2024. február 25., 11:01

Befogni az utálkozók száját

Reménykeltő és valahol biztató is a jövőre nézve Szomolai Andrea Utálom a magyarokat című jegyzetének a fogadtatása, magas olvasottsága a Ma7-ben. Az anyanyelv nemzetközi napja környékén kelt írás hangulata biztos sok olvasót elgondolkodtatott a kisebbségi helyzetünkön, a többség máig tartó utálkozásán.

Államfőválasztás Dunaszerdahely
Fotó: dunaszerdahelyi.sk

Döbbenetes, hogy felvidéki magyarként a saját városunkban bambának, idegennek, utálat tárgyának kezelhet bárki ismeretlenül csak a nyelvi különbözőségek miatt” – állapítja meg a szerző a cikkben egy gyermekével közösen tett áruházi látogatás során szerzett kellemetlen tapasztalat kapcsán.

Felháborító és egyben elkeserítő, hogy magyarságunk miatt még napjainkban is gyakran vagyunk kitéve (még gyermekeink is) megalázó, lekicsinylő szlovák beszólásoknak, amelyek kellemetlenné teszik a közérzetünket, ilyenekkel bárhol szinte naponta találkozhatunk.

Velem szintén a napokban történt meg, hogy Érsekújvárban a kórházba menet telefonáltam magyar nyelven, és egy szemből érkező idegen tett gúnyos megjegyzést, hogy szerencsére még nem a magyar himnuszt éneklem hangosan. Az anyanyelv utcai használatára tett utálkozó megjegyzés volt, ehhez hasonló bántani akaró szavakban a 2. világháborút követő években volt már részük a nagyszüleimnek is a szülővárosuk utcáin. Semmi se változott?

Kivédeni a hülyeséget lehetetlen, a szlovák iskolákban a történelemórákon elferdítve tanítják a történelmi valóságot, magunkat megerősíteni a hülyeséggel szemben viszont nem lehetetlen! Megerősíteni pedig csak összefogással, elhatározással és emelt fővel tudjuk! Erre szolgálnak lehetőséget a választások az országban, ami fogyatkozó nemzetrészünk számára minden esetben egy erőfelmérést jelent. Még akkor is, ha az esélytelenség tudatában lépünk az urnához, mint a köztársaságielnök-választáson. Mert meg tudjuk mutatni, hogy a hülyeség nem képes sem megfélemlíteni, sem legyőzni minket!    

Ezzel szemben mi történik? A Focus januárban készített felmérése szerint Pellegrini már az első körben elviszi a magyar nemzetiségű választók szavazatainak negyven százalékát – kétszer annyit, mint Forró Krisztián, a Magyar Szövetség jelöltje. 

Pellegrini egyelőre jóval elfogadhatóbb a magyarok körében, mint Korčok, a legfőbb ellenfele! Az utóbbi külügyérként erős ellenszenvet gerjesztett a magyarok körében.

Kimondottan rossz a híre a Felvidéken, mivel külügyminiszterként előszeretettel bírálta a magyar kormányt a bejelentetlen magyarországi politikusi látogatások és támogatások miatt, valamint a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásai és ingatlanfelújításai ellen is keményen hadakozott. Tudjuk, mennyire bántja a fülét a Felvidék szó, melyet a kocsmai beszélgetések szintjére akart zülleszteni annak idején. Az sem kizárt, hogy a külügy vezetése alatt kulcsfontosságú szerepet töltött be a kisebbségi törvény ellehetetlenítésében is. A magyarellenes nézetek képviseletére köztársasági elnökként még nagyobb lenne a lehetősége és hatalma.

Pellegrini eddig szinte meg sem szólalt nemzetiségi ügyben. Jól tudja, hogy a magyar szavazatokért Korčokkal nem szükséges megbirkóznia, külügyminiszterként ő már annyi rosszat tett a felvidéki magyarságnak, hogy felesleges őt ilyen szempontból űberelni vagy blamálni. Inkább arra ügyel, hogy ne veszítsen el hazafias szlovák szavazatokat a magyarokhoz való közeledéssel.

Az ilyen helyzet látszólag Forró Krisztiánnak kedvezhet, őt hozhatná jobban helyzetbe az első fordulóban, de a Magyar Szövetség elnöke az eluralkodó érdektelenség miatt a felmérések alapján ebből egyelőre nem tud profitálni.

Úgy tűnik sajnos, hogy egy magyar ügyekben hangtalan Pellegrini vonzóbb a magyarok körében, egyrészt azért, hogy megakadályozzák Korčok államfői megbízatását, másrészt a kedvezően alakuló magyar-szlovák államközi kapcsolatok is befolyásolhatják őket. A felvidéki magyar liberális oldalon pedig még egy magyarellenes Korčok is elfogadhatóbb, ami viszont már elég szomorú felvidéki magyar valóságot rejt magában.

A legutóbbi államfőválasztáson Dél-Szlovákiában Čaputová női bája és kuriózuma elég sok magyar szavazatot eredményezett, de ezek nagy részéből a parlamenti választásokon nem vált PS -szavazat. Ezért valószínűsíthető, hogy a Korčokra leadott magyar szavazatok sem lesznek átválthatók később, a parlamenti választásokon a PS-re. A pellegrinis magyar szavazatok egy részéből viszont könnyebben lehet Hlas-szavazat, ami újfent a Magyar Szövetség egy helyben toporgását eredményezheti. Mert ugye, a szlovákiai magyar nem tudni miért, inkább másban gondolkodik, lásd Matovič, Fico, Pellegrini, ahelyett, hogy magában, saját jelöltjében bízna meg.

Pedig a köztársaságielnöki-választás első fordulójában még semmi sem fog eldőlni, sem a konzervatív Pellegrinit, sem a liberális Korčokot nem szükséges félteni, biztatni magyar szavazattal.

Viszont az már eldőlhet, hogy a felvidéki magyarságnak lesz-e tartása, képesek vagyunk-e Forró mellett egységesen kiállni, megmutatjuk-e a világnak, hogy számolni kell a nemzetrészünkkel ebben az országban.

Már csak azért is, hogy befogjuk az utálkozók száját!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.