2020. május 28., 10:27

Amikor jól jöhet a magyar állampolgárság

Amikor a magyar Országgyűlés tíz esztendeje, 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, még kevesen gondoltak arra, hogy ebből gyakorlati jellegű előnye is származhat majd egykoron a határon túli magyaroknak, mivel mindenkinek lehetősége nyílik a magyar állampolgárság felvételére. Több, mint 1 millió 100 külhoni magyar jutott azóta könnyített eljárásban magyar állampolgársághoz.

Pozsony-Berg határátkelő
Fotó: TASR

A felvidéki magyarok közül Fico ellentörvénye miatt az elmúlt tíz évben kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, aggódtak, hogy amennyiben kitudódik a lépésük, a szlovák hatóságok megfosztják őket a szlovák állampolgárságuktól. Kissé érthetetlen ez a félelem, mert miért is tudódott volna ki? A magyar hivatalok nem szolgáltatnak ki a szlovák félnek ezzel kapcsolatos információkat, adatokat! Csak az otthon hivatalosan és látványosan bejelentett magyar állampolgárságfelvétel válthatott ki a kérvényezővel szemben a szlovák fél részéről a szlovák állampolgárságának megfosztására irányuló atrocitást.  A helyzet ezen a területen változatlan, Ficoék bukása, Matovičék színrelépése sem fog érdemben változtatni a kimondottan ellenünk irányuló szlovák állampolgársági törvényen.

A helyzet mégis változott: a koronavírus-járvány szlovák-magyar határzárhoz (is) vezetett, felvidéki magyar családokat szakított széjjel.

Nagyon sok felvidéki magyar munkavállaló dolgozik az anyaországban! Többen közülük a fővárosban, vagy még távolabb, kívül esve a megengedett 30 kilométeres ingázó sávon. És magyar állampolgárság nélkül, de magyarországi lakcímkártyával. A gyorsan és időben hozott óvintézkedéseknek köszönhetően a járványhelyzet sokat javult Szlovákiában és Magyarországon is, és ez lehetővé tette előbb a 24 órás, majd szerdától a 48 órás következmények (vírusteszt, állami karantén) nélküli tartózkodást a magyar állampolgároknak Szlovákiában és a szlovák állampolgároknak pedig Magyarországon.

Viszont az engedmény nem vonatkozik egy számottevő csoportra, azokra a szlovák, elsősorban magyar nemzetiségű állampolgárokra, akik Magyarországon a határtól 30 kilométernél távolabb dolgoznak és ottani tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Ők lassan három hónapja nem látogathatnak haza, a Felvidékre, hacsak nem vállalják a kéthetes szlovákiai állami vagy újabban egy nagyon okos telefon birtokában az otthoni karantént, ami felemésztheti az egész évi szabadságukat, mivel nem tudnak két nap elteltével visszamenni a munkahelyükre.

Hol voltál 2020-ban nyaralni? Karanténiában!

Rájuk nem gondolt a 48 órás határátlépési kedvezmény pedig már szívesen meglátogatnák szeretteiket! Többen már februártól Magyarországon vannak, és lassan a téli ruházatot is nyárira kellene cserélni, ami viszont otthon van a szülőknél. 

Igor Matovič kormányfőnek nem igazán szívügye a kettős állampolgárság intézménye saját állampolgárai számára, erre már több alkalommal célzott, sőt még képviselőként szavazott is róla elutasítóan. Kormányfőként viszont most hajlandó némi engedményt tenni azoknak, akik életvitelszerűen élnek például Magyarországon:

Úgy döntöttünk, azoknak az embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot"

– mondta a miniszterelnök.

Reméljük, hogy a koronavírus-járvány második, harmadik hulláma a híresztelések ellenére nemcsak, hogy nem ér el minket, de a világon sehova se fog beköszönni. Viszont azoknak, akik más országban, például Magyarországon dolgoznak, illetve ott élnek életvitelszerűen, számolniuk kell a legrosszabbakkal is, hogy ne kerüljenek hasonló helyzetbe, mint most!

Fel kellene készülniük, aztán élniük is a Matovič által beígért lazítással a szlovák állampolgársági törvényben! Már most kérvényezniük kell a magyar állampolgárságot, hiszen a dokumentumok begyűjtése, az elbírálási folyamat, a személyi okmányok beszerzése is eltart egy ideig, addigra bizonyára megszavazzák és törvénybe iktatják a módosítást a szlovák állampolgársági törvényben.

Amennyiben hosszútávra tervezik a felvidéki magyar munkavállalók a magyarországi munkavégzést és tartózkodást, élniük kellene ezzel a lehetőséggel, nehogy a jövőben hasonló megkülönböztetésben legyen részük, mint jelen pillanatban. Az sem ártana, ha közeljövőben valamelyik felvidéki magyar ügyvédi iroda vagy intézmény szakosodna (mint annak idején a SZAKC a magyar igazolványokra) a magyar állampolgársági kérelem intézésére, a szükséges beadványok előkészítésére, tanácsadásra.

Hál istennek, sokan vannak olyanok is, akik nem gyakorlati célból folyamodnak magyar állampolgársághoz - egyfajta érzelmi kötődést jelent számukra….

Megosztás
Címkék