Száraz Dénes

2019. március 13., 09:32

Bugár szembesítése

A Most-Híd szerint az MKP a magyar–magyar összefogás ellen fordult, mivel nem kívánja támogatni Bugár Bélát az államfőválasztásokon. A vegyespárt szerint a köztársaságielnök-jelöltek között jelenleg csak Bugár az, aki megfelelően tudja képviselni a kisebbségeket, érvényesíteni tudja a nemzetiségi kisebbségek jogait. Fájó számukra, hogy az MKP a „maréknyi” szavazatukat sem tudja pártérdekeket mellőzve felkínálni jelöltjüknek.

Grétsy László nyelvművelő mondaná ezzel kapcsolatban, hogy „Álljunk meg egy szóra!” Érdemes, mert egyrészt elég nagy bajban lehet Bugár, ha ennyire szüksége van arra a „maréknyi” szavazatra is. Másrészt nyilvánvaló, hogy ultimátum-szerűen teljesen lehetetlen egységet teremteni! Minden előzetes egyeztetés, kéznyújtás, közeledés nélkül elvárni a másiktól, hogy tálcán kínálja fel a támogatást? Aztán ennek elmaradásakor a médián keresztül felháborodottan megüzenni, hogy az etnikai párt nem áll az összefogás oldalára?  Milyen fajta összefogás az, ami csupán Bugár támogatásában nyilvánulhat meg, aztán minden megy tovább külön-külön a maga útján?

Harmadrészt pedig térjünk vissza 2013-ba, amikor az előző államfőválasztásokon az MKP Bárdos Gyulát indította, a vegyespárt pedig Pavol Hrušovskyt, a KDH jelöltjét támogatta. Nem szükséges tehát visszamenni egészen 2009-ig, a felvidéki magyar egység felrobbantásának dátumához. Bugár azt hangsúlyozta a legutóbbi államfőválasztások előtt, hogy a Népi Platform pártjai (SDKÚ, KDH, Most-Híd) megegyeztek Hrušovsky jelölésében, és tudják, hogyan kell kivezetni Szlovákiát a leépülésből, amelybe Robert Fico kormánya juttatta – sicc! Akkor még nem sejtettük, mire gondolt ezzel Bugár, hogy együtt kell majd Ficóval és a nemzetiekkel kormányozni, és az lesz a leépülésből kivezető út...

„A politikai disznóság kategóriájába sorolom, hogy vannak olyan szervezetek, akik akár hazugság árán is próbálják gyöngíteni Hrušovský esélyeit” – jelentette ki felháborodottan anno a vegyespárt elnöke jelöltjük védelmében.

Bárdos Gyulával kapcsolatban pedig kijelentette, hogy nagy felelőtlenségnek tartja az ő jelölését az MKP részéről. Az együttműködés pártjának elnöke akkor nyilvánosan elismerte egy interjúban, hogy őt is győzködték a párttársai, vegyen részt az államfőválasztáson, de visszautasította azt: „Abban a pillanatban, amennyiben a második fordulóba egy magyar kerülne be, előre papírra vethetjük, hogy a szlovák ellenfele győz majd. Hatalmas felelőtlenség ilyen módon a Smer jelöltjét győzelemhez segíteni” – mondta 2013-ban Bugár utalva Bárdos jelölésére.

Azóta persze változtak az idők, változott Bugár is. Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon. Elvárja az MKP támogatását is, nem úgy, mint annak idején, amikor élesen elhatárolódott Bárdostól, és felelőtlennek vélte indulását.

Sőt, még akkor sem állt annak idején a Most-Híd Bárdos mellé, amikor két héttel a választások első fordulója előtt már elkönyvelhető volt Hrušovský kudarca, és fel is szólították őt a visszalépésre. Ezt utólag maga Bugár Béla ismerte el.

Lehet, hogy Bugárból nem lenne rossz államfő, volt már minden, az még nem, hátha! Felkapná a fejét a világ, hogy egy magyar lett Szlovákia köztársasági elnöke, de ez egyáltalán nem valószínűsíthető. Nem azért, mert Bugár magyar nemzetiségű, hanem sokkal inkább saját hintapolitikájának köszönhetően, amely szinte végig kíséri egész politikai pályafutását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...