Száraz Dénes

2019. augusztus 12., 14:27

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele – panaszkodott a TASR szlovák hírügynökségnek adott interjújában Bugár Béla, a Most-Híd kormánypárt elnöke, aki egyúttal a szlovák parlament alelnöke is.

Persze, meg is indokolta állítását: sok képviselő összekeveri „a szezont a fazonnal”, főleg a fiatalabb, tapasztalatlanabb képviselők hajlamosak erre, akik fazonja valószínűleg minden szezonban változik. Nincs, aki kordában tartsa őket, kérdezhetjük naivan? Nem működik a koalíciós tanács, nincs pártfegyelem? Mi történik majd szeptembertől, amikor tényleg lejár a koalíciós szerződés időtartama, hiszen állítólag már most nem létezik normális lehetőség arra, hogy megegyezzenek bármilyen törvényben is, jelentette ki csalódottan Bugár. Vagy az amatőrizmus csak az ellenzéki képviselőkre vonatkozik a gondolataiban? Kizárt, mert akkor nem érintené őt ennyire.

Bugár szerint már a törvényjavaslatokkal is gond van, mivel ezek többsége a következő választások előtti szavazószerzése miatt látnak csak napvilágot. Ilyen elhamarkodott törvénykező törekvés például az abortusztörvény módosítása is. Populista szellemű háttere megosztja a kormánykoalíciót, a vegyespártnak erről megvan a saját véleménye. Inkább az iskolákba terelné a problémát a törvénykezés helyett. Ott kellene a gyerekeket megtanítani arra, hogy nem szabad azt tenni a testükkel, amit akarnak: dohányozni, inni és az abortusz közvetlen előzményével foglalkozni. Az ő idejében állítólag még volt az iskolapadokban szexuális felvilágosítás is. Nem olyan nagy a korkülönbség közöttünk, nekem is rémlik az általános iskola felső tagozatáról egy korabeli Helga-film, amelyet éppolyan izgatottan vártunk, mint a titokban máshol vetített 8 millimétereseket. Egyéb nem!

A koalíciós partnerek felé irányuló bugári panaszáradat két dolog miatt sántít. Egyrészt miért nem próbálja meg koalíción belül tisztázni a félreértéseket. Amennyiben erre nincs lehetőség és akarat a koalíciós partnereiben, miért nem lépett már hamarabb? Például másfél éve, a legnagyobb kormányválság idején, amikor kilépéssel és előrehozott választások kilátásba helyezésével fenyegetődzött, miért nem cselekedett? Akkor még nem keverték össze annyira a fiatal és tapasztalatlan képviselőtársai a szezont a fazonnal?

Másrészt az időzítését lehet furcsállni. Mert egyáltalán nem biztos, hogy csak az utóbbi hetek történései juttatták őt arra következtetésre, hogy nyilvánosan kijelentse: ez minden idők legrosszabb szlovák parlamentje! Viszont amennyiben csak most tárja fel a valóságot, az egésznek olyan előre menekülés jellege van. Ne adj isten arra is gondolhat talán, hogy tisztára mossa magát a jelenlegi ellenzék előtt, hogy ő megmondta már akkor, hogy milyen rosszak ezek a mostani partnerek, csak tehetetlen volt velük szemben. Hiszen emlékezzünk csak vissza, eddig mindig foggal-körömmel védte a jelenlegi kormánykoalíciót! Minden botránya ellenére mellszélességgel kiált mellette! Azt is kijelentette több alkalommal, hogy politikai pályafutása alatt a jelenleginél soha nem is volt jobb kormánya Szlovákiának!

Tévedett volna? Vagy most ködösít?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...