Aich Péter

2019. május 20., 08:02

Ámokfutás

Ha nem volna vérfagyasztó, azt mondanám, furcsa dolgokat tud meg az ember, ha újságot olvas. Persze furcsaság mindenütt akad, de egyre gyakoribbak a tényleg elrettentő hírek. Újabban az, hogy a német szocialisták ifjú vezérét (elnökét? führerét?), egy bizonyos Kevin Kühnertet szállta meg az ihlet, aminek ámokfutás lett a vége.

Azt találta mondani, hogy államosítani kéne a nagyüzemeket. Meg hogy bárki csak annak a lakásnak lehet tulajdonosa, amelyben lakik, mert így mérsékelni lehetne a lakásmizériát. Meg hogy végre meg kéne haladni a kapitalista társadalmat. Szerinte nyilván így néz ki a haladás.

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire? Vajon honnan veszi ez a Kühnert e fejedelmi bölcsességeket? Netán Lenin és Sztálin elvtársak műveit olvasta? És nagy lelkesedésében nem vette észre, hogy épp ez az, ami már meghaladott? Kár, hogy az ifjú titán pont a németeket kívánja boldogítani buggyant ötleteivel, pedig ha politikai menedékjogot kérne Észak-Koreában, ott több megértésre találhatna.

Ilyen ugyanis már volt – mi errefelé Európa közepén és keletén már megéltük, s tapasztaltuk, milyen, ha ilyen modell érvényesül. Jó, tudom, a kapitalizmus sem ideális, sőt. De legalább működik – ezzel szemben a szocialista társadalom építgetése nem működik és csődbe vezet. Úgy tűnik, a németeknek sem tetszett nagyon e „forradalmi” visszalépést haladásnak kinevező fiatal szoci vezér ötlete, az SPD támogatottsága ugyanis kijelentése után állítólag két százalékkal csökkent.

Ezen csak félrebeszéléssel lehet segíteni. Azt viszont megteszik. Már régebben megfigyelhető a neoliberálisok és a magukat még mindig szocialistáknak nevezők összeborulása egy neokommunista világnézet szellemében. Bizonyára akad, aki emlékszik, hogy a kommunista időkben meghatározták, hány négyzetméternyi lakóterület illet meg maximálisan egy embert. Ha több volt, lakáscserére kényszerítették, vagy akár idegeneket költöztettek a „túl nagy” lakásba. Mert hát így is intézték a lakásmizériát. Holott a lakásépítést már régebben föltalálták.

Az államosítás is remekül működött, olyannyira, hogy állandóan lefelé kellett módosítani az ötéves tervet, hogy teljesíthető legyen. Máig érezzük ennek következményeit.

S akkor éppen ezek az úgynevezett baloldaliak kezdenek arról szónokolni, hogy egész Európában egyforma minimálbért kéne bevezetni. Mert szerintük ez igazság és demokrácia. Holott az nem demokrácia, hanem szocialista demokrácia – s az lényegesen más, annak a valódi demokráciához semmi köze. Köszönjük szépen, ebből már volt elég. Csak egy különbség van: ez az ihlet most nem Moszkvából jön, hanem Brüsszelből prédikálják, és nem kommunistának mondják magukat a boldog jövőt ránk tukmálni akarók, hanem mindenféle más –izmusnak, -istának és egyéb kétes aktivista szervezetnek. Sőt akad, aki Sorosnak nevezi. Mivel önmagukat megváltónak nevezték ki, mindazokat, akiknek más véleményük van, képesek istentagadással vádolni, valamint szélsőjobboldalinak, populistának, alias fasisztának deklarálni.

Persze mindenki elmondhatja saját véleményét – amennyiben ezekkel a megmondó emberekkel egyetért. Ha nem, akkor nem beszélnek vele, nyilván ragályosnak tartják a nem megmondó véleményt. Viszont a politikusoktól mégis elvárná az ember, hogy legalább egy kicsit odafigyeljenek a realitásra, a polgárok véleményére, s hogy a múltat is ismerjék egy kissé, nehogy már elcsépelt lemezzel akarjanak boldogítani.

Mégis azt próbálják. Éppen azért vigyázni kell: egy ámokfutó nem a boldog jövő felé rohan. Legföljebb olyan felé, amilyent Lenin elvtárs, Sztálin elvtárs meg a hozzájuk hasonlók próbáltak ránk erőszakolni. Az a baj, hogy ezt tőlünk nyugatra nem élték meg, nem ismerik, s képtelenek megérteni. Ehelyett újra föltalálják a kommunista boldogítást, akár a langyos vizet.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. szeptember 21., szombat

Látták már a kémet?

Kémjátszma az USA-ban.

Száraz Dénes 2019. szeptember 20., péntek

A harcias Orbán nem tetszik a felvidékieknek?

Hunčík Péter pszichiáter egy szlovák lapnak adott interjújában azt állítja, hogy a szlovákiai magyarok 40%-a nem ért egyet OrbánViktor magyar miniszterelnökkel.

B. Vida Júlia 2019. szeptember 19., csütörtök

Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk szól. És hazahív.

Száraz Dénes 2019. szeptember 19., csütörtök

Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ünnepi közgyűlését követően, hogy a vegyespártból menekülnek az emberek. Szerinte eddig egyetlen egy ember távozott, Nagy József.

Molnár Judit 2019. szeptember 18., szerda

Hecckampány turbófokozatban

A szlovák sajtó, félretéve minden higgadtságot, meglehetősen aljas módon az önérzetesség álcájával támadott.

Kolek Zsolt 2019. szeptember 17., kedd

Oktatási dilemmáink: működhet-e a finn modell Szlovákiában?

A mélyülő krízis felveti a kérdést: hogyan tovább, milyen kitörési pontok kínálkoznak a szlovákiai közoktatás számára?

Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Vélemény
B. Vida Júlia: Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk ...

Száraz Dénes: Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ...