2019. december 12., 09:32

Amikor a DALBA szexualitást kevernek, kavarnak...

Januárban újra lesz A DAL 2020 zenei tehetségkutató verseny a Duna TV-ben, de annak győztese nem fog indulni a következő Eurovíziós Dalversenyen. Így döntött az MTVA!

Eurovíziós Dalfesztivál
Fotó: Wikipedia

1994 óta kisebb-nagyobb szünetekkel, de Magyarország is részese volt az Eurovíziós Dalfesztiváloknak. Elkönyvelhettünk sikereket is – 1994-ben Friderika 4. lett, 2014-ben Kállay-Saunders András Koppenhágában az 5. helyen végzett, de talán még idesorolható Ruzsa Magdi 9. helyezése 2007-ben, valamint ByeAlex – Kedvesem dala is, amellyel 2013-ban Malmöben a 10. helyen végzett.

Akadtak persze kudarcok is – például Charlie 1998-ban az utolsó lett a fesztiválon. És értek minket csalódások is, ezekből volt talán a legtöbb az utóbbi években. Például a 2016-os A DAL - győztes Freddiet is sokkal többre tartottuk az elért 19. helyétől. Pápai Jocit végső győzelemre is esélyesnek tartottuk 2017-ben, amikor Origo című dalával a nyolcadik helyet szerezte meg Kijevben. Hasonló eséllyel indítottuk útnak az énekest Az én apám című dallal 2019-ben Tel Avívba is, de még a döntőbe se jutott legutóbb a népszerű magyar énekes.

Nos, idén nem lesz kiért izgulnunk az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt, sőt még néznünk se kell, mert nem lesz ott magyar énekes!

Így könnyen kimaradhatunk egy olyan felejthetetlen élményből, mint amilyenben részünk volt 2014-ben, amikor az akkori fesztiválgyőztes dalt egy osztrák énekes(nő), Conchita Wurst adta elő!

A Népszava szerint mivel nincs hivatalos indoklás arról, hogy miért hagyjuk ki az idei Eurovíziós Dalfesztivált, elkezdődtek a találgatások. A Guardian cikkére hivatkozik a napilap, amelynek társzerzője a Népszava korábbi munkatársa. Ebben az áll, hogy Magyarország azért nem vesz részt a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, mert a szélsőjobboldali magyar kormánynak és a közmédia vezetésének túl meleg (gay) ez a produkció – írja a Guardian. A lap többek között a Hír TV-re hivatkozik, ahol elhangzott, hogy  „a fesztivál egy homoszexuális flottatüntetéssé züllött, és csak az ország mentálhigiénés állapotának tesz jót, ha nem veszünk részt rajta.” Az Index is tovább gyűrűztette a hírt, „Túl meleg az Eurovízió a kormánynak és a közmédiának?” cím alatt jelentett meg egy hasonló hangvételű írást.

A közmédia úgy, ahogy van, visszautasítja a sajtóban megjelent állításokat az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán:

„Szeretnénk leszögezni továbbá, hogy semmilyen produkció, esemény, vagy rendezvény kapcsán sem tartjuk számon senkinek a szexuális beállítottságát. Felmerül azonban a kérdés, hogy az erről cikkező médiumok miért teszik ezt?“ – írja többek között a közmédia közleménye.

Ha igaz lenne a balliberális média találgatása, és az MTVA ebben az évben a fesztivál homoszexuális beállítottsága miatt nem indít magyar énekest, akkor mit gondolhatnak például Szlovákiáról, ahol sokkal durvább a helyzet, hiszen ez az ország fennállása óta még egyszer sem vett részt az Eurovíziós Dalversenyen...

De meglesz valahogy A DAL  az Eurovízió nélkül is! Minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett a 2020-as  pályázati felhívására. A jelentkezők nagy száma is azt mutatja, hogy a műsor készítői jó döntést hoztak azzal, hogy jövőre az eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják.

Megosztás
Címkék