Matus Tibor

2019. január 22., 10:41

Béla, a Profi

Bugár Béla professzionális köztársaságielnök-választási kampánya keretében szólította meg a választópolgárokat a közösségi oldalon. Természetesen felcsigázott a váratlan lehetőség a véleménynyilvánításra, különösen a kísérőszöveg után, miszerint Bugár Béla azt szeretné, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, mert szerinted nincs harmadik lehetőség, és erre jó példa Ukrajna esete.

Maga a kérdés azért is tett kíváncsivá, mert az MKDM, majd az MKP, majd a Most-Híd elnöki posztján végzett több évtizedes politizálására sosem volt jellemző ez a fekete-fehér, ez a kizárólag így – kizárólag úgy megközelítés. Nem is lehetett, mert akkor, kétség kívül, nem lehetett volna ennyire sikeres politikus.

A közvélemény-kutatásra rákattintva a bevezetőben két nyelven olvasható a kérdés: „Hová szeretne tartozni? Kelethez vagy nyugathoz?”  Természetesen mielőtt erre válaszolhatnánk, azért kapunk egy kis szuggesztív útmutatást, hogy merre is az arra:

Én azt szeretném, ha Szlovákia továbbra is a nyugathoz tartozna, szerintem nincs harmadik lehetőség, jó példa erre Ukrajna esete. Szlovákia belpolitikáját és külpolitikáját pedig nem lehet kettéválasztani.

Tulajdonképp érthető ez az enyhe befolyásolás – miért is ne? – és afölött is át lehet siklani, hogy a szlovák szövegben középutat, a magyar szövegben pedig harmadik utat használ. Az igazi meglepetés a nekünk szánt kérdéseknél érhet minket. Három kérdés közül választhatunk, ahol a harmadikra  - a „Nekem mindegy”-re – nem is érdemes szót fecsérelni.

Tehát kezdjük az elsővel:

Azt szeretném, ha Szlovákia a nyugat része maradna.

Gondolom, azt kívánta sugallni ezzel, hogy akik ezt a lehetőséget választják, azok azt szeretnék, hogy minden maradjon a régiben.

Gondolom, mert szerintem ma mindenkinek mást jelent a nyugat kifejezés. Ez most ugye többek között jelentheti az atlanti hatalmi központot, Amerikát, vagy Nyugat-Európát, amelynek szerepéről az elmúlt évtizedek hazai gazdaságfejlődésében mindenkinek meg lehet a véleménye, akárcsak arról, hogy miképp asszisztált ténykedéséhez a mindenkori szlovákiai politikai elit. Sőt, esetleg érdekes volna körüljárni azt a kérdést is, hogy valóban a nyugathoz tartozunk-e, illetve valóban befogadott-e minket a nyugat.

A második feltett kérdésnél már jóval több a kérdőjel. A magyar verzió legalább egy kis mozgásteret meghagy számunkra, amikor ekképp hangzik:

Azt szeretném, ha Szlovákia nyitna kelet felé.

Ugye ez teljesen mást jelent, mint a szlovák kérdés, amelyben azt a lehetőséget kínálja fel:

Azt szeretném, hogy Szlovákia a kelethez tartozna.

Képgalériánk:

Tulajdonképp zseniális!

Csak gratulálni lehet Bugár Bélának, hogy felismerte, a szlovák politikai palettán egy politikai légüres tér jelent meg. Mivel senki sem kíván már az atlanti irányultsághoz feltétel nélkül, szolgaian hozzácsapódni, ahogy a migránskérdés támogatását is kevesen merik bevállalni, így itt a lehetőség, hogy a szlovák ultra-liberális szavazókat maga mögé állítsa az elnökválasztáson. 

Arra is csak csodálattal lehet tekinteni, ahogy érzékeli,

ezzel a magyar szavazókat nem lehet ilyen egyszerűen megetetni.

Ezért is kellett módosítani a kérdés megfogalmazását, hiszen a magyar választó, a "zorbáni" populista média propagandáját benyelve, azon a véleményen van, hogy talán mégiscsak lehetne a kelettel sikerrel üzletelni.

