Száraz Dénes

2019. október 13., 12:10

Célba ért az összefogás?

Az MKP Országos Tanácsának döntése alapján az egységes magyar választási lista az egyetlen megoldás, amely sikeres szereplést eredményezhet a 2020-as parlamenti választásokon. Ennek az egységes fellépésnek az alapja a Híddal való megegyezés, amelyhez csatlakozhatnak mások is, párton kívüliek és civilek is.

Október végéig kell megszületnie a konkrét együttműködési javaslatnak az MKP és a Híd között. Addig kellene bizonyára abban is megegyezni, hogy a felvidéki magyarságot leginkább megosztó személy(ek) szerepeljen(ek)-e a közös listán, illetve vonuljon, vonuljanak-e vissza az aktív politizálástól. Addig kellene tisztázni azt is, hogy ez a politikai formáció mennyire képes betölteni kormányváltó szerepet, ami a szlovák ellenzéki pártok számára is fontos üzenet lenne.

Egyetlenegy dolog indokolja ezt a döntést: ez a fajta összefogás, az MKP és a Híd megegyezése biztosabbá teheti a parlamenti küszöb átugrását! Főleg azért, mert a Híd-MKP közös választási pártlistáján ott lehet az Összefogás mozgalom is, de az Összefogáséból bizonyára kimaradt volna a Híd.

Három-négy százalékos lemorzsolódást pedig semmiképpen sem szabad megkockáztatni ebben a mostani felvidéki magyar választási kedvben, kedvtelenségben.

Valószínűleg több magyar választó fog az urnákhoz járulni amiatt, hogy végre megegyezett egymással a Híd és az MKP, és kevesebb lesz azok száma, akik a megegyezés miatt távol maradnak a választásoktól, illetve más formációt választanak.

Az Összefogás fiatal arcaira mindenképp szükség van, ők tudják „politikai szüzességükkel” és lendületükkel megszólítani a két magyar pártból valami miatt kiábrándult választókat. Aztán dönthet a karikás ostor, de még mindig jobb, ha egy listáról kell a jelöltek között válogatnunk, mintha két lista között kellene választanunk, mint ahogy az az utóbbi tíz évben minden szinten számtalanszor előfordult. Aztán majd a parlamentbe jutva gyorsan kiderül, ki tud kivel és hogyan együttműködni, ki képes a megegyezésre és ki támaszt továbbra is akadályokat a közös érdekképviseletnek. Látni fogják ezt az emberek, és a legközelebbi választások alkalmával már nélkülük kell összefogni, akár személyekre is lebontva a felelősséget.

Sokszor elhangzott már különböző pártoktól, hogy a magyar parlamenti képviselet elérése nem lehet cél, csak egy eszköz. Pedig dehogynem! Hagyjuk a frázisokat, tudjuk jól, hogy ez az elsődleges cél, aminek elérése nélkül nem teljesíthető a választási programban megfogalmazott többi cél sem.

Többségük még a parlamentbe jutással is csak nehezen realizálható, a legbiztosabb garancia erre a kormánytagság és a közös akarat. Hiába szeretné egy parlamenten kívüli párt például felvirágoztatni Dél-Szlovákia gazdaságát és infrastruktúráját, ha a falakon kívül maradva pusztába kiáltó szavak lesznek ezek.

A döntésnek bizonyára lesznek elmarasztalói és megkérdőjelezői mindkét párt szimpatizánsai között. Olyan hangok is lehetnek, hogy most már Bugár is lefeküdt Orbánnak, vagy hogy Menyhárt is lepaktált a nemzetárulókkal. Lesznek majd olyanok is, akik az MKP-Híd összefogást a magyarországi ellenzék elvtelen, számító és kiszámító összefogásához fogják hasonlítani. Ahhoz például, hogy az önkormányzati választásokon a nemzeti érzelmű Jobbik több helyen összeállt a nemzetietlen MSZP-vel vagy a nemzetellenes Gyurcsány féle DK-val.

