2022. szeptember 17., 14:18

Átverés – kisbetűkkel

Manapság ajándékot sem könnyű venni, mert a szinte már egekbe szökő energia-és élelmiszerárak meg a szüntelenül növekvő rezsiköltségeink bizony alaposan megdézsmálják pénztárcánkat. Mindezek ellenére egyik kedves barátnőmet szerettem volna valamilyen praktikus és szép portékával felköszönteni. Legutóbbi látogatásomkor szomorúan közölte: elromlott a kávéfőzője, ezért csak teával tud megkínálni.

kávé
Fotó: freepik.com
Illusztrációs felvétel

Remélem, azóta nem vett újat, s ha mégis, akkor legfeljebb majd valamilyen más árura becseréli – így morfondíroztam magamban, amikor beléptem az egyik somorjai szaküzletbe. Nézegettem a kínálatot és az árcédulákat. Kisvártatva felfedeztem az egyik polcra kitett kávémasinát, amire a szokásos 24 helyett 36 hónapig tartó jótállást ígértek. Hitetlenkedve mustrálgattam a kis gépet.

Az elárusító kitalálhatta a gondolataimat. Odajött hozzám, és kedvesen közölte: Nincs szó semmiféle átverésről, ezzel az akciónkkal kedveskedni akarunk vásárlóinknak.

„Oké, ha valóban így van, akkor megveszem ezt a kávéfőzőt”– válaszoltam, majd hozzátettem, hogy ajándéknak szánom ezt a kávémasinát.

„Meglátja, sokkal jobban örül majd az ajándékozott, hogy jó hosszú a garancia!” – kacsintott rám.

Aztán becsomagolta a kiválasztott terméket, majd nyomtatni kezdte a számlát és az öt oldalnyi tájékoztatót.

„Itt írja alá kérem és viheti is! Meglátják, milyen finom kávét készít ez a gépecske” – tette hozzá mosolyogva.

Én pedig olvasni kezdem az odabiggyesztett kisbetűs mellékletet és elpárolgott a jókedvem. Rádöbbentem ugyanis, hogy ez az apró betűs szöveg tulajdonképpen nem más, mint egy biztosítás, az aláírásommal pedig beleegyezek a feltételekbe!

Határozatlan időre szól...  Ami annyit jelent, hogy az első év ingyenes, ám ha az évforduló előtti, meghatározott időpontig nem mondom fel a szerződést, akkor az automatikusan érvényben marad a következő években is. Ekkor már kötelességem befizetni a borsos árú nem kívánt biztosítást!  

„Nem kértem én semmi ilyet!” – mondtam határozottan az elárusítónak és nem írtam alá az úgynevezett akciós ajánlatot.

A számla javítását kizárólag csak a főnöknő tudta elvégezni, akire pedig elég sokáig kellett várakoznom...Vagyis jót álldogáltam a nem kért, de majdnem rám sózott kamu jótállásért.

A parkoló fele tartva aztán azt latolgattam, vajon mennyien olvassák el az ilyen mellékletet? És hányan tartják számon, hogy meddig kell felmondaniuk a szerződést? Bizonyára nagyon kevesen és minimum még egy évet kötelesek megfizetni, holott egyáltalán nem szerettek volna egy alacsonyabb árkategóriájú kávémasinára nem kis pénzt felemésztő biztosítást kötni.

Nem csoda, hogy egy ilyen macera és átverés miatt keserű lesz a megvásárolt gépből csordogáló kávé...

Megosztás
Címkék