Száraz Dénes

2019. június 07., 09:03

„Isten belájkolt”

Ezzel a címmel indít júniusban egy újabb, ki tudja, hány részes amerikai filmsorozatot az egyik magyarországi kereskedelmi tévécsatorna, a politikai ellenzékhez közelebb álló.

Maga a hír két gondolatmenetet is gerjeszt. Az egyik az, hogy illik-e, szabad-e Isten nevét ilyen összefüggésben használni, hiszen a tízparancsolatban a második számú azt mondja ki, hogy Isten nevét szádra hiába ne vedd! És ez nem csak a káromkodásra és a hamis esküdözésre vonatkozik! “Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!” (1Móz 20,7) 

Nem tudni, milyen célközönséget igyekszik megszólítani a filmsorozat, de a keresztény ember nem arra hivatott, hogy bárki Isten nevét saját céljaira felhasználja, még viccesen gondolt formában se. A kételkedők ezzel szemben azt gondolhatják, hogy miért ne lájkolhatna Isten, hiszen a szókapcsolat két virtuális világnak a kapcsolódását rejti magában: a keresztény vallásét és az internetét, a mindkettőben hívőket pedig ezáltal összeköti, a hitetleneknek meg úgy is mindegy, tehát semmi kivetnivaló sincs abban, ha Isten itt-ott lájkol egyet. Ez még egyáltalán nem sérti a keresztény hívők lelkivilágát! Viszont Isten neve ugyanúgy, mint Jézusé szent és sérthetetlen, egyfajta tekintélyt jelent minden hívő ember számára. Ezzel a tekintéllyel nem lenne szabad üzletelni, felhasználni arra, hogy mondanivalójuknak kellő súlyt adjanak. Meg aztán az sem valószínű, hogy odafenn létezik wifikapcsolat valamelyik szolgáltató jóvoltából... De az ilyen aprósággal a sorozatírók és az RTL Klub nem foglalkozik... 

A másik gondolatmenetet a filmsorozat történése indítja el. A Mindenható lajkolásának következményeként az ateista főszereplő, akinek az apja ugyan lelkész, kételkedni kezd ateizmusában. Kezdetben harcol a jelölés ellen, azt hiszi, valaki tréfát űz vele, nem akarja elfogadni az új ismeretséget a Facebookon, de később, ha nehezen is, visszajelöli, sőt azokat is, akiket Isten ismerősként ajánl neki. Elég profán egy cselekmény, az biztos! Nem ismerjük a folytatást, de mivel amerikai sorozatról van szó, szinte biztosra vehető, hogy a legfelsőbb helyről jövő lájk hatására a főszereplő jellemében, lelkivilágában lényeges változások mennek végbe. 

No most játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy ilyen lájksugallat elérné a magyar politikusokat is!  Mennyire változtatná meg egy ilyen mondjuk Gyurcsány Ferenc „kelj fel jancsis” énjét? Rájönne-e végre valahára, hogy az emberek bolondítása révén hatalmon maradni nem egy Istennek tetsző cselekedet? Hogy a böszmeség nem egy vallás, hanem sokkal inkább egy szektaszerű nagy átverés annak ellenére, hogy hívőinek tábora sajnos még mindig jelentős!? A határon túlról viszont soha az életben nem fog tudni magának hívőket toborozni, az az egy biztos! 

A határon túlra (Felvidékre) rekedt magyarok között is akadnak olyan vezérhajlamú, böszmeszerű, székükhöz és pozíciójukhoz foggal-körömmel ugyanúgy kapaszkodó egyének, akikre szintén ráférne egy ilyen bejelölés a (magyar) közösségi oldalon! Azoknak, akik nem fogják fel, hogy idejük lejárt, kipukkadtak, jelenlétük többet árt, mint használ a felvidéki magyarságnak.

Ellentétben a bugyuta amerikai filmsorozat címével úgy tűnik, rajtunk már csak egy ilyen mindenható belajkolás segíthet! Hátha ennek hatására megvilágosodik az illető, a mi „főszereplőnk” is!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

B. Vida Júlia 2019. június 08., szombat

Élni és élni hagyni

Nem vagyunk a természet urai, még ha le is igáztuk szegényt. Csak a részei.

Kövesdi Károly 2019. június 05., szerda

A bennünk élő Trianon

Mert egyetlen történelmi döntés sem marad következmények nélkül.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes: „Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést ...

Pomichal Krisztián: Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott ...