Száraz Dénes

2019. november 08., 19:55

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

A Progresszív Szlovákia – Együtt (PS-SPOLU) parlamenten kívüli pártkoalíció választási programbemutatót tartott Komáromban, amelyen bemutatták a magyar platformjának jelöltjeit is. A PS-nak márciusig alelnöke volt Zuzana Čaputová is, aki a államfőválasztáson nagyon sok felvidéki magyar szavazatot kapott.

Innen jöhetett az ötlet, hogy a PS hozza létre magyar tagozatát azzal a nem kimondott céllal, hogy magánál tartsa a parlamenti választásokon azokat a magyar szavazatokat, amelyeket Čaputová kapott az államfőválasztás alkalmával. Persze ezt a szándékot a programbemutatón másként csomagolták! Elhangzott, hogy nem csak egyenrangú jogokat akarnak biztosítani a magyaroknak, hanem meg is akarják érteni, milyen problémák foglalkoztatnak minket. Ehhez viszont nem lett volna szükség saját magyar tagozatra, elég lett volna megkérdezni valamelyik meglévő magyar pártunkat, van belőlük szép számmal. Csak reménykedhetünk abban, hogy a felvidéki magyarokat Čaputová megnyerő egyénisége fogta meg az államfőválasztáson, nem pedig pártszimpátia alapján szavaztak rá.

A PS-Spolu programbemutatóján megjelent Donáth Anna is, a magyarországi Momentum párt alelnöke. A Progresszív Szlovákia és a Momentum között ugyanis érvényes megállapodás van az együttműködésről, ezért nem véletlen a magyarországi politikus megjelenése a rendezvényen. Kifejezendő ezzel, hogy pártja kivel rokonszenvezik, kit kíván támogatni a szlovákiai parlamenti választásokon. A Momentum „történelmi felelősségéről” beszélt, a magyarországi olimpiai rendezés meghiúsításában is ezzel érvelt a párt pár éve, amikor színre lépett a politikában.

Kihangsúlyozta, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a PS, a Spolu és a Momentum. Ezzel előrevetítette azt az utópisztikus jövőképét, hogy ne adj, Isten valamikor Magyarországon a Momentum, Szlovákiában pedig a Progresszív Szlovákia fog kormányozni. Nem véletlen a Momentum és a DK magyarországi összefogása, hiszen Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek a Momentum sajátos elképzelései alapján. Emlékezzünk csak vissza, miként tette a magyarországi exkormányfő a nemzetárulás szégyen-napjává 2004. december 5-ét.

Donáth Anna a Felvidéken, főnöke, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén járt hasonlóan "nemzeti" céllal. Ő Erdélyben biztosította támogatásáról az USR-PLUS államelnökjelöltjét, a román nemzetiségű Dan Barnát, a magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben. A román jelöltet ráadásul  korrupcióval, közel 6 millió eurónyi uniós forrás „eltüntetésével" gyanúsítanak.

Azt szokták mondani ilyen esetben, hogy mindig megtalálja a zsák a foltját, megtalálta a Momentum is liberális testvérpártját Erdélyben és a Felvidéken is! Ugyanúgy, ahogy a Progresszív Szlovákia a saját „magyarjait”, akiknek a most-hidas vegyesmentalitás talán már túl magyarkodónak is bizonyul. Beleszlovákosítottak tehát rendesen!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. november 17., vasárnap

Magyarságtudatból elégtelen!

Azt gondolná az ember, hogy magyarságtudat és -ismeret között nincs összefüggés, mivel Magyarországon sok olyan egyetemet végzett, műveltnek vélt politikus és újságíró befolyásolja a közvéleményt, akiknek a magyarságtudatuk erősen megkérdőjelezhető.

Száraz Dénes 2019. november 16., szombat

Amikor az iskolaközpont a megoldás, nem szabad hezitálni

A szlovákiai magyar oktatás fellendítése minden felvidéki magyarnak a szívügye.

Kolek Zsolt 2019. november 16., szombat

Esélylatolgatás a rajtvonalon

A Smer-SD nyerhet, de ki alakít kormányt?

Kövesdi Károly 2019. november 15., péntek

Falak és gesztusok

S most itt állunk, és újra mocorognak a téglák, tekeregni kezd a szögesdrót, csak éppen ellentétes indítékkal.

Kolek Zsolt 2019. november 15., péntek

Bársonyos félmúlt

1989 Kelet-Közép-Európa éve volt, azé a szanaszét rojtosodott régióé, amelyet az elmúlt évszázadokban folyamatosan a felzárkózás, az utolérés vágya fűtött, s ezenközben csak ritkán ismerhetett önmagára.

Száraz Dénes 2019. november 14., csütörtök

Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes megnyilvánulásai miatt, máris beindultak Gyurcsányék, nehogy lemaradjanak a fiatal liberális titánok mögött!

Száraz Dénes 2019. november 13., szerda

Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük a felvidéki magyar választási kedv fokozása érdekében?

Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Vélemény
Száraz Dénes: Magyarságtudatból elégtelen!

Azt gondolná az ember, hogy magyarságtudat és -ismeret között nincs összefüggés, mivel Magyarországon ...

Száraz Dénes: Amikor az iskolaközpont a megoldás, nem szabad hezitálni

A szlovákiai magyar oktatás fellendítése minden felvidéki magyarnak a szívügye.

Kolek Zsolt: Esélylatolgatás a rajtvonalon

A Smer-SD nyerhet, de ki alakít kormányt?