Száraz Dénes

2019. június 07., 09:03

„Isten belájkolt”

Ezzel a címmel indít júniusban egy újabb, ki tudja, hány részes amerikai filmsorozatot az egyik magyarországi kereskedelmi tévécsatorna, a politikai ellenzékhez közelebb álló.

Maga a hír két gondolatmenetet is gerjeszt. Az egyik az, hogy illik-e, szabad-e Isten nevét ilyen összefüggésben használni, hiszen a tízparancsolatban a második számú azt mondja ki, hogy Isten nevét szádra hiába ne vedd! És ez nem csak a káromkodásra és a hamis esküdözésre vonatkozik! “Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!” (1Móz 20,7) 

Nem tudni, milyen célközönséget igyekszik megszólítani a filmsorozat, de a keresztény ember nem arra hivatott, hogy bárki Isten nevét saját céljaira felhasználja, még viccesen gondolt formában se. A kételkedők ezzel szemben azt gondolhatják, hogy miért ne lájkolhatna Isten, hiszen a szókapcsolat két virtuális világnak a kapcsolódását rejti magában: a keresztény vallásét és az internetét, a mindkettőben hívőket pedig ezáltal összeköti, a hitetleneknek meg úgy is mindegy, tehát semmi kivetnivaló sincs abban, ha Isten itt-ott lájkol egyet. Ez még egyáltalán nem sérti a keresztény hívők lelkivilágát! Viszont Isten neve ugyanúgy, mint Jézusé szent és sérthetetlen, egyfajta tekintélyt jelent minden hívő ember számára. Ezzel a tekintéllyel nem lenne szabad üzletelni, felhasználni arra, hogy mondanivalójuknak kellő súlyt adjanak. Meg aztán az sem valószínű, hogy odafenn létezik wifikapcsolat valamelyik szolgáltató jóvoltából... De az ilyen aprósággal a sorozatírók és az RTL Klub nem foglalkozik... 

A másik gondolatmenetet a filmsorozat történése indítja el. A Mindenható lajkolásának következményeként az ateista főszereplő, akinek az apja ugyan lelkész, kételkedni kezd ateizmusában. Kezdetben harcol a jelölés ellen, azt hiszi, valaki tréfát űz vele, nem akarja elfogadni az új ismeretséget a Facebookon, de később, ha nehezen is, visszajelöli, sőt azokat is, akiket Isten ismerősként ajánl neki. Elég profán egy cselekmény, az biztos! Nem ismerjük a folytatást, de mivel amerikai sorozatról van szó, szinte biztosra vehető, hogy a legfelsőbb helyről jövő lájk hatására a főszereplő jellemében, lelkivilágában lényeges változások mennek végbe. 

No most játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy ilyen lájksugallat elérné a magyar politikusokat is!  Mennyire változtatná meg egy ilyen mondjuk Gyurcsány Ferenc „kelj fel jancsis” énjét? Rájönne-e végre valahára, hogy az emberek bolondítása révén hatalmon maradni nem egy Istennek tetsző cselekedet? Hogy a böszmeség nem egy vallás, hanem sokkal inkább egy szektaszerű nagy átverés annak ellenére, hogy hívőinek tábora sajnos még mindig jelentős!? A határon túlról viszont soha az életben nem fog tudni magának hívőket toborozni, az az egy biztos! 

A határon túlra (Felvidékre) rekedt magyarok között is akadnak olyan vezérhajlamú, böszmeszerű, székükhöz és pozíciójukhoz foggal-körömmel ugyanúgy kapaszkodó egyének, akikre szintén ráférne egy ilyen bejelölés a (magyar) közösségi oldalon! Azoknak, akik nem fogják fel, hogy idejük lejárt, kipukkadtak, jelenlétük többet árt, mint használ a felvidéki magyarságnak.

Ellentétben a bugyuta amerikai filmsorozat címével úgy tűnik, rajtunk már csak egy ilyen mindenható belajkolás segíthet! Hátha ennek hatására megvilágosodik az illető, a mi „főszereplőnk” is!

0 HOZZÁSZÓLÁS
N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Száraz Dénes 2019. augusztus 14., szerda

Mit rejthet az interetnikusság?

A jelenlegi helyzetben senki sem akarja ellopni a vegyespárttól az interetnikussságát és kirakatszlovákjait sem.

Száraz Dénes 2019. augusztus 12., hétfő

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele.

Haják Szabó Mária 2019. augusztus 11., vasárnap

Felelősség holland módra

1995 nyarának szörnyű eseményei ma is felkiáltójelek.

Dunajszky Éva 2019. augusztus 10., szombat

Kérem vissza a lelkeinket!

Az internet olyan, mint a kés, sok hasznos dolgot lehet csinálni a segítségével, de ölni is lehet vele.

Kövesdi Károly 2019. augusztus 09., péntek

A Képviselet

Mit mondjak, nem áll jól a szénánk. Miközben itt zúg el a kertünk alatt a huszonegyedik századi valóság.

Vélemény
N. Gyurkovits Róza: Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, ...

Száraz Dénes: Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát ...

Száraz Dénes: A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.