az alkalmazottaknak, hogy bármilyen dokumentumot odaadjanak nekem, így gyakorlatilag ellehetetlenítette a munkámat. Amikor felszólítottam, hogy adja ezt írásba, arra nem volt hajlandó. Délben pedig közölte az alkalmazottakkal, hogy nem mehetnek vissza délután – rendes munkaidőben –, nehogy én is be tudjak jutni és végezni a munkámat. Az igaz, hogy a munkatervemet nem szavazták meg, de megbízatást kaptam a képviselő-testülettől az ellenőrzésre. Ennek ellenére folytattam a tavaly megkezdett ellenőrzést” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Leszkó Ildikó.

Az érsekkétyiek tehát döntöttek, megelégelték a most már hosszú hónapok óta tartó áldatlan állapotot, amibe a falu vezetése sodorta a községet, és csakhamar népszavazásban mondhatnak véleményt a polgámesterről. Remélhetőleg ezzel véget érhet a falu kálváriája.

Csonka Ákos

Forrás: Csonka Ákos
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS