Molnár Judit

2019. január 12., 19:40

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak. Pellegrini kormányfő azonnal hadrendbe állította Kažimír pénzügyért, hogy kánonban adják elő, ez itt már a Kánaán. Mert jó nekünk. Csak úgy dübörög a gazdaság! S a sok pozitívba fordult szám még el is hitetheti velünk, messze már a gödör mélysége, most hasítunk, felfelé.

Az ország 2018‑ban jobban gazdálkodott, mint azt remélni lehetett, az államháztartási hiány kevesebb a tervezett 2 milliárdnál, s a 800 millió eurós megtakarítás 40 százalékkal jobb gazdálkodást jelent, ráadásul mindez az államadósságra is pozitívan hat, s az infláció mértéke, a bérek növekedése és a foglalkoztatási mutató is több mint biztató – szól a kormányzati mantra. És milyen szépen hangzik! Csak féloldalas, hamis, igaztalan. Hiszen az ország déli részén és keleten ebből vajmi kevés érződik. Az ott élők valósága a szegénység és a kilátástalanság.

Szlovákia mára végképp vízfejű lett, a túlhizlalt Pozsony és környéke egy csillogó kirakat, ami arra jó, hogy elfedje a leszakadó régiók perspektívanélküliségét.

A kormányzat meg legföljebb toldoz‑foldoz, cselekvési terveket írogat. Csakhogy a néhány nullával beárazott állami könyöradomány, jobban mondva, urambátyámrendszerben szétosztott apanázs nem helyettesítheti a hatékony régiófejlesztést, a térségekre lebontott, átgondolt munkahelyteremtést és a koncepciózus vállalkozásösztönzést.

No persze, lesz itt jólét, hiszen a legnagyobb kormánypárt, a Smer már a jövő évi márciusi parlamenti választásokra hangol,

s ahogy azt már megszokhattuk, ilyenkor mélyen a zsebbe nyúlnak, jut ingyen kosztra, kvártélyra, vonatra, most még adócsökkentésre is, legalábbis a legrosszabbul keresők számára, nem kizárt, visszamenőleges hatállyal is. A miért csak most, miért csak nekik kérdésekre persze nincs válasz. És ez még csak a kezdet.

A választási hevületben valószínűleg némi aprópénz jut majd a pedagógusoknak, a nyugdíjasoknak is, és ki tudja még, kinek. Ficónak és csapatának a kreativitása végtelen, ha a hatalom megtartása a tét. Akár Kaliňák jegeltetése is belefér, csupán azért, hogy a választások után főnixmadárként térhessen majd vissza, azt remélve, a hangzatos botrányok addigra megkopnak, gátlástalan praktikái feledésbe merülnek.

Nem úgy az SNS. Nemzetiék mindent megtesznek, hogy kiírják magukat a politika világából. Szerencséjük, hogy a választói bázisuk betonbiztos, nem sokat agyal, minden eszementségnek és botránynak ellenáll. Andrej Danko kisdoktorijának ügye még le sem zárult, a plágiumügy hónapokra eltartotta a politikára fogékonyabbakat és kevésbé fogékonyakat is – mert a közlopásra, a kor­rup­ció­ra már immunisak vagyunk, de a gondolat eltulajdonítása még felháborítja az embereket –, s most a pártelnök, védelmi minisztere erős bólogatása mellett bedobta a következő gumicsontot: a nemzetiek újra bevezetnék a sorkatonai szolgálatot.

Professzionalizmus helyett sok pénzért operetthadsereget. Kaptak is hideget‑meleget. Az persze elgondolkodtató, hogy milyen alapokon áll, és mennyire vehető komolyan az a kormányzati hatalom, ahol ilyen kérdést minden előzetes egyeztetés nélkül be lehet dobni újévi ötletelésként, fittyet hányva az önmaguk által jóváhagyott kormányprogramra.

De ahogy az SNS‑ben már megszokott, az önreflexióra esély sincs, s egynél nem állnak meg, botrány botrányt követ, 3‑4 nap alatt többet is összekalapálnak.

Ráadásul ezúttal semmi új a nap alatt, az oktatásügyi tárca ismét olyan cégeket támogatott a tudományra szánt 34 millió eurós pénzcsomagból, amelyek nemhogy nem kutatnak, de múltjuk sincs, kimutatható tevékenységük és bevételük sem, viszont a kibogozott cégszálak Dankóhoz vezetnek. Lubyová miniszter komoly érvek nélkül védekezik. A kormány meg, mint a legtöbb ilyen esetben, hallgat. Lapít. Túlél. Pénzcsapot melenget. A show folytatódik. Az átverési show.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/2. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

HIRDETÉS
Vélemény
Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...

B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.