2019. június 20., 07:13

Államfőből kormányfőig: mennyire göröngyös az út?

Andrej Kiska exállamfő szombaton kivonult az elnöki palotából, hétfőn pedig hivatalosan bejelentette, hogy pártot alapít. Már a neve is közismert a politikai szubjektumnak: Za ľudí (Emberekért). Lépését azzal indokolta, hogy vissza akarja adni Szlovákiát az embereknek.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

Ezek szerint valaki(k) elvették ezt az országot az emberektől, és ő köztársasági elnökként nem tudta megakadályozni, vagy nem is akarta, hiszen minél rosszabb a helyzet, annál kedvezőbb egy új pártnak a színrelépés.

A beköszönő pártszlogenje sem annyira újkeletű,

a vele egy tőről fakadt Čaputová is azzal kampányolt sikeresen, hogy szeretné visszaállítani az emberek elvesztett bizalmát!

Čaputová bizalmat ígér, Kiska Szlovákiát! Ketten együtt csodákra lehetnek képesek, úgy gondolják! Jó kis forgatókönyv, nem vitás! Akár a teljes hatalomátvételé lehet!

Pedig amikor arról faggatták az újságírók Kiskát, hogy miért nem indul el másodszor a köztársaságielnök-választásokon, a családjára hivatkozva azt mondta, hogy „megfizethetetlen az az idő, amit a családdal töltünk, a munka mellett nem lehet másodvágányra helyezni.” Ez az indok nem tűnik teljesen őszintének a bejelentett pártalapítás tükrében, mert kormányfői ambíciói most már egyértelműek, és ha sikerrel jár, a jövőben sem lesz sokat az asszony szoknyája mellett.

Hogy ez így lesz, hogy Kiskának pártja lesz, arról már régen csiripeltek a verebek.

Mégis kicsit furcsa ez a gyors nekibuzdulás. Amíg hivatalban lévő elnök volt, addig nem foglalkozhatott hivatalosan pártalapítással, csak a színfalak mögött készülődhetett, mert az államfőnek pártsemlegesnek kell lennie. Az volt? Vasárnap munkaszüneti nap volt, a hívők nem is figyelik a politikai történést ezen a napon, ezért várnia kellett egészen hétfőig a bejelentéssel. Kibírta, kivárta! Ránk mi vár? Kiska és Čaputová?  

Mi, magyarok Kiskával úgy jártunk, mint a hülye gyerek a savanyú szőlővel.

Nem kellett volna leszüretelni! Még felcukrozva is ihatatlan volt! Kormányfőként se lenne bukéja! A magyarok csalódtak benne, államfőként teljesen közömbös magatartást tanúsított irányunkban, mintha nem is lennénk az ország államalkotó tagjai. Ezért egyikünk sem gondolhatja, hogy pártelnökként olyan programmal fog kirukkolni, amely Dél-Szlovákia egyenrangúsítására összpontosít.

Kormányfőként ugyanúgy kerülni fogja térségünket, mint államfőként...

Olyan már volt Szlovákia rövid történelmében, hogy pártelnökből lett köztársasági elnök – Rudolf Schuster esete a SOP-pal -, de fordítva még nem volt ilyen. Most lesz! Furcsaságokat rejthet magában a leköszönt államfő és az új pártelnök megszólítása is egy személyben! A diplomáciai protokoll szerint ugyanis a köztársasági elnök megszólítás élete végéig kijár neki.

No most egy pártelnököt lehet-e imigyen megszólítani? Az exállamfőket a magas közjogi méltóság is megilleti. A protokollban az ötödik helyen foglal helyet, közvetlen az aktuális államfő, a parlament elnöke, a kormányfő ás az alkotmánybíróság elnöke után. Ez Kiska esetében egy pártelnöknek is kijár, tehát jó kis helyzeti előnybe jut! És ha még miniszterelnököt is csinálnak belőle, akkor mi lesz? Köztársasági elnök úr és miniszterelnök úr is?

Inkább maradnia kellene egyszerűen Bandinak, ahogy mi hívtuk volna, ha egyszer is ellátogat államfőként a mi vidékünkre...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.