2019. november 8., 19:55

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

A Progresszív Szlovákia – Együtt (PS-SPOLU) parlamenten kívüli pártkoalíció választási programbemutatót tartott Komáromban, amelyen bemutatták a magyar platformjának jelöltjeit is. A PS-nak márciusig alelnöke volt Zuzana Čaputová is, aki a államfőválasztáson nagyon sok felvidéki magyar szavazatot kapott.

ps-magyar-platforma-5.jpg

Innen jöhetett az ötlet, hogy a PS hozza létre magyar tagozatát azzal a nem kimondott céllal, hogy magánál tartsa a parlamenti választásokon azokat a magyar szavazatokat, amelyeket Čaputová kapott az államfőválasztás alkalmával. Persze ezt a szándékot a programbemutatón másként csomagolták! Elhangzott, hogy nem csak egyenrangú jogokat akarnak biztosítani a magyaroknak, hanem meg is akarják érteni, milyen problémák foglalkoztatnak minket. Ehhez viszont nem lett volna szükség saját magyar tagozatra, elég lett volna megkérdezni valamelyik meglévő magyar pártunkat, van belőlük szép számmal. Csak reménykedhetünk abban, hogy a felvidéki magyarokat Čaputová megnyerő egyénisége fogta meg az államfőválasztáson, nem pedig pártszimpátia alapján szavaztak rá.

A PS-Spolu programbemutatóján megjelent Donáth Anna is, a magyarországi Momentum párt alelnöke. A Progresszív Szlovákia és a Momentum között ugyanis érvényes megállapodás van az együttműködésről, ezért nem véletlen a magyarországi politikus megjelenése a rendezvényen. Kifejezendő ezzel, hogy pártja kivel rokonszenvezik, kit kíván támogatni a szlovákiai parlamenti választásokon. A Momentum „történelmi felelősségéről” beszélt, a magyarországi olimpiai rendezés meghiúsításában is ezzel érvelt a párt pár éve, amikor színre lépett a politikában.

Kihangsúlyozta, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a PS, a Spolu és a Momentum. Ezzel előrevetítette azt az utópisztikus jövőképét, hogy ne adj, Isten valamikor Magyarországon a Momentum, Szlovákiában pedig a Progresszív Szlovákia fog kormányozni. Nem véletlen a Momentum és a DK magyarországi összefogása, hiszen Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek a Momentum sajátos elképzelései alapján. Emlékezzünk csak vissza, miként tette a magyarországi exkormányfő a nemzetárulás szégyen-napjává 2004. december 5-ét.

Donáth Anna a Felvidéken, főnöke, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén járt hasonlóan "nemzeti" céllal. Ő Erdélyben biztosította támogatásáról az USR-PLUS államelnökjelöltjét, a román nemzetiségű Dan Barnát, a magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben. A román jelöltet ráadásul  korrupcióval, közel 6 millió eurónyi uniós forrás „eltüntetésével" gyanúsítanak.

Azt szokták mondani ilyen esetben, hogy mindig megtalálja a zsák a foltját, megtalálta a Momentum is liberális testvérpártját Erdélyben és a Felvidéken is! Ugyanúgy, ahogy a Progresszív Szlovákia a saját „magyarjait”, akiknek a most-hidas vegyesmentalitás talán már túl magyarkodónak is bizonyul. Beleszlovákosítottak tehát rendesen!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.