Száraz Dénes

2019. május 21., 11:08

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak. Bármelyik! A többség úgy félt tőlünk, mint egykoron a nyilainktól! Pedig az idő tájt még csak helyi önkormányzati és parlamenti választások voltak, de azokon mindig magasabb volt a magyarok részvételi aránya, mint a többségi nemzeté.

Az idősebb és fegyelmezettebb szavazók tudták, hogy ha nem vesznek részt a választásokon, utána már teljesen felesleges ácsingózni és szidni a rendszert, mert legközelebb csak négy év múlva lesz lehetőség „fegyverkezni”. Addig nem tudják szavazataikkal befolyásolni sorsukat! Ők még nagyon jól tudták, hogy a magyarság egyetlen önvédekező fegyvere a választás. Sokan persze úgy vélik, hogy csak megszokásból voltak fegyelmezett választók, mert a szocializmusban kötelezően rászoktatták őket erre. 

Aztán teltek, múltak a demokrácia évei, szaporodtak a választások, idővel lett köztársaságelnöki, később megyei majd európai parlamenti választás is. Ezzel párhuzamosan szaporodtak a felvidéki magyar pártok is, sok, magát politikusnak képzelő ember gondolta úgy, hogy nem is olyan rossz buli valahol mandátumhoz jutni, hoz bőven a konyhára, csak egy párt vagy pártváltás kell hozzá. Soknak sikerült is! Utána, ha ügyesen helyezkedik, sokáig a vályúnál lehet maradni. Persze közben minden párt büszkén és hangzatosan fiatalít mindenhol, kivéve a mandátumszerezhető helyeket, ott kevésbé tudott eddig érvényesülni a fiatalos lendület és az „új arc” politikája. 

Aztán ahogy telt, múlt az idő, fordult a kocka is, a magyarok részvételi aránya a választásokon egyre inkább alulmúlta a többségét. Szinte minden egyes választáson. A felvidéki magyar pluralizmus, bármilyen szépen is hangzik, nem tett jót a felvidéki magyarságnak, inkább elvette a kedvét a választásoktól. 

EP-választások lesznek szombaton Szlovákiában. Brüsszel van a legmesszebb! Messzebb van lakhelyünktől, mint Pozsony vagy bármelyik megyeszékhelyünk, még a polgármesteri hivataltól is odébb van! Ezért erre a brüsszelire szoktak elmenni legkevesebben, mert úgy gondolják sokan, hogy mi nekem Brüsszel, attól csak a belga sör lehet olcsóbb, a hazai nem! 

Pedig nagyon nem lenne szabad most így gondolkodni, mert hatalmas a tét: a választásokon Európa jövője forog kockán, hogy megmarad-e a vén kontinens kereszténynek, megőrzi-e kultúráját, hogy lesznek-e olyan vezetői, akik erős nemzetállamokat és hatékony határvédelmet akarnak, akik gátat tudnak szabni az illegális bevándorlásnak, akik tiszteletben tartják a V4-ek elképzeléseit, törekvéseit. Képviselethez jut-e a felvidéki magyarság az EP-ban, hogy hozzájárulhasson az áttöréshez az őshonos kisebbségek európai jogállása terén, és erősítse a magyar nemzeti képviseletet?  

Kedves választótársaim! Félretéve bánkódásunkat, megosztottságunkat, vélt vagy valós sérelmeinket, el kell menni választani szombaton, hogy lássa és érezze mindenki, a felvidéki magyarság újra csőre töltötte legerősebb fegyverét, a választásokat. Nehogy aztán öt évet kelljen várnunk a korrigálás lehetőségére, és Brüsszel azalatt még messzebbre kerüljön tőlünk!

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2019. október 21., hétfő

Katicák a falon

Meddig tarthat ez még így? Meddig gondoljuk azt, hogy mi mindent megengedhetünk magunknak?

Kolek Zsolt 2019. október 20., vasárnap

Merre tartunk, Uram?

Quo vademus, Domine? Milyen úton jár ez a pántlikaszerűen elnyújtózkodó részhaza, amely kérdőjelként terpeszkedik az anyaország határai fölött, fogyó hassal, szaporodó pontokkal?

Száraz Dénes 2019. október 20., vasárnap

Mentőöv a fuldoklónak

Amikor a hajóról mentőövet dobnak egy fulladozónak, akinek ráadásul ott liheg egy cápa is a nyomában, nem illik a fedélzetre húzva nagy arccal viselkedni.

Haják Szabó Mária 2019. október 20., vasárnap

Vigyétek haza a terroristáitokat!

Így szól az amerikai elnök egyre türelmetlenebb felszólítása Nyugat-Európa vezetőihez.

Kövesdi Károly 2019. október 19., szombat

Csendélet hársfával

A száraz matematika ugyanis nem lehet üzenet. Az elvi politizáláshoz meg végképp nincs köze. Hogy néhány avítt kifejezést fel se hánytorgassunk, úgymint: becsület, tisztesség, alázat.

Száraz Dénes 2019. október 18., péntek

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt 2019. október 17., csütörtök

Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent az anyanyelvvel.

Agárdy Gábor 2019. október 17., csütörtök

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Száraz Dénes 2019. október 14., hétfő

Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és Bugár.

Száraz Dénes 2019. október 13., vasárnap

Célba ért az összefogás?

Tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

Vélemény
B. Vida Júlia: Katicák a falon

Meddig tarthat ez még így? Meddig gondoljuk azt, hogy mi mindent megengedhetünk magunknak?

Kolek Zsolt: Merre tartunk, Uram?

Quo vademus, Domine? Milyen úton jár ez a pántlikaszerűen elnyújtózkodó részhaza, amely kérdőjelként ...

Száraz Dénes: Mentőöv a fuldoklónak

Amikor a hajóról mentőövet dobnak egy fulladozónak, akinek ráadásul ott liheg egy cápa is a nyomában, ...