2020. június 10., 13:12

A PS rejtelmes iránytűje

Szombattól a Progresszív Szlovákiának új vezetője van Irena Bihariová személyében, aki a pártot markánsabb szociálliberális irányba szeretné elmozdítani. Adódhat a kérdés, a párt szavazótábora hogyan viszonyul ehhez?

Fotó: TASR
A választási kudarc következményekkel jár

Figyelmeztető jel lehet, hogy a két elnökaspiráns közötti párharc nagyon szoros volt.

Bihariová mindössze öt szavazattal szerzett több voksot, mint riválisa, a párt eddigi vezetője, Michal Truban.

A szavazás eredménye sokak számára meglepetést okozott, de tulajdonképpen várható volt ez a váltás, hiszen a párt a februári parlamenti választáson nem váltotta be választói elvárását, nincsenek bent a szlovák parlamentben. Szombaton ezért egyfajta önreflexióra kerülhetett sor.

Akadnak olyan kritikusok és szimpatizánsok is, akik a választási kudarcért Michal Trubant teszik felelőssé, elmondva, hogy gyenge vezető volt, és nem tudta kellő határozottsággal közvetíteni a párt választási üzenetét.

Truban ugyan nem tűnt visszahúzódónak, a Kotlebáék elleni markáns és elkötelezett kiállás ugyan sok szavazót mobilizálni tudott, de a választási célok tényleges megfogalmazása ez mellett elhalványult.

Tulajdonképpen a párt a választási programjából kiragadott néhány fontos pontot nem igazán tudta kellőképpen tálalni a saját választói táborának.

Máshonnan megközelítve a történetet, Truban jelentős szerepet játszott abban, hogy a PS és a Spolu megalapozott jó kapcsolata és választási koalíciója kialakuljon. A Spolu és a PS politikája között akadnak azért különbségek. Míg a PS egy baloldalibb etatista világszemléletű alakulat, addig a Spolu centristább és inkább a jobboldal irányába fogalmazza meg az elképzeléseit.

Truban és Beblavý jó kapcsolata kellett ahhoz, hogy a pártszövetség stabilabb legyen, a két politikus személyisége és gondolkodása között alig lehetett látni különbséget, gyakorlatilag mintha egy pártban lettek volna.

Bihariová színre lépése: avagy a párt igazi arculata?

A PS élére most egy olyan hölgy került, aki roma származásúként nem fél kihangsúlyozni azt, hogy nála a szabadság és egyenlőség egyformán számít. Vagyis a párt most egy olyan személyt választott, aki igazán hitelesen tudja képviselni a PS baloldali értékeit. A vezetőségbe ugyan Truban is bekerült, de több olyan személyt is megválasztott a párt, akiknek fontos a (szociokulturális) kisebbségek hatékonyabb képviselete.

Érdemes megemlíteni Forró Tibor nevét is, aki a párton belüli magyar platform egyik alapítója, és most már az elnökség tagja.

Zora Jaurová személyében pedig egy elszánt feministát ismerhetünk meg, így ő is erősíti Bihariová színes ,,egyenlőségpárti” csapatát. A PS tehát egyértelműen baloldali fordulatot vett, Bihariová esélyt kapott arra, hogy a gyakorlatban is kiépítse a szociálliberális politikát Szlovákiában.

Az újonnan megválasztott elnök kijelentette, hogy a PS alternatívája szeretne lenni a jelenlegi kormánykoalíciónak és az ellenzéknek is.

Ha ugyanis ők lesznek azok, akik majd Matovičékat leváltják, akkor olyan politikát kell folytatniuk, amivel a középen álló kisebb liberális pártokat, illetve azok szavazóit is meggyőzzék, akikkel korábban Truban vezetése alatt szövetkeztek. A túlságosan nyílt baloldali politizálás következtében előfordulhat, hogy Bihariováék magukra maradnak és újra szavazókat kell gyűjteniük ahhoz, hogy a szavazóbázisukat kiszélesítsék.

A baloldali úton azonban könnyen eljuthatnak Tomáš Drucker és a még meg sem alakult Peter Pellegrini poltikai alakulatához, akinek szintén jól jönne egy erős szövetséges ahhoz, hogy politikai karrierje hatásosabb és célratörőbb legyen.

Bihariová és a PS is tisztában van azzal, hogy kikkel találkozhatnak az ösvény egyik, illetve másik oldalán, vagyis van még idő arra, hogy megfejtsék az iránytű előremutató kódjait.

Megosztás
Címkék