N. Gyurkovits Róza

2019. február 24., 16:35

BB ötödik hadoszlopa

A magyar kártyát sem átallja kijátszani államfői ambíciójának nevelgetése érdekében. BB mindenáron tetszeni akar az államnemzetnek, minket, tőle távolságot tartó magyarokat mélységesen lenéz, megvet és gyaláz; kilóra elad. A bibi csak az, hogy ettől a szlovákok nem tartják tiszteletre méltóbbnak. És sajnos, rajta keresztül ítélnek meg minden magyart.

Csak néhány hét, másfél hónap nyilatkozataiban szemezgetek. Az egyik arról szól, hogy „valamiféle felmérés épp most mutatta ki: a lakosság 95 százaléka szerint szlovákok és magyarok között már nincs feszültség. Ez tükrözi leginkább, mi volt a Most‑Híd küldetése.” Vagyis BB‑nek hála, a problémákat sikerült szőnyeg alá söpörni és ott tartani, tehát foglalkozni sem kell velük.

Ha mégis, mert a magunkfajták esetleg nyugtalankodnak, vagy időnként ilyen‑olyan választási kampányok is vannak, elég bedobni a csallóközi autósztráda követelését, egy híd helyett majd‑lesz‑csatorna‑alatti bicikliúttal felérő átjáró agyrémét, a kétemeletes magánvonat ígéretét oda, ahová végre egy modern és másik sínpár kellene. No meg megcsinálni a kulturális alapot, s beleülni pénzt osztogatni, kizárólag párthűség szerint.

Amikor BB‑nek „súg a szimat”, már világos, hogy megérett az idő köztársasági elnökké válni, mert már nem igaz, hogy egy „magyar” nem lehet házelnök sem Szlovákiában, mert erre még nem érett meg az államnemzet. (Néhány héten át, az előrehozott választásokig, amikor lényegében már csak a villanyt kellett fel‑ meg lekapcsolni, pótszerepben volt erre példa.)

Most azonban már az elnöki ambíció sem túlzás, hisz egy jelöltnek csak vízióval kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie arra, hogy a társadalomban felgyülemlett feszültséget csökkentse.

A cél sem akármilyen: be kell kerülni legalább a második választási fordulóba. Igaz, azóta sok víz lefolyt a Vágon, vetélytárs is akad bőven, ötnek a népszerűségi mutatója is magasabb a BB‑énél, ám a választásig még van majd’ egy hónap, azalatt bármi megtörténhet. Igaz, nem jött be, hogy a Smer és az SNS jelöltje egymást gyengítse, viszont Kotlebának sikerült a mi feszültségcsökkentőnket beelőznie.

Ez sem csoda. Még a 95 százalékos kvázi feszültségmentesség ellenére is van látens magyarellenesség. Erről Jožo Pročko humorista beszélt videóblogjában, aki elképzelni sem tudja, hogy egy magyar legyen Szlovákia köztársasági elnöke. Mert hogy nézne ki egy magyar akcentussal elmondott újévi beszéd?! Ő nem szavazna egy magyarra, mert úgy dukál, hogy Szlovákiában szlovák legyen a köztársasági elnök. „Vág­besz­ter­cén az emberek 99 százaléka nem akar magyart köztársasági elnöknek.” Pročko még eldicsekszik azzal is, hogy ő nem nacionalista, hiszen magyarokkal is dolgozik, délen él, apja és nagyanyja magyarul beszélt, de magyart államfőnek akkor sem akar. „Szlovákot akarok, ez nekem nemzeti büszkeség kérdése, mert szlovák vagyok.”

Van hát korlátja a szlovákiai magyar politikus álmainak akkor is, ha szlovákabb akar lenni a szlováknál. A szlovák szemében akkor is csak egy megbízhatatlan magyar (hasznos idióta) marad, ha olyanokat mond a magyarokról, amilyeneket szlovák politikusoktól rég hallottunk. BB újévnyitó sajtóreggelijén azzal traktálta az újságírókat, hogy Orbán Viktor beavatkozik a szlovák politikába, mert burkoltan finanszírozza az MKP‑t. Mert Orbán minden országban, ahol magyarok élnek, kiválaszt egy pártot és a saját fiókpártjává teszi.

BB még azt is elmagyarázta a szlovák újságíróknak, hogy mivel a többségük nem tud magyarul, azt sem tudják, Orbán milyen módon befolyásolhatja a társadalmi történéseket.

„Hatalmas pénzösszegeket ad, hívjuk ezt segítségnek, melyekkel bizonyos csoportokon és az MKP‑n keresztül a politikát befolyásolják. Nem akarom úgy nevezni ezt, mint egyesek, hogy ötödik hadoszlop, de figyelmeztetek, ez valóban nagyon veszélyes.”

Nagy bajban lehet BB, hogy ilyen Mečiar–Slota–Fico–Matica‑féle magyarellenes uszításra kényszerül. Csak remélem, mi, az ötödik hadoszlop, pontosabban a még álló végvárak lakói, felmutatjuk neki végre a piros lapot.


Megjelent a Magyar7 hetilap 2017/8. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. március 22., péntek

A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második fordulójába. Igen, ilyen csak a mesében, meg Szlovákiában lehetséges...

Kolek Zsolt 2019. március 22., péntek

Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián 2019. március 20., szerda

Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké helyett. Akkor pedig megette a fene az egészet.

Száraz Dénes 2019. március 20., szerda

Előttünk álló meccseink…

Bugár most már jóval kisebb arccal fut a választók után.

Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes 2019. március 16., szombat

Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt 2019. március 15., péntek

A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Molnár Judit 2019. március 13., szerda

Kampányfinis lövészárkokban

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban...

Száraz Dénes 2019. március 13., szerda

Bugár szembesítése

Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon.

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 12., kedd

Szüleink nyelvét gyerekeink hangján őrizzük

„Magyarul küzdök, magyarul tűrök, magyarul dobbanok és magyarul álmodom”

Vélemény
Agárdy Gábor: A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második ...

Kolek Zsolt: Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián: Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké ...