N. Gyurkovits Róza

2019. február 24., 16:35

BB ötödik hadoszlopa

A magyar kártyát sem átallja kijátszani államfői ambíciójának nevelgetése érdekében. BB mindenáron tetszeni akar az államnemzetnek, minket, tőle távolságot tartó magyarokat mélységesen lenéz, megvet és gyaláz; kilóra elad. A bibi csak az, hogy ettől a szlovákok nem tartják tiszteletre méltóbbnak. És sajnos, rajta keresztül ítélnek meg minden magyart.

Csak néhány hét, másfél hónap nyilatkozataiban szemezgetek. Az egyik arról szól, hogy „valamiféle felmérés épp most mutatta ki: a lakosság 95 százaléka szerint szlovákok és magyarok között már nincs feszültség. Ez tükrözi leginkább, mi volt a Most‑Híd küldetése.” Vagyis BB‑nek hála, a problémákat sikerült szőnyeg alá söpörni és ott tartani, tehát foglalkozni sem kell velük.

Ha mégis, mert a magunkfajták esetleg nyugtalankodnak, vagy időnként ilyen‑olyan választási kampányok is vannak, elég bedobni a csallóközi autósztráda követelését, egy híd helyett majd‑lesz‑csatorna‑alatti bicikliúttal felérő átjáró agyrémét, a kétemeletes magánvonat ígéretét oda, ahová végre egy modern és másik sínpár kellene. No meg megcsinálni a kulturális alapot, s beleülni pénzt osztogatni, kizárólag párthűség szerint.

Amikor BB‑nek „súg a szimat”, már világos, hogy megérett az idő köztársasági elnökké válni, mert már nem igaz, hogy egy „magyar” nem lehet házelnök sem Szlovákiában, mert erre még nem érett meg az államnemzet. (Néhány héten át, az előrehozott választásokig, amikor lényegében már csak a villanyt kellett fel‑ meg lekapcsolni, pótszerepben volt erre példa.)

Most azonban már az elnöki ambíció sem túlzás, hisz egy jelöltnek csak vízióval kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie arra, hogy a társadalomban felgyülemlett feszültséget csökkentse.

A cél sem akármilyen: be kell kerülni legalább a második választási fordulóba. Igaz, azóta sok víz lefolyt a Vágon, vetélytárs is akad bőven, ötnek a népszerűségi mutatója is magasabb a BB‑énél, ám a választásig még van majd’ egy hónap, azalatt bármi megtörténhet. Igaz, nem jött be, hogy a Smer és az SNS jelöltje egymást gyengítse, viszont Kotlebának sikerült a mi feszültségcsökkentőnket beelőznie.

Ez sem csoda. Még a 95 százalékos kvázi feszültségmentesség ellenére is van látens magyarellenesség. Erről Jožo Pročko humorista beszélt videóblogjában, aki elképzelni sem tudja, hogy egy magyar legyen Szlovákia köztársasági elnöke. Mert hogy nézne ki egy magyar akcentussal elmondott újévi beszéd?! Ő nem szavazna egy magyarra, mert úgy dukál, hogy Szlovákiában szlovák legyen a köztársasági elnök. „Vág­besz­ter­cén az emberek 99 százaléka nem akar magyart köztársasági elnöknek.” Pročko még eldicsekszik azzal is, hogy ő nem nacionalista, hiszen magyarokkal is dolgozik, délen él, apja és nagyanyja magyarul beszélt, de magyart államfőnek akkor sem akar. „Szlovákot akarok, ez nekem nemzeti büszkeség kérdése, mert szlovák vagyok.”

Van hát korlátja a szlovákiai magyar politikus álmainak akkor is, ha szlovákabb akar lenni a szlováknál. A szlovák szemében akkor is csak egy megbízhatatlan magyar (hasznos idióta) marad, ha olyanokat mond a magyarokról, amilyeneket szlovák politikusoktól rég hallottunk. BB újévnyitó sajtóreggelijén azzal traktálta az újságírókat, hogy Orbán Viktor beavatkozik a szlovák politikába, mert burkoltan finanszírozza az MKP‑t. Mert Orbán minden országban, ahol magyarok élnek, kiválaszt egy pártot és a saját fiókpártjává teszi.

BB még azt is elmagyarázta a szlovák újságíróknak, hogy mivel a többségük nem tud magyarul, azt sem tudják, Orbán milyen módon befolyásolhatja a társadalmi történéseket.

„Hatalmas pénzösszegeket ad, hívjuk ezt segítségnek, melyekkel bizonyos csoportokon és az MKP‑n keresztül a politikát befolyásolják. Nem akarom úgy nevezni ezt, mint egyesek, hogy ötödik hadoszlop, de figyelmeztetek, ez valóban nagyon veszélyes.”

Nagy bajban lehet BB, hogy ilyen Mečiar–Slota–Fico–Matica‑féle magyarellenes uszításra kényszerül. Csak remélem, mi, az ötödik hadoszlop, pontosabban a még álló végvárak lakói, felmutatjuk neki végre a piros lapot.


Megjelent a Magyar7 hetilap 2017/8. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Száraz Dénes 2019. augusztus 14., szerda

Mit rejthet az interetnikusság?

A jelenlegi helyzetben senki sem akarja ellopni a vegyespárttól az interetnikussságát és kirakatszlovákjait sem.

Száraz Dénes 2019. augusztus 12., hétfő

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele.

Haják Szabó Mária 2019. augusztus 11., vasárnap

Felelősség holland módra

1995 nyarának szörnyű eseményei ma is felkiáltójelek.

Dunajszky Éva 2019. augusztus 10., szombat

Kérem vissza a lelkeinket!

Az internet olyan, mint a kés, sok hasznos dolgot lehet csinálni a segítségével, de ölni is lehet vele.

Kövesdi Károly 2019. augusztus 09., péntek

A Képviselet

Mit mondjak, nem áll jól a szénánk. Miközben itt zúg el a kertünk alatt a huszonegyedik századi valóság.

Vélemény
N. Gyurkovits Róza: Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, ...

Száraz Dénes: Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát ...

Száraz Dénes: A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.