2021. november 22., 08:20

Azért a káosz az úr!

Töröm a fejem, hogy ehhez a főmondathoz: az egész világon Szlovákiában a legrosszabb a járványhelyzet, milyen kötőszóval kapcsolódhat a következő két mellékmondat: a Za ľudí nem támogatja a kötelező védőoltást, valamint Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter beleegyezett a COVID-19-betegek külföldre szállításába szükség esetén.

koronavírus teszt
Fotó: freepik.com

Remišováék esetében talán a mégse, Lengvarskýnál pedig az ezért kötőszó lenne a legkifejezőbb. Mind a kettő mellérendelő kötőszó, csak az egyik ellentétes, a másik következtető. Olyanok ezek a kötőszavak, mint az egész szlovák kormánykoalíció: egymás mellé rendelt pártok fura szövetsége: vannak benne örökös ellenkezők (mégse-hívők) és vannak benne kicsit racionálisabban gondolkodók (ezért-hívők) is. Az elsők, a szabadság bajnokai, akik a medencében fuldoklóra is úgy tekintenek, hogy az ő döntése volt az úszás megtanulása, vagy elutasítása, ezért nem kell őt most se befolyásolni egy mentőövvel. Szabad országban szabadon dönthet arról, hogy vízbe fúljon vagy sem! Libernyák mentalitás! Köze nincs a fenyegető valósághoz! Akkor kellene a végsőkig kapálódzó fuldokló fenekébe döfni vakcinástul az injekcióstűt, amikor a vízben az utolsó szalmaszálba kapaszkodik! Aztán lehet, hogy még meg is köszönné, különben már nem tudná…Szent Péter előtt a „nagykapuban” semmire se menne a melldöngető szabadságvággyal és Remišovával!

Csakhogy mi a teendő abban az esetben, ha az egyén túlfűtött szabadságvágya korlátozza a többség biztonságát és szabadságát is? A „határozott” kormánytagok ugyan még nem tudják, ugyan még nem eldöntött, és még tárgyalni is fognak róla, de az már szinte biztos, hogy valami olyan lesz, ami, ha nem is ugyanolyan mértékben, de mégis valahogy befolyásolni fogja a beoltottak szabadságát is.

Azon vitatkoznak, hogy országos vagy lokális legyen? De mi is? Miközben minden óra számít…Mivel, ha leáll az ország, bezár majdnem minden, az ugyanúgy fogja érinteni az egyszer, kétszer, háromszor beoltottakat is, mint a fuldoklókat. Karácsonykor egyikük gyermekének, vagy unokájának sem hozhat majd a Mikulás vagy a Jézuska ajándékot. Maszkban se! Mert nem tudják hol beszerezni az illetők…

És a műtétre várakozó beoltottakkal mi legyen? Akik most azért nem tudnak kés alá feküdni egészségük érdekében, mert a kórházaink a Covid miatt korlátozott üzemmódban működnek. Miközben a nagyokosok kórházreformról, kórházbezárásokról elmélkednek és döntenek, a mostani kórházszámmal sem képesek megbirkózni a jelenlegi járványhelyzettel!   

És ki veszi most magára azt a bátorságot, hogy rangsorolja a betegségeket? Ez a műtét ráérős, ez már nem annyira? Ebbe az operációs terembe súlyos covidosok kerülnek, amabba könnyű vakbelesek? De a vakbél is lehet rosszindulatú, sőt a beteg nem is tehet arról, hogy vakbeles lett. A covidos talán elkerülhette volna a vakcinával…

Hallani is kegyetlen dolog, szinte elviselhetetlen a fülnek: a kórházak már annyira túlzsúfoltak fertőzöttekkel, hogy külföldre kell vinni őket a közeljövőben! És nincs elegendő lélegeztetőgép a szlovákiai kórházakban! Miért nem szereztek be az átmeneti békeidőben, nyáron? Nem volt hova tenni?? Tele vannak még mindig a raktárak a semmirevaló antigén tesztekkel, az országos népbutítás kellékeivel? Vagy arra várnak újfent, hogy Magyarország kisegítsen minket a bajból? És mi volt érte a köszönet? A Korčok és Klus -féle nyavalygások, a megújult hejszlovákozás, egy újabb nemzeti megújulási mozgalom kibontakozása?

A szlovák egészségügyi miniszter pedig nagykegyesen megengedi a COVID-19-betegek külföldre szállítását! Nem elnézést kér ezért, hanem megengedi! Ahelyett, hogy időben ezt elkerülendő intézkedéseket foganatosított volna. Örkény Istváni groteszkmagaslat!

Megosztás
Címkék