Molnár Judit

2019. január 12., 19:40

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak. Pellegrini kormányfő azonnal hadrendbe állította Kažimír pénzügyért, hogy kánonban adják elő, ez itt már a Kánaán. Mert jó nekünk. Csak úgy dübörög a gazdaság! S a sok pozitívba fordult szám még el is hitetheti velünk, messze már a gödör mélysége, most hasítunk, felfelé.

Az ország 2018‑ban jobban gazdálkodott, mint azt remélni lehetett, az államháztartási hiány kevesebb a tervezett 2 milliárdnál, s a 800 millió eurós megtakarítás 40 százalékkal jobb gazdálkodást jelent, ráadásul mindez az államadósságra is pozitívan hat, s az infláció mértéke, a bérek növekedése és a foglalkoztatási mutató is több mint biztató – szól a kormányzati mantra. És milyen szépen hangzik! Csak féloldalas, hamis, igaztalan. Hiszen az ország déli részén és keleten ebből vajmi kevés érződik. Az ott élők valósága a szegénység és a kilátástalanság.

Szlovákia mára végképp vízfejű lett, a túlhizlalt Pozsony és környéke egy csillogó kirakat, ami arra jó, hogy elfedje a leszakadó régiók perspektívanélküliségét.

A kormányzat meg legföljebb toldoz‑foldoz, cselekvési terveket írogat. Csakhogy a néhány nullával beárazott állami könyöradomány, jobban mondva, urambátyámrendszerben szétosztott apanázs nem helyettesítheti a hatékony régiófejlesztést, a térségekre lebontott, átgondolt munkahelyteremtést és a koncepciózus vállalkozásösztönzést.

No persze, lesz itt jólét, hiszen a legnagyobb kormánypárt, a Smer már a jövő évi márciusi parlamenti választásokra hangol,

s ahogy azt már megszokhattuk, ilyenkor mélyen a zsebbe nyúlnak, jut ingyen kosztra, kvártélyra, vonatra, most még adócsökkentésre is, legalábbis a legrosszabbul keresők számára, nem kizárt, visszamenőleges hatállyal is. A miért csak most, miért csak nekik kérdésekre persze nincs válasz. És ez még csak a kezdet.

A választási hevületben valószínűleg némi aprópénz jut majd a pedagógusoknak, a nyugdíjasoknak is, és ki tudja még, kinek. Ficónak és csapatának a kreativitása végtelen, ha a hatalom megtartása a tét. Akár Kaliňák jegeltetése is belefér, csupán azért, hogy a választások után főnixmadárként térhessen majd vissza, azt remélve, a hangzatos botrányok addigra megkopnak, gátlástalan praktikái feledésbe merülnek.

Nem úgy az SNS. Nemzetiék mindent megtesznek, hogy kiírják magukat a politika világából. Szerencséjük, hogy a választói bázisuk betonbiztos, nem sokat agyal, minden eszementségnek és botránynak ellenáll. Andrej Danko kisdoktorijának ügye még le sem zárult, a plágiumügy hónapokra eltartotta a politikára fogékonyabbakat és kevésbé fogékonyakat is – mert a közlopásra, a kor­rup­ció­ra már immunisak vagyunk, de a gondolat eltulajdonítása még felháborítja az embereket –, s most a pártelnök, védelmi minisztere erős bólogatása mellett bedobta a következő gumicsontot: a nemzetiek újra bevezetnék a sorkatonai szolgálatot.

Professzionalizmus helyett sok pénzért operetthadsereget. Kaptak is hideget‑meleget. Az persze elgondolkodtató, hogy milyen alapokon áll, és mennyire vehető komolyan az a kormányzati hatalom, ahol ilyen kérdést minden előzetes egyeztetés nélkül be lehet dobni újévi ötletelésként, fittyet hányva az önmaguk által jóváhagyott kormányprogramra.

De ahogy az SNS‑ben már megszokott, az önreflexióra esély sincs, s egynél nem állnak meg, botrány botrányt követ, 3‑4 nap alatt többet is összekalapálnak.

Ráadásul ezúttal semmi új a nap alatt, az oktatásügyi tárca ismét olyan cégeket támogatott a tudományra szánt 34 millió eurós pénzcsomagból, amelyek nemhogy nem kutatnak, de múltjuk sincs, kimutatható tevékenységük és bevételük sem, viszont a kibogozott cégszálak Dankóhoz vezetnek. Lubyová miniszter komoly érvek nélkül védekezik. A kormány meg, mint a legtöbb ilyen esetben, hallgat. Lapít. Túlél. Pénzcsapot melenget. A show folytatódik. Az átverési show.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/2. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Matus Tibor 2019. január 22., kedd

Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor 2019. január 21., hétfő

A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. Az utóbbi időben azonban mintha gyakrabban kerülne sor egynéhány „füllentésre“.

Száraz Dénes 2019. január 20., vasárnap

Reményteljes hírek a múltból, jelenből és a jövőből is

Az összefogás reménye?

Molnár Judit 2019. január 19., szombat

Ki a bűnös?

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben mindent megtett az MKP ellehetetlenítéséért.

Zachar Pál 2019. január 18., péntek

Előbb lesz ember a Marson, minthogy elkészüljön az ipolysági elkerülő út

Építési munkálatok tervezett kezdete: 2024. június. Ebben az évben Elon Musk szerint már emberek érkezhetnek a Marsra.

Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Vélemény
Matus Tibor: Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor: A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. ...