Száraz Dénes

2019. augusztus 15., 20:05

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Mára már egyáltalán nem az a kérdés, hogy Bugár hazudott-e, amikor nem mondott igazat, hanem sokkal inkább az, hogy ki lesz hajlandó tárgyalni egy ilyen hitelét vesztett politikussal? Előbb azt állította, hogy a Maldív-szigetek egyik szállodájában véletlenül találkoztak az akkor még szabadlábon üdülő, de már erősen kétes hírű Kočnerrel, és csak udvariasan biccentettek egymásnak. 

Most pedig, amikor már szorul a nyaka körül a hurok, beismerte, hogy a szállodai reggelinél odaült hozzájuk, tárgyalás nem volt, csak kicsit dumcsiztak az otthoni helyzetről. Azt viszont tagadta, hogy ebéd után is találkoztak volna a szállodában. Pedig Kočner üzenete pont erről szól.

Visszapörgetve az eseményeket, nem volt kockázatmentes 2018 tavaszán a Maldív-szigeteken szükségállapotos körülmények között üdülni, mivel az ottani legfelsőbb bíróság döntését, hogy a börtönbüntetéssel sújtott ellenzéki politikusokat engedjék szabadon, a maldívi kormány ignorálta. Az elnök ezután szükségállapotot jelentett be, a biztonsági erők pedig betörtek a legfelsőbb bíróság épületébe. Akár tanulmányútnak, tapasztalatszerzésnek is tekinthető Bugárék ottani üdülése, mert otthon is rendkívül feszült volt akkor a helyzet a Kuciak-Kušnírová kettős gyilkosságot követően. Abban viszont semmi kivetnivaló nincs, hogy Kočner és Bugárék egy szállodában szálltak meg, hiszen az 1190 szigetből álló szigetországban „csupán” 364 szálláslehetőség volt abban az időben...

A szlovákiai média azonnal reagált, és egyértelműen elítéli Bugár Béla konspirációgyanús cselekedetét, főleg azt, hogy első nekifutásra tagadta a beszélgetést, és csak a bizonyítékok napvilágra kerülését követően kezdte el hirtelen a magyarázkodását. Ez is elég szerencsétlenre sikeredett, mert előbb nyomatékosan felszólította a sajtó munkatársait, hogy nevét ne kössék össze Marián Kočnerével, hiszen ők nem is ismerik egymást, nem is találkoztak, és nincs is köztük semmiféle kapcsolat. Majd zavarodottan elismerte, hogy a Maldív-szigeteken végül is összefutottak, de először és utoljára.

Az MKP a botrány kirobbanását követően felszólította Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét, hogy adjon hitelt érdemlő magyarázatot a nyilvánosságra került, személyét érintő Kočner és Alena Zsuzsová közti üzenetváltásra.

A Most-Hídnak a jelenlegi helyzetben, amikor a parlamenti választások előtti esetleges összefogásról tárgyalnak az MKP-val, egyáltalán nem tett jót a pártelnök botránya, aki a vegyespárt tárgyalóküldöttségét szokta volt vezetni. A kérdés csupán az, hogy ezek után is ő lesz-e az egyeztetéseken a pártszóvivő, vagy háttérbe kerül? Nincs könnyű helyzetben tehát a vegyespárt elnöksége, mert ha Bugárt ettől a fontos tisztségétől visszaléptetik, vagy ő maga mond le róla, akkor elismerik, illetve elismeri a politikai baklövést. Viszont amennyiben továbbra is ő fogja vezetni a hidas tárgyalódelegációt, kérdés, hogyan fog erre reagálni az MKP?

Etikai szempontból ugyanis joggal felmerülhet, hogy amíg Bugár nem képes elfogadható magyarázatot adni tévelygésére, addig az etnikai párt vezetői nem fognak leülni vele egy asztalhoz. Sokkal inkább indokolt és a választók részéről is elfogadhatóbb lenne az MKP részéről ez a reagálás, mint az, hogy a Most-Híd fejét a homokba dugva továbbra is a Bugárt futtatja.

Hiteltelen emberrel ugyanis nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...