2022. október 5., 08:52

Cintányéros cudar világ

Tervezem a telet. Számolgatok, megpróbálok valahogy rezsit csökkenteni, nálunk nem olyan egyszerű, mint Magyarországon, ahol ezt államilag támogatott ársapkával teszik. Szlovákiában fülessapkával se…  

fűtés radiátor
Fotó: unsplash.com

A kazán közelébe se megyek fagypontig. Azt is fontolgattam, nem járok-e jobban egy csokor virággal és egy üveg középminőségű borral egy háromórás vendégségben, mint 3 órás fűtéssel otthon. Mert akkor beosztom a barátokat télvíz idejére. Ennek viszont az a veszélye, hogy visszalátogatnak, és akkor fűtés is, vendéglátás is, ami már nem biztos, hogy kifizetődő. Gyakrabban kellene meglátogatni hosszabb időre a gyerekeket, az unokákat, a kicsik egészsége védelmében kihangsúlyozva, hogy mi otthon nem fűtünk, nehogy aztán ide merészkedjenek. Majd mi elvisszük a Mikulást és a karácsonyt is nekik. Persze vonattal, mert a vonaton meleg van, az autóban fűtéskor nagyobb az üzemanyag-fogyasztás. Magyarországon 65 év felett minden uniós polgár minden közlekedési járművön teljesen ingyen utazhat. A határig stoppal. Bottal is, hogy megsajnáljanak.

Azt is meg kell nézni, hogy most mennyibe kerülnek a színház- és mozijegyek, érdemes-e előadásokat látogatni, hiszen addig sem kell otthon fűteni, meg aztán kulturális élmény is.

Hokimeccsre nem megyek, ott nem fűtenek. A templomokban vajon fognak-e a hidegben? Mert akkor igencsak gyakran fog minket látni Cirill atya, szinte beköltözünk a ferencesekhez. Legyenek jó hosszú prédikációk! Adventi melegendők, jobban várjuk a karácsonyt, mint a gyerekek!

Azok most a szerencsések, akik az üzletközpontok közelében laknak. Régebben tiltakoztak a megnövekvő forgalom miatt, hogy miért építik a házuk közelébe, most viszont örülhetnek. Naponta többször is átugorhatnak melegedni egy-egy kifliért, nézelődni, csak úgy tologatni a bevásárló kocsit…   

Hogyan oldja meg egy kispénzű ember, főleg egy nyugdíjas az otthoni rezsiköltségek spórolását a mai energiaárak mellett?

Az Európai Parlamentben, ahonnan ezt szajkózzák lépten-nyomon, vajon fognak-e fűteni a nagy tárgyalóteremben, vagy ott is nagykabátban fognak majd ülni a képviselők? Igaz, a parlamenti üléseken elég gyérek az üléssorok, csak Magyarország tetemrehívásaira telnek meg úgy- ahogy képviselőkkel. A baloldalon ilyenkor se kellene fűteni, mert melegíti őket a gyűlölet, a migránsszeretet és az európai honvágy.  Még hogy olcsó orosz gázzal fűtenek Magyarországon, felháborító, szankcióellenes és ukránellenes! Szankcionálni kell a szankciósértőket is, ez a legújabb javaslata Ursuláéknak, akik már teljesen belegabalyodtak ebbe.

Még hogy online ügyintézés! Egy frászt! A hivatalokban fűtenek a folyosókon is, ott lehet kényelmesen, melegben várakozni a sorunkra.

Sőt, magunk elé is engedhetjük a sietősebbeket, mi ráérünk. Ott a legjobb, ahol magas sorszámokat osztanak, vagy amikor már látjuk, hogy ránk kerül hamarosan a sor, gyorsan új cetlit nyomogatunk ki interaktívan! Régebben az erre specializálódók alacsony sorszámokkal üzérkedtek a forgalmas helyeken, mondjuk, a rendőrség közlekedési osztályán a rendszámtábláért vagy személygépkocsi átírásért várakozók között. Most fordítva, a magas számok a menők.

Még hogy homofisz munka! A munkaadók többsége most előszeretettel használja ezt a szóförmedvényt az otthoni munkavégzésre, aminek a járvány idején lehet, hogy még örültünk is,

de most viszont már nem igazán kedveljük a távoktatással, illetve a csökkentett, 3-4 napos tanítási héttel együtt. A nagyokosok azzal érvelnek, hogy régebben is volt szénszünet, amikor a gyerekek otthon maradtak, sőt néhány helyen olyan is előfordult, hogy a nebulóknak egy táska szénnel kellett megjelenniük a suliban. De most gázt hogyan vigyenek oda? Egy táska öngyújtóban?

Az is nagy bajban van, akinek nincs hova mennie dolgozni, és fűtenie kell szinte egész nap, ha nem akar megfagyni. A gyerekével vagy unokájával együtt sem ülhet be az osztályba, mert ott is bizonytalan a fűtés.  Dúdolhatják, ha van kedvük, mint az operettben: „Cintányéros cudar világ, iszunk egy kortyocskát. Cintányéros cudar világ, lopunk egy csókocskát.”

Megosztás
Címkék