2021. szeptember 15., 18:45

Az egész országot nem lehet átmázolni!

Nagy bajban lehettek a pápalátogatás szervezői, amikor megtudták, hogy Ferenc pápa háromnapos szlovákiai útja során el akar látogatni a lepusztult kassai Luník IX lakótelepre.

ferenc pápa pápalátogatás
Fotó: refresher.sk

Mit szól majd a világ, amikor a kamerák pásztázni fogják a pápa hátterét? Mondják azt, hogy tornádó söpört végig a lakótelepen, és azért romos minden, azért borít el mindent a szemét, azért tornyosulnak az egykori lakóházak helyén csupasz betontömbök, azért nincs áram, víz és gáz a lakásokban?

Eldugult a szennyvízelvezető csatornák többsége is, ezért a lakók szükségletre a közeli erdőbe járnak, járhatatlanok az utak, a kitört ablakokon át csövek merednek ki az utcára, amelyek télen kivezetik a „padlófűtés” füstjét a lakásokból. Még szerencse, hogy szép időben érkezett a szentatya…A Buenos Aires-i nyomornegyedekben megedződött Ferenc pápa számára is sok(k) lett volna ez a látvány.

De abrakadabra, láss csodát!

A látogatás előtt pár nappal kínaiakat meghazudtoló gyorsasággal villámgyorsan eltűntek a csupasz és életveszélyesen himbálódzó kábelek, a lakóházak előtt tornyosuló szeméthegyek az ottlakó rágcsálókkal együtt, részben megjavították az utakat is, betömték a házfalak nagyobb lyukait. A közbiztonságot prezentálva bekamerázták az egész telepet. Holott a megszokott kerékvágásban a rendőrjárőrök a sötétedés beállta után messziről kerülik el ezeket a házakat és embereket. A külföldi médiák elégedetten konstatálhatták, hogy nem is olyan nagy a gáz erre fele, ilyesmire náluk is van példa, például Párizs belvárosában az ott táborozó migránsok miatt.

Újjáéledt Szlovákia legnagyobb gettója! Az egyik rendbehozott emeletes lakóház falára a gyerekek ötletei alapján hatalmas, színes virágokat mázoltak…Mesevilág…

Az egész országot viszont képtelenség átmázolni! Az épületeket esetleg, de az országban uralkodó belső viszonyokat kizárt! Arra még egy pápalátogatás sem nyújt megfelelő alkalmat!

A külső romlottságot el lehet tüntetni a gyümölcs héjáról is, de a belső rothadást nehéz felszámolni.

A Luníkban ugyan felszereltek a kamerákat, de ki fogja megvédeni a mezei polgárt, amikor a karhatalmi erők oda-vissza tartóztatják le egymást?

Van még egyáltalán legitim és független rendőrsége, ügyészsége, titkosszolgálata és bírósága ennek az országnak?

Ki áll most nyerésre, hogyan áll most az egymás közt folytatott meccselésük? A nagy melegre hűvösre tesznek befolyásos embereket, aztán ahogy enyhülés van, ki is engedik őket, ahogy tette ezt Maroš Žilinka főügyész Vladimir Pčolinskýval, a titkosszolgálat főnökével.

Az is sokatmondó, hogy az ügyben együtt kampányolt az egyik kormánypárt elnöke, Boris Kollár az ellenzéki Smer és Hlas elnökével, miközben a másik kormánypárt, a Za ľudí nagyasszonyai szakítottak egymással.

Az egykori belügyi államtitkár, Monika Jankovská is váratlanul került szabadlábra még tavasszal, megszűnt a korruptsága. Miközben egyre inkább miniháború körvonalazódik a két legmagasabb pozíciót betöltő ügyész – a főügyész és speciális ügyész - között, a rendőrkapitányok is sűrűn váltogatják egymást. Nem véletlenül jegyezte meg az egyik barátom, hogy

könnyen előfordulhat, hogy Marian Kočnerből egyszer még belügyminiszter lesz…,

mint ahogy Jaroslav Haščákból, a Penta egykori társtulajdonosából is lehet gazdasági miniszter. Ellene korrupciós bűncselekmények és pénzmosás ügyében indult büntetőeljárás, de már szabadlábon van.

Mi jöhet még, tud ezekről a dolgokról a szentatya?

Az már csak hab a tortán, hogy az előző miniszterelnök (a mostani pénzügyminiszter)  leidiótázza a helyettesét, a köztársasági elnök pedig csak saját menedzselésével van elfoglalva, képes egy délután során három ruhakölteményben is parádézni, a külcsín nála fontosabb a belbecsnél.

Luník az egész ország! A mázolás sem segítene!

Megosztás
Címkék