Matus Tibor

2019. január 22., 10:41

Béla, a Profi

Bugár Béla professzionális köztársaságielnök-választási kampánya keretében szólította meg a választópolgárokat a közösségi oldalon. Természetesen felcsigázott a váratlan lehetőség a véleménynyilvánításra, különösen a kísérőszöveg után, miszerint Bugár Béla azt szeretné, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, mert szerinted nincs harmadik lehetőség, és erre jó példa Ukrajna esete.

Maga a kérdés azért is tett kíváncsivá, mert az MKDM, majd az MKP, majd a Most-Híd elnöki posztján végzett több évtizedes politizálására sosem volt jellemző ez a fekete-fehér, ez a kizárólag így – kizárólag úgy megközelítés. Nem is lehetett, mert akkor, kétség kívül, nem lehetett volna ennyire sikeres politikus.

A közvélemény-kutatásra rákattintva a bevezetőben két nyelven olvasható a kérdés: „Hová szeretne tartozni? Kelethez vagy nyugathoz?”  Természetesen mielőtt erre válaszolhatnánk, azért kapunk egy kis szuggesztív útmutatást, hogy merre is az arra:

Én azt szeretném, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, szerintem nincs harmadik lehetőség, jó példa erre Ukrajna esete. Szlovákia belpolitikáját és külpolitikáját pedig nem lehet kettéválasztani.

Tulajdonképp érthető ez az enyhe befolyásolás – miért is ne? – és afölött is át lehet siklani, hogy a szlovák szövegben középutat, a magyar szövegben pedig harmadik utat használ. Az igazi meglepetés a nekünk szánt kérdéseknél érhet minket. Három kérdés közül választhatunk, ahol a harmadikra  - a „Nekem mindegy”-re – nem is érdemes szót fecsérelni.

Tehát kezdjük az elsővel:

Azt szeretném, ha Szlovákia a nyugat része maradna.

Gondolom, azt kívánta sugallni ezzel, hogy akik ezt a lehetőséget választják, azok azt szeretnék, hogy minden maradjon a régiben.

Gondolom, mert szerintem ma mindenkinek mást jelent a nyugat kifejezés. Ez most ugye többek között jelentheti az atlanti hatalmi központot, Amerikát, vagy Nyugat-Európát, amelynek szerepéről az elmúlt évtizedek hazai gazdaságfejlődésében mindenkinek meg lehet a véleménye, akárcsak arról, hogy miképp asszisztált ténykedéséhez a mindenkori szlovákiai politikai elit. Sőt, esetleg érdekes volna körüljárni azt a kérdést is, hogy valóban a nyugathoz tartozunk-e, illetve valóban befogadott-e minket a nyugat.

A második feltett kérdésnél már jóval több a kérdőjel. A magyar verzió legalább egy kis mozgásteret meghagy számunkra, amikor ekképp hangzik:

Azt szeretném, ha Szlovákia nyitna kelet felé.

Ugye ez teljesen mást jelent, mint a szlovák kérdés, amelyben azt a lehetőséget kínálja fel:

Azt szeretném, hogy Szlovákia a kelethez tartozna.

Képgalériánk:

Tulajdonképp zseniális!

Csak gratulálni lehet Bugár Bélának, hogy felismerte, a szlovák politikai palettán egy politikai légüres tér jelent meg. Mivel senki sem kíván már az atlanti irányultsághoz feltétel nélkül, szolgaian hozzácsapódni, ahogy a migránskérdés támogatását is kevesen merik bevállalni, így itt a lehetőség, hogy a szlovák ultra-liberális szavazókat maga mögé állítsa az elnökválasztáson. 

Arra is csak csodálattal lehet tekinteni, ahogy érzékeli,

ezzel a magyar szavazókat nem lehet ilyen egyszerűen megetetni.

Ezért is kellett módosítani a kérdés megfogalmazását, hiszen a magyar választó, a "zorbáni" populista média propagandáját benyelve, azon a véleményen van, hogy talán mégiscsak lehetne a kelettel sikerrel üzletelni.