Nem szabad a kettőt összevetni, hiszen az anyaországban ez az elvtelen összefogás a hatalom megszerzése érdekében történik, nálunk pedig a magyar lét a tét, ezért kell megegyezni a legjobb eredményt ígérő összefogásban. A pártok vezető szervei végre tudatosítják, hogy kellő összefogás hiányában veszélybe kerülne nemcsak a parlamenti képviseletünk, hanem a magyar tannyelvű iskola, a magyar kultúra, a kiépített felvidéki magyar intézményrendszer, a kétnyelvűség és sorolhatnánk tovább.

És nem feltétlen szükséges azt sem felhánytorgatni, hogy miért csak most, az utolsó előtti pillanatban világosodtak meg, és ki vagy mi az oka a késedelemnek.

Tessék nagyon gyorsan összedugni a szakértőfejeket, mert az emberek most már kíváncsik lesznek az ütős, sok mindenre kiterjedő közös választási programra is.

Mi pedig végre, ha megvalósul a széles összefogás, fellélegezhetünk, tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. november 18., hétfő

Bársonyban vagy bíborban született-e a szabadság?

Az is fura volt utólag, hogy a főelvtársak milyen gyorsan tudtak berendezkedni az új rendszerben, letűnt politikai hatalmukat privatizációs spekulációkkal váltották át gazdaságira.

Molnár Judit 2019. november 17., vasárnap

Eltékozolt éveink

Teremtő, nagy időket megélni akár a sors ajándékaként is felfogható.

Tóth Tünde 2019. november 17., vasárnap

Fiamnak november tizenhetedike margójára

Minden évben máshogy élem meg a Koraszülöttek Világnapját, amihez Neked köszönhetően van közünk.

Száraz Dénes 2019. november 17., vasárnap

Magyarságtudatból elégtelen!

Azt gondolná az ember, hogy magyarságtudat és -ismeret között nincs összefüggés, mivel Magyarországon sok olyan egyetemet végzett, műveltnek vélt politikus és újságíró befolyásolja a közvéleményt, akiknek a magyarságtudatuk erősen megkérdőjelezhető.

Száraz Dénes 2019. november 16., szombat

Amikor az iskolaközpont a megoldás, nem szabad hezitálni

A szlovákiai magyar oktatás fellendítése minden felvidéki magyarnak a szívügye.

Kolek Zsolt 2019. november 16., szombat

Esélylatolgatás a rajtvonalon

A Smer-SD nyerhet, de ki alakít kormányt?

Kövesdi Károly 2019. november 15., péntek

Falak és gesztusok

S most itt állunk, és újra mocorognak a téglák, tekeregni kezd a szögesdrót, csak éppen ellentétes indítékkal.

Kolek Zsolt 2019. november 15., péntek

Bársonyos félmúlt

1989 Kelet-Közép-Európa éve volt, azé a szanaszét rojtosodott régióé, amelyet az elmúlt évszázadokban folyamatosan a felzárkózás, az utolérés vágya fűtött, s ezenközben csak ritkán ismerhetett önmagára.

Száraz Dénes 2019. november 14., csütörtök

Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes megnyilvánulásai miatt, máris beindultak Gyurcsányék, nehogy lemaradjanak a fiatal liberális titánok mögött!

Száraz Dénes 2019. november 13., szerda

Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük a felvidéki magyar választási kedv fokozása érdekében?

Vélemény
Száraz Dénes: Bársonyban vagy bíborban született-e a szabadság?

Az is fura volt utólag, hogy a főelvtársak milyen gyorsan tudtak berendezkedni az új rendszerben, letűnt politikai hatalmukat ...

Molnár Judit: Eltékozolt éveink

Teremtő, nagy időket megélni akár a sors ajándékaként is felfogható.

Tóth Tünde: Fiamnak november tizenhetedike margójára

Minden évben máshogy élem meg a Koraszülöttek Világnapját, amihez Neked köszönhetően van közünk.