2020. szeptember 2., 02:27

Bezárt határátkelőhelyek

Nem kis felháborodással fogadta a felvidéki magyarság a magyar kormány egyoldalú határzárra vonatkozó intézkedését, annak ellenére, hogy a határok lezárásával Magyarország a saját állampolgárait és ezzel együtt a gazdaságát akarja megvédeni. Ha a szükség úgy kívánná, ugyanezt egyoldalúan megtenné Szlovákia is.

Fotó: PZ SR

A családok szétszakítása (érzelmi ok) mellett rengeteg bonyodalmat okoz a határzár azoknak a munkavállalóknak, vállalkozóknak és diákoknak is, akik az anyaországban tanulnak, dolgoznak, illetve vállalkozásuk is odaköti őket (megélhetési ok).

A kishatárforgalomban kivételt képező ingázók helyzetét is sújtja, hogy szeptember 1-től mindössze hat határátkelőhelyen lehet átlépni a szlovák-magyar határt, emiatt sokan csak nagy kerülővel tudják elérni munkahelyüket, iskolájukat. Az ingázók számára fontos és forgalmas medvei átkelőt is lezárták, és a 23 határátkelőből csak a Rajka – Dunacsún, Komárom – Komárom, Esztergom – Párkány, Parassapuszta – Ipolyság, Bánréve – Sajószentkirály, Tornyosnémeti – Migléc átkelők működnek továbbra is.

Viszont ezzel kapcsolatban tisztázni kellene egy dolgot! A külföldi, nem magyar állampolgárok beutazásának tiltására vonatkozó magyarországi rendelet mellett a határátkelőhelyek számának csökkenését is sokan a magyar kormány számunkra kedvezőtlen intézkedései közé sorolják, miközben ez nem biztos, hogy fedi a valóságot.

Tény, hogy a kivételek és az indokolt átkelések ellenére csökkenni fog ebben a hónapban (reméljük, csak ebben) a határátkelők forgalma, tény, hogy az ellenőrzések végett rendszeres rendőri felügyeletre van szükség az átkelőhelyeken, de ezek még nem indokolnak ilyen jelentős számú átkelő-bezárást, és figyelmen kívül hagyja a rendszeres ingázókat is.

Sok emberben merül fel a kérdés, hogy ez nem volt-e egy válaszlépés a szlovák fél részéről a magyarországi határzárra!?

Ezt támasztja alá a román-magyar határszakaszon fennálló helyzet. A szeptember elsejétől hatályos magyarországi szigorítások ellenére a tervezettnél több határátkelőhelyet tettek átjárhatóvá, összesen tizenkettőt! Az Erdélyi Magyar Televízió Híradójában számolt be arról, hogy a román kormány augusztus 31-ei ülésén jóváhagyta az új határátkelőhelyek nyitását. Kizárt, hogy amíg ezen a határszakaszon emelik az átkelők számát, addig a másikon, a szlovák-magyaron drasztikusan lecsökkentsék 23-ról 6-ra.

A határzár miatti felháborodásunkban most hajlamosak vagyunk a minket ért kellemetlenségeket és sérelmeket en bloc a magyar kormány nyakába zúdítani, de nem árt körültekintően véleményt nyilvánítani.

Miközben az egyik magyar nyelvű hírportálunk szemére veti a magyar pártoknak a határzár miatti tiltakozásuk elmaradását, addig az egyesülő magyar pártok már megfogalmazták és el is küldték a határzár észszerű enyhítésére vonatkozó levelüket a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba, Szijjártó miniszternek címezve.

Megosztás
Címkék