Persze ezek nevezhetőek formai kukacoskodásnak, de nem azok. Azért nem, mert a választópolgár többet érdemel.  Politológiai közhely, hogy a választópolgárhoz egyszerű üzeneteket kell eljuttatni,

de ne higgyük, hogy a plebs teljesen „simaagyú”,

hogy csak két alternatívát tud felfogni.

Azért egy köztársaságielnök-jelölttől joggal elvárható, hogy egy árnyaltabb geopolitikai vízióval bírjon. Mindenki érzi, hogy épp futunk bele abba a korba, amikor teljesülni fog a kínai átok: élj érdekes korban. Nem elég a jó nyugat és a gonosz kelet képe, amikor a játék többszereplős. Egy köztársaságielnök-jelöltnek világos véleménnyel kell bírnia a hegemóniájához tíz körömmel kapaszkodó Amerikáról, a feltörekvő Kínáról, a hátsó pályán sündörgő Indiáról, a kínai-orosz kapcsolódásról, sőt, akár Európa integrálódásáról az eurázsiai térségbe. Miért kell, hogy véleménye legyen? Csupán azért, hogy

az ország vezetőjeként a választópolgárok érdekében tudjon cselekedni, ne pedig bábja legyen az épp legbefolyásosabbaknak.

A kérdőíves üzenetnek van még egy zseniális eleme, ez pedig az adatgyűjtés a potenciális választókról, abban a korban, amikor egy politikusnak a legnagyobb fegyver az információ rólunk. Természetesen magunknak csak annyit remélhetünk, hogy ezentúl nem tekintenek minket „simaagyúnak”, akik csupán lecsupaszított, manipulált üzeneteket érdemelnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2019. április 16., kedd

Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon állították fel az akkoriban Magyarországhoz tartozó Kárpátalján az első gettót.

Száraz Dénes 2019. április 16., kedd

Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián 2019. április 13., szombat

Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval szolgálna a lapkészítés és a határidők által sanyargatott egyszeri újságírónak, biztosan nem.

Száraz Dénes 2019. április 12., péntek

A Bugárnak kiosztott három pofon

Most nem értem, vagyis értem, miért van annyira felháborodva a Most-Híd, főleg Bugár Béla pártelnök azért, mert Kiska nem írta alá az állami szimbólumokról szóló törvényt!

Kolek Zsolt 2019. április 11., csütörtök

A költészet hatalma

A lírát a harmónia iránti vágyunk tartja életben. Segít megélni érzelmeinket: szeretni, gyűlölni, lelkesedni, vagy csak elbújni a mélabús sorok mögött.

Kövesdi Károly 2019. április 10., szerda

Fiaim, csak énekeljetek!

Az egész kabaréban (szomorújátékban?) a legtanulságosabb a cinkos Most-Híd vegyes tudatú hon(talan) atyáinak a magyarázkodása.

Száraz Dénes 2019. április 08., hétfő

Az EU kötelezettségszegése

Ki fogja szavatolni a biztonságot az erőszakos betelepítést követően? Az európai értékek a lakosság felhígítását követően merre kanyarodhatnak el?

Aich Péter 2019. április 07., vasárnap

Államfői gondok

Nem egyszerű feladat egy állam élén állni, s méltóképpen képviselni azt. Nem is sikerül ez mindenkinek maradéktalanul.

Agárdy Gábor 2019. április 06., szombat

Van azért igazságosság az EU-ban!

Ha jól látom a neten, egy szlovén médiatermék - a "MLADINA" - lehozott egy vitatható karikatúrát Orbán Viktorról. ..

Haják Szabó Mária 2019. április 06., szombat

A periféria a sanzölizén

A rendőrségi tiltás ellenére múlt szombaton huszadik alkalommal is az utcára vonultak a sárgamellényesek Franciaország több nagyvárosában.

Vélemény
Kolek Zsolt: Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon ...

Száraz Dénes: Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián: Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval ...