Száraz Dénes

2019. május 21., 11:08

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak. Bármelyik! A többség úgy félt tőlünk, mint egykoron a nyilainktól! Pedig az idő tájt még csak helyi önkormányzati és parlamenti választások voltak, de azokon mindig magasabb volt a magyarok részvételi aránya, mint a többségi nemzeté.

Az idősebb és fegyelmezettebb szavazók tudták, hogy ha nem vesznek részt a választásokon, utána már teljesen felesleges ácsingózni és szidni a rendszert, mert legközelebb csak négy év múlva lesz lehetőség „fegyverkezni”. Addig nem tudják szavazataikkal befolyásolni sorsukat! Ők még nagyon jól tudták, hogy a magyarság egyetlen önvédekező fegyvere a választás. Sokan persze úgy vélik, hogy csak megszokásból voltak fegyelmezett választók, mert a szocializmusban kötelezően rászoktatták őket erre. 

Aztán teltek, múltak a demokrácia évei, szaporodtak a választások, idővel lett köztársaságelnöki, később megyei majd európai parlamenti választás is. Ezzel párhuzamosan szaporodtak a felvidéki magyar pártok is, sok, magát politikusnak képzelő ember gondolta úgy, hogy nem is olyan rossz buli valahol mandátumhoz jutni, hoz bőven a konyhára, csak egy párt vagy pártváltás kell hozzá. Soknak sikerült is! Utána, ha ügyesen helyezkedik, sokáig a vályúnál lehet maradni. Persze közben minden párt büszkén és hangzatosan fiatalít mindenhol, kivéve a mandátumszerezhető helyeket, ott kevésbé tudott eddig érvényesülni a fiatalos lendület és az „új arc” politikája. 

Aztán ahogy telt, múlt az idő, fordult a kocka is, a magyarok részvételi aránya a választásokon egyre inkább alulmúlta a többségét. Szinte minden egyes választáson. A felvidéki magyar pluralizmus, bármilyen szépen is hangzik, nem tett jót a felvidéki magyarságnak, inkább elvette a kedvét a választásoktól. 

EP-választások lesznek szombaton Szlovákiában. Brüsszel van a legmesszebb! Messzebb van lakhelyünktől, mint Pozsony vagy bármelyik megyeszékhelyünk, még a polgármesteri hivataltól is odébb van! Ezért erre a brüsszelire szoktak elmenni legkevesebben, mert úgy gondolják sokan, hogy mi nekem Brüsszel, attól csak a belga sör lehet olcsóbb, a hazai nem! 

Pedig nagyon nem lenne szabad most így gondolkodni, mert hatalmas a tét: a választásokon Európa jövője forog kockán, hogy megmarad-e a vén kontinens kereszténynek, megőrzi-e kultúráját, hogy lesznek-e olyan vezetői, akik erős nemzetállamokat és hatékony határvédelmet akarnak, akik gátat tudnak szabni az illegális bevándorlásnak, akik tiszteletben tartják a V4-ek elképzeléseit, törekvéseit. Képviselethez jut-e a felvidéki magyarság az EP-ban, hogy hozzájárulhasson az áttöréshez az őshonos kisebbségek európai jogállása terén, és erősítse a magyar nemzeti képviseletet?  

Kedves választótársaim! Félretéve bánkódásunkat, megosztottságunkat, vélt vagy valós sérelmeinket, el kell menni választani szombaton, hogy lássa és érezze mindenki, a felvidéki magyarság újra csőre töltötte legerősebb fegyverét, a választásokat. Nehogy aztán öt évet kelljen várnunk a korrigálás lehetőségére, és Brüsszel azalatt még messzebbre kerüljön tőlünk!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: A rangsor aljára csúszott politikai kalandorok, köztük Bugár is

Akik már saját, megtévesztő fényükből is sokat vesztettek...

Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...