2019. szeptember 19., 07:04

Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ünnepi közgyűlését követően, hogy a vegyespártból menekülnek az emberek. Szerinte eddig egyetlen egy ember távozott, Nagy József.

Bugár Béla
Fotó: TASR

Amennyiben a teljesség igénye nélkül utánanézünk, hogy az eddigi kormányzati időszakban ki mindenki fordított hátat valamilyen módon a Hídnak, rögtön kitűnik, ez az állítás nem állja meg a helyét. Ez alatt természetesen nem csak az értendő, hogy az illető visszaadta a pártkönyvét, hanem az is, hogy valamilyen komoly ok miatt lemondott a pártjától kapott tisztségéről, a parlamenti mandátumát függetlenítette, esetleg le is mondott róla, és azóta hídmentesen tengeti hétköznapi életét.

Kezdjük az elején, amikor Simon Zsolt, a Most-Híd egyik meghatározó, alapító arca kilépett a pártból, és azóta egy másikat hozott létre.

Simon elvtelennek tartotta, hogy a vegyespárt a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal lépett kormánykoalícióra.

Simon után újabb hidas távozók jelentették be, hogy hátat fordítanak Bugár Bélának. Varga Tamás és Ipóth Szilárd, a Most-Híd komáromi önkormányzati képviselői, valamint Tárnok Magda a párt helyi klubjának meghatározó személye is kilépett a vegyespártból. Mindez a párt akkor még fellegvárának tartott városában, Komáromban történt.

Az újabb távozási hullámra 2018 tavaszáig kellett várni, amikor az ismert okok miatt beígért kormánykilépés helyett Bugárék maradtak, sőt, ezerrel védelmezték a kormánymundér „becsületét”, vagy inkább becstelenségét.

Ezt előbb Igor Janckulík parlamenti képviselő elégelte meg, és távozott a Most-Híd frakciójából, valamint a kormánykoalícióból is. Úgy vélte,

megengedhetetlen, hogy magasrangú és érzékeny politikai beosztással bíró emberek rendkívül kétes személyekkel álljanak kapcsolatban, akiket igazoltan maffiakapcsolatokkal gyanúsítottak meg...”  

Még nagyobb durranás volt a Híd másik képviselőjének, František Šebejnek a távozása a parlamentből,

mivel ő a nemzeti tanács külügyi bizottságának elnöki tisztségét töltötte be. Ebben a pozícióban követte őt a Híd részéről

Katarína Cséfalvayová, aki azóta már hosszabb ideje csomagol a pártban, és hétfőn hivatalosan bejelentette a süllyedő hajóhídról való távozását.

Hogy a párttal való teljes szembenállása ne legyen olyan látványos, Bugár beígérte neki maradását a külügyi bizottság élén, mint pártonkívülinek.

Mint tudjuk,

egy ideig volt a vegyespártnak egy Lucia Žitňanská nevű alelnöke, aki a kormány igazságügyi minisztere is volt! Távozott! Szinte vele egyidőben lemondott a Most-Híd igazságügyi minisztériumi államtitkára, Mária Kolíková is,

aki a vietnami emberrablás után úgy fogalmazott, hogy kormányok akkor is buknak, ha olyan körülmények jönnek létre, hogy már nem képesek biztosítani az ország stabilitását.

Aztán a napokban az MKP-val „nagymellényben” folytatott koalíciós tárgyalások hidas felrúgása után következett be az újabb földrengés a pártban!

Előbb Nagy József volt Európa Parlamenti képviselő jelentette be csalódottan távozását a Hídból és csatlakozását az Összefogás Mozgalomhoz. Martin Fedor parlamenti képviselő is távozott a pártból, saját indoklása szerint azért, mert a Hídban egyre inkább megszaporodtak a propagandisztikus és populista javaslatok.

Távozásával a kormánykoalíció elvesztette többségét a szlovák parlamentben.

A Most-Híd következő menekülője Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki Nagy Józsefhez hasonlóan azt rótta fel a pártjának, hogy nem használt ki minden lehetőséget az MKP-val folytatott tárgyalások során,

és nem egyeztek meg a választási koalícióról. Ezért lemondott a pártban betöltött alelnöki pozíciójáról. 

Egyelőre eddig tart a történet, de

várható, hogy túlélésük és politikai karrierük folytatása érdekében a közeljövőben mások is pillért bontanak,

gyengítenek a Hídban, amely ennek következtében darabokra eshet széjjel. Jobb későn, mint soha!

Megosztás
Címkék