2021. november 13., 08:02

Az egyet nem értők kormánya

Egyre nagyobb bizalmatlanság érzékelhető a kormánypártok viszonyában. Nem mintha korábban mindenben egyetértettek volna a felek, de feltűnő, hogy az elmúlt időszakban nagyon kevés törvényjavaslatot sikerült elfogadniuk.

Boris Kollár Királyhelmecen
Fotó: Molnár Gabriella
Boris Kollár a kórházreform kapcsán járt Királyhelmecen

Több kormányjavaslatot is elnapoltak a szlovák parlamentben. Ilyen például a nemzeti parkokról szól törvényjavaslat, de ide sorolható az állampolgársági törvény is. Anna Záborská nagy vitát kiváltó abortusztörvénye pedig el is bukott a törvényhozásban.

Eduard Heger kormányfő szerint a kompromisszumokhoz idő kell. A probléma azonban ennél összetettebb, hiszen  akadnak olyan pontok, ahol nem az időtényezőn áll vagy bukik a kompromisszum.

Ide sorolható a már említett nemzeti parkokról szóló reform, amelyet az OĽaNO terjesztett be. A reform célja, hogy a nemzeti parkok állami tulajdonú földterületei a természetvédelmi felügyelet alá kerüljenek. Ezt még az államfő, Zuzana Čaputová is támogatja, mert elmondása szerint ez a környezetbarát gazdálkodás előmozdítása szempontjából is szükséges lépés.

Vannak azonban ellenzők. A Sme rodina blokkolja ezt  a reformjavaslatot. Részükről ez nem egyszeri eset, ugyanis az utóbbi időben több kormányjavaslatot nem támogattak. Vegyük csak a kórházreformot, de az oltási kampány kapcsán sem egyezik a véleményük a többi kormánypárttal. De vajon mi a céljuk ezzel?

A Sme rodina már jó ideje próbál visszatalálni a szavazótáborához. Ezért próbálnak olyan témákba kapaszkodni, amelyek populárisabbnak tűnnek, és igyekeznek a „nép“ érdekeit szolgálni.

Ezek azonban valahogy eddig nem jöttek át, sőt miközben a kormány által beterjesztett törvényjavaslatokat meghiúsítják, saját témáikat alig tudják prezentálni, Ellentmondásos helyzet ez a javából, hiszen ők is a kormány tagjai, nem az ellenzéki padsorokban foglalnak helyet.

Kollárék szeretnének „jófiúk“ lenni a kormányon belül, akik megvédik a népet, ha a többi kormánypárt bántani merészeli.

Szemléletes példa erre, ahogy a Sme rodina elnöke a közösségi oldalán egy óriási „dákóval“ pózolt azzal az üzenettel, hogy ezt az egyszerű emberektől kapta, és ha a kormány ellenük hozza meg a törvényeket, akkor azzal a bottal akármikor ki lehet űzni a kormány tagjait.

Boris Kollár csak azt felejtette el, hogy ők is a kormányhoz tartoznak, és bizony nem sokáig játszhatják ezt a játékot, egy idő után a koalíciós partnerek ráunnak erre. A Sme rodina számára az lehet a kiút ebből a helyzetből, ha saját javaslatokkal állnak elő, és tudatosítják azt, hogy jelenleg csak a kormányon belül van mozgásterük, és csak úgy nyerhetik vissza a szavazóikat, ha eredményeket mutatnak fel. Saját kormányukat kritizálni úgy, hogy a „nép harcosa“ szerepében tetszelegnek, már rövid távon is kontraproduktív, de később sem sok jót hozhat Boris Kollárék konyhájára.

Paradox módon a kormány sem szabadulhat meg könnyen a Sme rodinától, hiszen nagy luxus kisebbségben kormányozni. Egy ilyen helyzetben egy-két kisebb konfliktus akár végzetes is lehet. És akkor még nem beszéltünk Jana Bittó Cigániková (SaS) és Anna Záborská (OĽaNO) kultúrharcáról, amelynek központi témája az abortusz kérdésköre.

Milyen kormány az, ahol szinte semmiben nem egyeznek meg a felek? Az egyet nem értők kormánya? Van ilyen? Úgy néz ki, Szlovákiában igen.

Megosztás
Címkék