2022. január 6., 17:04

Bor, búza, békesség, orosz–amerikai csúcstalálkozó

Enyhülést hozhat az új év a nemzetközi kapcsolatokban. Néhány nappal ezelőtt ugyanis közel 50 perces telefonbeszélgetésbe bonyolódott Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök. A „tedd le te! nem, te tedd le!” típusú játékot valószínűleg nem játszották le a végén, mégis, a hírek szerint egész eredményesnek bizonyult a tárgyalás.

Joe Biden, Vladimir Putin
Fotó: TASR/AP

Néhány hét múlva elvileg magasrangú hivatalnokok találkoznak majd, hogy kétoldalú tárgyalások keretében valamelyest csökkentsék a Nyugat és Moszkva között Ukrajna kapcsán kialakult feszültséget.

Mindenesetre a mostani „bájcsevej” arra mindenképp jó volt, hogy előre kijelölje a találka legfontosabb témáit. A tervek szerint január kilencedikén és tizedikén Genfben kerül sor egy orosz–amerikai tárgyalásra, két napra rá Brüsszelben egy Oroszország–NATO egyeztetésre, majd másnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékeseivel ülnek egy asztalhoz a moszkvai diplomaták.

A beszélgetés talán legfontosabb eredménye, hogy Putyin, állítja az orosz sajtó, ígéretet kapott amerikai kollégájától: sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem telepít támadó fegyvereket Ukrajna területére.

Ehhez képest a Fehér Házban a telefonbeszélgetés másnapján tartott sajtótájékoztatón az elnök egyik közeli munkatársa már arról beszélt, hogy Joe Biden semmilyen ígéretet vagy fogadalmat nem tett Putyin elnöknek.

Hogy mi az igazság, valószínűleg sosem derül ki,

ahogy reméljük az sem, milyen válaszlépéssel szolgál a Nyugat, ha Oroszország további területeket szállna meg Ukrajnában.

A kiszivárgott hírek szerint amerikai részről ez volt a beszélgetés egyik legfontosabb pontja.

Állítólag Joe Biden közölte, Amerika „határozott lépéssel” reagál minden, Ukrajna területi integritását érő orosz provokációra.

Biden ugyanis közölte a Kreml urával, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, az gazdasági szankciók mellett a NATO haderejének teljes átszervezésével és átcsoportosításával járna, hangzott el a Fehér Ház sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök arra nagyon vigyázott, nehogy nyíltan elköteleződjön az ukránok mellett, fel sem merült például, hogy az Egyesült Államok vagy akár az Észak-atlanti Szerződés Szervezete anyagi támogatáson, fegyvereken és know-how-on kívül bármi egyébbel támogatná Kijevet. De Putyin sem maradt adós. A Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint az orosz elnök kijelentette, a Moszkva és Washington közti diplomáciai kapcsolatok teljes felfüggesztésével járna, ha a Nyugat újabb, ahogy Joe Biden korábban fogalmazott, „példátlan” gazdasági szankciókkal sújtaná Oroszországot.

Korai lenne megjósolni, mire számíthatunk a januári egyeztetéseken,

az mindenesetre már most látszik, Moszkva számára rendkívül fontos, hogy írásbeli, vagy ha más nem, hát szóbeli garanciákat kapjon a nyugati államoktól. Nem véletlen a fenti, „ukrán garanciával” kapcsolatos eltérő narratíva sem. Úgy fest, Putyinnak rendkívül fontos, hogy az orosz nép előtt bizonyítsa, morálisan is Oroszországnak van igaza.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!