2019. augusztus 12., 14:27

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele – panaszkodott a TASR szlovák hírügynökségnek adott interjújában Bugár Béla, a Most-Híd kormánypárt elnöke, aki egyúttal a szlovák parlament alelnöke is.

Bugár Béla
Fotó: TASR

Persze, meg is indokolta állítását: sok képviselő összekeveri „a szezont a fazonnal”, főleg a fiatalabb, tapasztalatlanabb képviselők hajlamosak erre, akik fazonja valószínűleg minden szezonban változik. Nincs, aki kordában tartsa őket, kérdezhetjük naivan? Nem működik a koalíciós tanács, nincs pártfegyelem? Mi történik majd szeptembertől, amikor tényleg lejár a koalíciós szerződés időtartama, hiszen állítólag már most nem létezik normális lehetőség arra, hogy megegyezzenek bármilyen törvényben is, jelentette ki csalódottan Bugár. Vagy az amatőrizmus csak az ellenzéki képviselőkre vonatkozik a gondolataiban? Kizárt, mert akkor nem érintené őt ennyire.

Bugár szerint már a törvényjavaslatokkal is gond van, mivel ezek többsége a következő választások előtti szavazószerzése miatt látnak csak napvilágot. Ilyen elhamarkodott törvénykező törekvés például az abortusztörvény módosítása is. Populista szellemű háttere megosztja a kormánykoalíciót, a vegyespártnak erről megvan a saját véleménye. Inkább az iskolákba terelné a problémát a törvénykezés helyett. Ott kellene a gyerekeket megtanítani arra, hogy nem szabad azt tenni a testükkel, amit akarnak: dohányozni, inni és az abortusz közvetlen előzményével foglalkozni. Az ő idejében állítólag még volt az iskolapadokban szexuális felvilágosítás is. Nem olyan nagy a korkülönbség közöttünk, nekem is rémlik az általános iskola felső tagozatáról egy korabeli Helga-film, amelyet éppolyan izgatottan vártunk, mint a titokban máshol vetített 8 millimétereseket. Egyéb nem!

A koalíciós partnerek felé irányuló bugári panaszáradat két dolog miatt sántít. Egyrészt miért nem próbálja meg koalíción belül tisztázni a félreértéseket. Amennyiben erre nincs lehetőség és akarat a koalíciós partnereiben, miért nem lépett már hamarabb? Például másfél éve, a legnagyobb kormányválság idején, amikor kilépéssel és előrehozott választások kilátásba helyezésével fenyegetődzött, miért nem cselekedett? Akkor még nem keverték össze annyira a fiatal és tapasztalatlan képviselőtársai a szezont a fazonnal?

Másrészt az időzítését lehet furcsállni. Mert egyáltalán nem biztos, hogy csak az utóbbi hetek történései juttatták őt arra következtetésre, hogy nyilvánosan kijelentse: ez minden idők legrosszabb szlovák parlamentje! Viszont amennyiben csak most tárja fel a valóságot, az egésznek olyan előre menekülés jellege van. Ne adj isten arra is gondolhat talán, hogy tisztára mossa magát a jelenlegi ellenzék előtt, hogy ő megmondta már akkor, hogy milyen rosszak ezek a mostani partnerek, csak tehetetlen volt velük szemben. Hiszen emlékezzünk csak vissza, eddig mindig foggal-körömmel védte a jelenlegi kormánykoalíciót! Minden botránya ellenére mellszélességgel kiált mellette! Azt is kijelentette több alkalommal, hogy politikai pályafutása alatt a jelenleginél soha nem is volt jobb kormánya Szlovákiának!

Tévedett volna? Vagy most ködösít?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.