Matus Tibor

2019. január 22., 10:41

Béla, a Profi

Bugár Béla professzionális köztársaságielnök-választási kampánya keretében szólította meg a választópolgárokat a közösségi oldalon. Természetesen felcsigázott a váratlan lehetőség a véleménynyilvánításra, különösen a kísérőszöveg után, miszerint Bugár Béla azt szeretné, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, mert szerinted nincs harmadik lehetőség, és erre jó példa Ukrajna esete.

Maga a kérdés azért is tett kíváncsivá, mert az MKDM, majd az MKP, majd a Most-Híd elnöki posztján végzett több évtizedes politizálására sosem volt jellemző ez a fekete-fehér, ez a kizárólag így – kizárólag úgy megközelítés. Nem is lehetett, mert akkor, kétség kívül, nem lehetett volna ennyire sikeres politikus.

A közvélemény-kutatásra rákattintva a bevezetőben két nyelven olvasható a kérdés: „Hová szeretne tartozni? Kelethez vagy nyugathoz?”  Természetesen mielőtt erre válaszolhatnánk, azért kapunk egy kis szuggesztív útmutatást, hogy merre is az arra:

Én azt szeretném, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, szerintem nincs harmadik lehetőség, jó példa erre Ukrajna esete. Szlovákia belpolitikáját és külpolitikáját pedig nem lehet kettéválasztani.

Tulajdonképp érthető ez az enyhe befolyásolás – miért is ne? – és afölött is át lehet siklani, hogy a szlovák szövegben középutat, a magyar szövegben pedig harmadik utat használ. Az igazi meglepetés a nekünk szánt kérdéseknél érhet minket. Három kérdés közül választhatunk, ahol a harmadikra  - a „Nekem mindegy”-re – nem is érdemes szót fecsérelni.

Tehát kezdjük az elsővel:

Azt szeretném, ha Szlovákia a nyugat része maradna.

Gondolom, azt kívánta sugallni ezzel, hogy akik ezt a lehetőséget választják, azok azt szeretnék, hogy minden maradjon a régiben.

Gondolom, mert szerintem ma mindenkinek mást jelent a nyugat kifejezés. Ez most ugye többek között jelentheti az atlanti hatalmi központot, Amerikát, vagy Nyugat-Európát, amelynek szerepéről az elmúlt évtizedek hazai gazdaságfejlődésében mindenkinek meg lehet a véleménye, akárcsak arról, hogy miképp asszisztált ténykedéséhez a mindenkori szlovákiai politikai elit. Sőt, esetleg érdekes volna körüljárni azt a kérdést is, hogy valóban a nyugathoz tartozunk-e, illetve valóban befogadott-e minket a nyugat.

A második feltett kérdésnél már jóval több a kérdőjel. A magyar verzió legalább egy kis mozgásteret meghagy számunkra, amikor ekképp hangzik:

Azt szeretném, ha Szlovákia nyitna kelet felé.

Ugye ez teljesen mást jelent, mint a szlovák kérdés, amelyben azt a lehetőséget kínálja fel:

Azt szeretném, hogy Szlovákia a kelethez tartozna.

Képgalériánk:

Tulajdonképp zseniális!

Csak gratulálni lehet Bugár Bélának, hogy felismerte, a szlovák politikai palettán egy politikai légüres tér jelent meg. Mivel senki sem kíván már az atlanti irányultsághoz feltétel nélkül, szolgaian hozzácsapódni, ahogy a migránskérdés támogatását is kevesen merik bevállalni, így itt a lehetőség, hogy a szlovák ultra-liberális szavazókat maga mögé állítsa az elnökválasztáson. 

Arra is csak csodálattal lehet tekinteni, ahogy érzékeli,

ezzel a magyar szavazókat nem lehet ilyen egyszerűen megetetni.

Ezért is kellett módosítani a kérdés megfogalmazását, hiszen a magyar választó, a "zorbáni" populista média propagandáját benyelve, azon a véleményen van, hogy talán mégiscsak lehetne a kelettel sikerrel üzletelni.

Persze ezek nevezhetőek formai kukacoskodásnak, de nem azok. Azért nem, mert a választópolgár többet érdemel.  Politológiai közhely, hogy a választópolgárhoz egyszerű üzeneteket kell eljuttatni,

de ne higgyük, hogy a plebs teljesen „simaagyú”,

hogy csak két alternatívát tud felfogni.

Azért egy köztársaságielnök-jelölttől joggal elvárható, hogy egy árnyaltabb geopolitikai vízióval bírjon. Mindenki érzi, hogy épp futunk bele abba a korba, amikor teljesülni fog a kínai átok: élj érdekes korban. Nem elég a jó nyugat és a gonosz kelet képe, amikor a játék többszereplős. Egy köztársaságielnök-jelöltnek világos véleménnyel kell bírnia a hegemóniájához tíz körömmel kapaszkodó Amerikáról, a feltörekvő Kínáról, a hátsó pályán sündörgő Indiáról, a kínai-orosz kapcsolódásról, sőt, akár Európa integrálódásáról az eurázsiai térségbe. Miért kell, hogy véleménye legyen? Csupán azért, hogy

az ország vezetőjeként a választópolgárok érdekében tudjon cselekedni, ne pedig bábja legyen az épp legbefolyásosabbaknak.

A kérdőíves üzenetnek van még egy zseniális eleme, ez pedig az adatgyűjtés a potenciális választókról, abban a korban, amikor egy politikusnak a legnagyobb fegyver az információ rólunk. Természetesen magunknak csak annyit remélhetünk, hogy ezentúl nem tekintenek minket „simaagyúnak”, akik csupán lecsupaszított, manipulált üzeneteket érdemelnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...