N. Gyurkovits Róza

2019. február 24., 16:35

BB ötödik hadoszlopa

A magyar kártyát sem átallja kijátszani államfői ambíciójának nevelgetése érdekében. BB mindenáron tetszeni akar az államnemzetnek, minket, tőle távolságot tartó magyarokat mélységesen lenéz, megvet és gyaláz; kilóra elad. A bibi csak az, hogy ettől a szlovákok nem tartják tiszteletre méltóbbnak. És sajnos, rajta keresztül ítélnek meg minden magyart.

Csak néhány hét, másfél hónap nyilatkozataiban szemezgetek. Az egyik arról szól, hogy „valamiféle felmérés épp most mutatta ki: a lakosság 95 százaléka szerint szlovákok és magyarok között már nincs feszültség. Ez tükrözi leginkább, mi volt a Most‑Híd küldetése.” Vagyis BB‑nek hála, a problémákat sikerült szőnyeg alá söpörni és ott tartani, tehát foglalkozni sem kell velük.

Ha mégis, mert a magunkfajták esetleg nyugtalankodnak, vagy időnként ilyen‑olyan választási kampányok is vannak, elég bedobni a csallóközi autósztráda követelését, egy híd helyett majd‑lesz‑csatorna‑alatti bicikliúttal felérő átjáró agyrémét, a kétemeletes magánvonat ígéretét oda, ahová végre egy modern és másik sínpár kellene. No meg megcsinálni a kulturális alapot, s beleülni pénzt osztogatni, kizárólag párthűség szerint.

Amikor BB‑nek „súg a szimat”, már világos, hogy megérett az idő köztársasági elnökké válni, mert már nem igaz, hogy egy „magyar” nem lehet házelnök sem Szlovákiában, mert erre még nem érett meg az államnemzet. (Néhány héten át, az előrehozott választásokig, amikor lényegében már csak a villanyt kellett fel‑ meg lekapcsolni, pótszerepben volt erre példa.)

Most azonban már az elnöki ambíció sem túlzás, hisz egy jelöltnek csak vízióval kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie arra, hogy a társadalomban felgyülemlett feszültséget csökkentse.

A cél sem akármilyen: be kell kerülni legalább a második választási fordulóba. Igaz, azóta sok víz lefolyt a Vágon, vetélytárs is akad bőven, ötnek a népszerűségi mutatója is magasabb a BB‑énél, ám a választásig még van majd’ egy hónap, azalatt bármi megtörténhet. Igaz, nem jött be, hogy a Smer és az SNS jelöltje egymást gyengítse, viszont Kotlebának sikerült a mi feszültségcsökkentőnket beelőznie.

Ez sem csoda. Még a 95 százalékos kvázi feszültségmentesség ellenére is van látens magyarellenesség. Erről Jožo Pročko humorista beszélt videóblogjában, aki elképzelni sem tudja, hogy egy magyar legyen Szlovákia köztársasági elnöke. Mert hogy nézne ki egy magyar akcentussal elmondott újévi beszéd?! Ő nem szavazna egy magyarra, mert úgy dukál, hogy Szlovákiában szlovák legyen a köztársasági elnök. „Vág­besz­ter­cén az emberek 99 százaléka nem akar magyart köztársasági elnöknek.” Pročko még eldicsekszik azzal is, hogy ő nem nacionalista, hiszen magyarokkal is dolgozik, délen él, apja és nagyanyja magyarul beszélt, de magyart államfőnek akkor sem akar. „Szlovákot akarok, ez nekem nemzeti büszkeség kérdése, mert szlovák vagyok.”

Van hát korlátja a szlovákiai magyar politikus álmainak akkor is, ha szlovákabb akar lenni a szlováknál. A szlovák szemében akkor is csak egy megbízhatatlan magyar (hasznos idióta) marad, ha olyanokat mond a magyarokról, amilyeneket szlovák politikusoktól rég hallottunk. BB újévnyitó sajtóreggelijén azzal traktálta az újságírókat, hogy Orbán Viktor beavatkozik a szlovák politikába, mert burkoltan finanszírozza az MKP‑t. Mert Orbán minden országban, ahol magyarok élnek, kiválaszt egy pártot és a saját fiókpártjává teszi.

BB még azt is elmagyarázta a szlovák újságíróknak, hogy mivel a többségük nem tud magyarul, azt sem tudják, Orbán milyen módon befolyásolhatja a társadalmi történéseket.

„Hatalmas pénzösszegeket ad, hívjuk ezt segítségnek, melyekkel bizonyos csoportokon és az MKP‑n keresztül a politikát befolyásolják. Nem akarom úgy nevezni ezt, mint egyesek, hogy ötödik hadoszlop, de figyelmeztetek, ez valóban nagyon veszélyes.”

Nagy bajban lehet BB, hogy ilyen Mečiar–Slota–Fico–Matica‑féle magyarellenes uszításra kényszerül. Csak remélem, mi, az ötödik hadoszlop, pontosabban a még álló végvárak lakói, felmutatjuk neki végre a piros lapot.


Megjelent a Magyar7 hetilap 2017/8. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...