DAC

Rajkovics Péter

2018. május 22., 15:16

A sárga-kék szurkolók ereje

A DAC hétvégi győzelme után a szurkolók végre felszabadultan ünnepelhettek, mert a felvidéki magyar város csapata nemzetközileg is megmérettethet.

Az előző mérkőzéseken elszenvedett három vereség után talán még nagyobb volt a sárga-kék öröm, hiszen két alkalommal odahaza több ezer néző előtt valamiért nem sikerült meglépni az utolsó fontos lépést. A pozitív befejezés fényében ezzel már nem is érdemes nagyon foglalkozni, azzal viszont annál inkább, minek köszönhetően vált a dunaszerdahelyi csapat a felvidéki magyarság szimbólumává.

Sajnos látnunk kell, hogy kevés olyan sportegyesület van a Felvidéken, amely hasonló szerepet betölthetne, hiszen a tömbmagyarságon kívül kevés esély van arra, hogy egy csapat több legyen egy sportklubnál. Egy-egy kivételes felvidéki sportoló sikere pedig kisebb hangsúlyt kap, mint a focieredmény.

Írom ezt annak tudatában, hogy a DAC kezdőcsapatában leginkább szlovák és külföldi játékosok kapnak helyet, nem elfeledkezve a magyar válogatott focistákról sem. Talán szimbolikus is, hogy a mindenről döntő utolsó találkozón éppen egyikük, Vida Kristopher volt a legeredményesebb sárga-kék játékos, s így aztán júliusban az Európa Ligában is szoríthatunk a dunaszerdahelyi csapatnak.

Feltehetően tízezer ember lesz majd ismét a MOL Arénában és sok ezer a képernyők előtt, mert tegyük hozzá, a Világi-korszak alatt már divat is lett a DAC-nak szurkolni. A megfelelő marketinggel ugyanis a tősgyökeres rajongókon túl azokat is sikerült elérni, aki legfeljebb a tévében követtek figyelemmel egy-egy Bajnokok ligája találkozót. Sőt, ami igazán nagy eredmény, hogy egyre több a női szurkoló.

Természetesen a keménymag nem mindig örül azoknak, akik a rosszul végződött meccsek végén már a 85.percben a hazainduláson gondolkodnak, de tegyük hozzá, nélkülük nehezen lehet megtölteni a nézőteret.

A folyamatos építkezés első nagy eredménye az Európa Ligában való jutással tehát megvan, a másik a MOL Aréna befejezésével őszre nagy valószínűséggel ugyancsak kipipálható, s ha az akadémia is teljesen elkészül, akkor minden adott lesz a még magasabb célok eléréséhez.

A szurkolói tábor adott, s egyre inkább tapasztalhatjuk, hogy a bázis csak szélesedik. Egyre többeket érdekel ugyanis a Felvidéken túl is az a hangulat, amely az arénában a hazai meccsek alkalmával kialakul, s ahogy ehhez egyre jobb foci is társul, akkor az igazán minőségi szórakozás már biztosított. És ha tetszik, ha nem, a modern sportélmények erről szólnak, ezért hajlandók hétről hétre sok százan akár elrepülni egy spanyol vagy angol bajnokira, nem sajnálva a több száz eurós kiadásokat.

A klubvezetés és a szurkolók együtt alakították ki a remek dunaszerdahelyi fociszigetet a Csallóközben, köszönet érte mindkettőnek, s bízunk benne, hogy „közös munkájuk” a felvidéki közösség számára még sok örömet hoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...