DAC

Rajkovics Péter

2018. május 22., 15:16

A sárga-kék szurkolók ereje

A DAC hétvégi győzelme után a szurkolók végre felszabadultan ünnepelhettek, mert a felvidéki magyar város csapata nemzetközileg is megmérettethet.

Az előző mérkőzéseken elszenvedett három vereség után talán még nagyobb volt a sárga-kék öröm, hiszen két alkalommal odahaza több ezer néző előtt valamiért nem sikerült meglépni az utolsó fontos lépést. A pozitív befejezés fényében ezzel már nem is érdemes nagyon foglalkozni, azzal viszont annál inkább, minek köszönhetően vált a dunaszerdahelyi csapat a felvidéki magyarság szimbólumává.

Sajnos látnunk kell, hogy kevés olyan sportegyesület van a Felvidéken, amely hasonló szerepet betölthetne, hiszen a tömbmagyarságon kívül kevés esély van arra, hogy egy csapat több legyen egy sportklubnál. Egy-egy kivételes felvidéki sportoló sikere pedig kisebb hangsúlyt kap, mint a focieredmény.

Írom ezt annak tudatában, hogy a DAC kezdőcsapatában leginkább szlovák és külföldi játékosok kapnak helyet, nem elfeledkezve a magyar válogatott focistákról sem. Talán szimbolikus is, hogy a mindenről döntő utolsó találkozón éppen egyikük, Vida Kristopher volt a legeredményesebb sárga-kék játékos, s így aztán júliusban az Európa Ligában is szoríthatunk a dunaszerdahelyi csapatnak.

Feltehetően tízezer ember lesz majd ismét a MOL Arénában és sok ezer a képernyők előtt, mert tegyük hozzá, a Világi-korszak alatt már divat is lett a DAC-nak szurkolni. A megfelelő marketinggel ugyanis a tősgyökeres rajongókon túl azokat is sikerült elérni, aki legfeljebb a tévében követtek figyelemmel egy-egy Bajnokok ligája találkozót. Sőt, ami igazán nagy eredmény, hogy egyre több a női szurkoló.

Természetesen a keménymag nem mindig örül azoknak, akik a rosszul végződött meccsek végén már a 85.percben a hazainduláson gondolkodnak, de tegyük hozzá, nélkülük nehezen lehet megtölteni a nézőteret.

A folyamatos építkezés első nagy eredménye az Európa Ligában való jutással tehát megvan, a másik a MOL Aréna befejezésével őszre nagy valószínűséggel ugyancsak kipipálható, s ha az akadémia is teljesen elkészül, akkor minden adott lesz a még magasabb célok eléréséhez.

A szurkolói tábor adott, s egyre inkább tapasztalhatjuk, hogy a bázis csak szélesedik. Egyre többeket érdekel ugyanis a Felvidéken túl is az a hangulat, amely az arénában a hazai meccsek alkalmával kialakul, s ahogy ehhez egyre jobb foci is társul, akkor az igazán minőségi szórakozás már biztosított. És ha tetszik, ha nem, a modern sportélmények erről szólnak, ezért hajlandók hétről hétre sok százan akár elrepülni egy spanyol vagy angol bajnokira, nem sajnálva a több száz eurós kiadásokat.

A klubvezetés és a szurkolók együtt alakították ki a remek dunaszerdahelyi fociszigetet a Csallóközben, köszönet érte mindkettőnek, s bízunk benne, hogy „közös munkájuk” a felvidéki közösség számára még sok örömet hoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...