Persze ezek nevezhetőek formai kukacoskodásnak, de nem azok. Azért nem, mert a választópolgár többet érdemel.  Politológiai közhely, hogy a választópolgárhoz egyszerű üzeneteket kell eljuttatni,

de ne higgyük, hogy a plebs teljesen „simaagyú”,

hogy csak két alternatívát tud felfogni.

Azért egy köztársaságielnök-jelölttől joggal elvárható, hogy egy árnyaltabb geopolitikai vízióval bírjon. Mindenki érzi, hogy épp futunk bele abba a korba, amikor teljesülni fog a kínai átok: élj érdekes korban. Nem elég a jó nyugat és a gonosz kelet képe, amikor a játék többszereplős. Egy köztársaságielnök-jelöltnek világos véleménnyel kell bírnia a hegemóniájához tíz körömmel kapaszkodó Amerikáról, a feltörekvő Kínáról, a hátsó pályán sündörgő Indiáról, a kínai-orosz kapcsolódásról, sőt, akár Európa integrálódásáról az eurázsiai térségbe. Miért kell, hogy véleménye legyen? Csupán azért, hogy

az ország vezetőjeként a választópolgárok érdekében tudjon cselekedni, ne pedig bábja legyen az épp legbefolyásosabbaknak.

A kérdőíves üzenetnek van még egy zseniális eleme, ez pedig az adatgyűjtés a potenciális választókról, abban a korban, amikor egy politikusnak a legnagyobb fegyver az információ rólunk. Természetesen magunknak csak annyit remélhetünk, hogy ezentúl nem tekintenek minket „simaagyúnak”, akik csupán lecsupaszított, manipulált üzeneteket érdemelnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. július 23., kedd

Amikor a minimálbérek az égbe szöknek

A minimálbéremeléssel emelkednek az árak, növekszik a munkanélküliség is, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig rohamosan csökkenhet. Ha viszont nem emelkednek a bérek, álmodozni se lehet!

Agárdy Gábor 2019. július 22., hétfő

Ez már eugenika?

Az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatta a saját faja kvalitásainak javítása, mint pl. az emberi intelligencia növelése vagy a takarékosságra és az emberi szenvedés csökkentésére irányuló törekvések...

Molnár Judit 2019. július 21., vasárnap

A necces, a nem jó, a rossz meg a még rosszabb

Jelen állás szerint a politika számára marad tehát a koalíció vagy a választási párt.

Száraz Dénes 2019. július 21., vasárnap

Danko, a (zászló)rúdtáncos

Sokan nacionalista túlkapásnak vélik a zászlórúd méretét, Dankót pedig ezért nemzeti húrokon játszó rúdtáncosnak.

Kolek Zsolt 2019. július 20., szombat

Két választás Magyarországon

Megszűnt a kétosztatú ellenzék, s ezáltal az a centrális erőtér, amelyben a kormánypártoktól jobbra és balra is jelentős támogatottságú középpártok lettek volna? 

Száraz Dénes 2019. július 19., péntek

A SaS mézesmadzaga a magyaroknak

Az SaS vagy sejt valamit, vagy sokkal ravaszabb és politikusabb, mint az OĹANO!

Száraz Dénes 2019. július 15., hétfő

A magyarországi ellenzék európai megnyilvánulása

Ilyen Szlovákiában nem fordulna elő...

Kövesdi Károly 2019. július 14., vasárnap

Móricz Zsigmond ürügyén

A 140 éve született Móricz táboroktól, ízlésektől függetlenül talán a legsokrétűbb, a korabeli magyar társadalmat legkomplexebb módon megjelenítő írója. 

Haják Szabó Mária 2019. július 13., szombat

Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik a puszta valóságot, és a bűnösből nem csinálnak hőst?

Száraz Dénes 2019. július 12., péntek

Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.

Vélemény
Száraz Dénes: Amikor a minimálbérek az égbe szöknek

A minimálbéremeléssel emelkednek az árak, növekszik a munkanélküliség is, a nyugdíjak vásárlóértéke ...

Agárdy Gábor: Ez már eugenika?

Az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatta a saját faja kvalitásainak javítása, mint pl. ...

Molnár Judit: A necces, a nem jó, a rossz meg a még rosszabb

Jelen állás szerint a politika számára marad tehát a koalíció vagy a választási párt.