2022. november 17., 15:49

A lengyel tragédia meglepően nyugodt helyzetértékelése

A világ legbefolyásosabb államfője, Joe Biden amerikai elnök szerint valószínűtlen, hogy Oroszországból érkezett a rakéta, amely két lengyel állampolgár halálát okozta. 

Przewodów
Fotó: TASR
A rakétaincidens helyszíne

Nem sokkal később a Kreml szóvivője pozitívan reagált az amerikai elnökre, miután szerinte Biden "visszafogottan" és "professzionálisan" kezelte a lengyel incidenst. Persze nagyon is volt rá oka, amennyiben el akarja kerülni a harmadik világégést, amely már Amerikát se hagyná érintetlenül. Mégis a meglepetés erejével hatott részéről ez a gyors és ilyen hangnemű reagálás. Az oroszok pedig provokációról beszélnek, és egyértelművé tették, hogy semmi közük sincs a Lengyelország elleni halálos áldozatokkal járó rakétatámadáshoz.

Jens Stoltenberg, a NATO katonai szövetség főtitkára szerint a vizsgálat első eredményei arra utalnak, hogy a lengyel területen történt robbanást az ukrán légvédelem okozta, amikor az eddigi legnagyobb orosz légicsapástól próbálta megvédeni az országot.

A főtitkár azt is közölte, hogy valószínűleg az ukránok hibájából történt a robbanás a lengyel faluban. Igyekeznek tehát véletlen balesetnek feltüntetni, még véletlenül sem tekintenek úgy rá, mint egy NATO tagország elleni támadásra, mert az azért nem férne bele az orosz-ukrán háborúról alkotott összképbe. A szövetség egyértelmű állásfoglalása viszont szintén pozitívan értékelendő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök persze felháborodott hangon kérte ki magának a gyanúsítgatást a robbanás lehetséges ukrán felelősségének ügyében. Meg van győződve arról, hogy a Lengyelországban felrobbant rakéta nem ukrán volt. Ez ugyan könnyen előfordulhat, mert a régi „szép” békeidőkből nekik is maradhattak még szovjet típusú rakétáik.

Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk vagy rakétatámadásunk volt."

Zelenszkij az incidens kapcsán sértődötten azt is nehezményezte, hogy bár szerinte Ukrajna egész Kelet-Európa "élő pajzsa", ő ezt még nem hallotta a Nyugattól.

Az ukrán elnökkel egy húron pendülve, több szlovákiai közszereplő is kissé elhamarkodottan Oroszország felelősségét hangsúlyoza a rakétatámadásban. Nagyon úgy tűnik, hogy akkor még nem ismerték Biden és a NATO állásfoglalását.

Az embernek óhatatlanul is az jut az eszébe, hogy mekkora tragédia lenne, ha igaz lenne a felröppent sajtóhír, miszerint Čaputová köztársasági elnökünk is esélyes a NATO főtitkári tisztségére…Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint Oroszország nem játszhatja az ártatlant, mindegy, hogy orosz vagy nem orosz rakéta gyilkolt Lengyelországban. Kész, ennyi!

És a lengyelek, akiket valójában érintett a rakétatámadás, hogyan reagáltak? Szintén visszafogottan! Elsősorban nyugalomra intik az ország lakosságát! Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a kelet-lengyelországi rakétabecsapódás nem volt szándékos támadás Lengyelország ellen. Szerinte a rakéták célpontja egyértelműen nem az országuk volt. Arra sincs bizonyíték, hogy a fegyvereket Oroszország lőtte ki. „Valószínűleg egy szovjet gyártmányú rakéta volt, amelyet az 1970-es években készítettek, és feltételezések szerint az ukrán légvédelmi rendszerhez tartozott” – fogalmazott Duda.

Az a jövőre nézve minden esetre jó jel, hogy a világ meghatározó politikusai higgadtan tudták értékelni ezt a világbékét veszélyeztető helyzetet! Ez egy komoly lépés lehet a béke felé vezető úton, az orosz-ukrán háborús válság rendezésére!

Óhatatlanul fel kell tenni viszont a kérdést: mi van akkor, ha nem volt véletlen a Lengyelország ellenes rakétatámadás, hanem az 1941-es kassai bombázáshoz hasonló provokáció azzal a céllal, hogy beugrasszák a világot egy Oroszország ellenes átfogó háborúba? Mi van akkor, ha ezt megismétlik profibban, nem pedig ilyen kezdetleges módon? Mi történik abban az esetben, ha legközelebb nem Lengyelországban, hanem mondjuk, Szlovákiában próbálkoznak?

Megosztás
Címkék