2024. február 23., 09:40

Ami késik, múlik?

Minél jobban közeledik a párizsi nyári olimpiai játékok megnyitó ünnepségének július 26-ai időpontja, annál gyakrabban jut eszembe, hogyan lopták el a 2024-es olimpiát Budapesttől. A komoly francia kapcsolatokkal rendelkező Momentum 2017-ben, még mozgalomként aláírásgyűjtésével megfúrta a budapesti olimpiai pályázatot, s ezzel lépett be a magyar politikai életbe. Vagyis a sportot politikai célra használta fel, a NOlimpia-kampány után rögtön megalakult a Momentum párt. 

 

olimpia, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Akkoriban jómagam is gyakran szemtanúja voltam, ahogy sportellenes momentumos aktivisták gyűjtik az aluljárókban az aláírásokat. Engem is megszólítottak a Keleti pályaudvarnál, szinte üldözőbe vettek az aktivistáik. Keresetlen szavakkal küldtem el őket Párizsba, melegebb éghajlatra... Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a mozgalom akkori arca, alapítója, Fekete-Győr András egy időben Franciaországban élt, tanult és dolgozott, a párt vezetőit pedig a sikeres NOlimpia-kampány után feltételezhetően jutalmul, érdemeik elismeréseként meghívták Párizsba Emmanuel Macron pártjának, az En Marche-nak a székházavatójára. 

A Momentum egykori elnökét azóta másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszakban. Az ítélet példátlan egy képviselővel szemben, Fekete-Győr azonban még nem mondott le parlamenti mandátumáról. A dollárbaloldalon úgy tűnik, nincs következménye semminek, még egy elítélt bűnöző is maradhat parlamenti képviselő.

De visszatérve az olimpiához, a lakosság többsége, a határon túli magyarsággal egyetemben, vágyott egy hazai rendezésű nyári olimpiára! Magyarországon 18,276 az egymillió főre jutó olimpiai aranyérmek száma, amivel elsők vagyunk a világon. A NOB szerint a magyarok a nyári és téli olimpiákon 183 aranyat, 156 ezüstöt és 156 bronzérmet nyertek. Magyarország nem Budapest, és Budapest pedig nem Magyarország!

A budapesti olimpia rendezésének meghiúsítása után kapta meg Párizs a 2024-es olimpia rendezésének a jogát. A magyar kormány ugyanis a Momentum budapesti aláírásgyűjtő akciója után, az olimpia megrendezéséhez szükséges egységes akarat hiányában, visszalépett az olimpiai pályázattól, pedig kezdetben még a baloldal is lelkesedett érte. Aztán meggondolta magát, mert észrevette a bojkottálásában rejlő politikai, Orbán-ellenes tőkét. 

Budapesti barátaim liberális része máig is fontosabbnak tartja a világbajnokságokat az olimpiánál. Sőt feleslegesnek is tartják az olimpiai megmérettetést. Például a labdarúgásban sokkal nagyobb jelentősége van a világbajnoki győzelemnek, az egyéni sportok többségében pedig az olimpiai aranynak! Úszásban vagy atlétikában egy bármilyen versenyen elért világcsúcs fontosabb az olimpiai csúcsnál. A világcsúcsokat számontartják, az olimpiai csúcsok pedig gyorsan a feledésbe merülnek. 

Eközben a másik oldalon a világ- és Európa-bajnokságokat degradálja, hogy több sportágban, főleg csapatversenyekben csupán olimpiai osztályozóként tekintenek rájuk. Merem állítani, hogy a magyar férfivízilabda-válogatott sem könnyelműsködte volna el a dohai világbajnokságon a franciák elleni meccset az elődöntőbe jutásért, ha 2023-ban Fukuokában a világbajnoki győzelmével nem szerzett volna már olimpiai kvótát. Az amatörizmus és profizmus szembeállítása sokáig nem kedvezett az olimpiai aranyérem kedvező megítélésének.

A profi sportolóknak nem tették lehetővé az indulást az olimpiai játékokon, ami állítólagos amatőr státuszuk miatt a szocialista tábor álprofi sportolóinak kedvezett.

Bár nehezen tudta akkoriban elképzelni az ember, hogy például a hétszeres olimpiai tornászbajnok csehszlovák Věra Čáslavská hogyan tudott volna a talajgyakorlat és a felemáskorlát-edzés közben elrohanni a munkahelyére Prágában, vagy Szergej Bubka, aki 35-ször döntötte meg a világcsúcsot rúdugrásban, miként állhatott volna a gyári gépsor mellett munkaidőben, és csak sötétedés után ugrándozott volna rúdjával az edzéseken.

Balczó András öttusa olimpiai bajnokunk még lovon se lett volna képes naponta időben átérni a lovardából a lőtérre vagy az uszodába, ha közben meg kellett volna állnia az irodájában is. 

Az olimpiák viszont felejthetetlen népünnepélyek, rendezésük lázba hozza az adott országot, a játékok alatt pedig a rendező országra figyel az egész világ. A közelmúlt sikeres, magyarországi rendezésű vizes és atlétikai világbajnokságainak tükrében a budapesti nyári olimpiai játékok sikere is adott volt. Ami késik, múlik?

Megjelent a Magyar7 2024/8. számában.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.