B. Vida Júlia

2019. február 12., 11:22

A jó példa ragadós lehetne

Magyarország az előre menekülés politikájában újabb nagy lépéseket tett. A kormány soha nem látott méretű újabb családsegítő csomagokkal, kedvezményekkel rukkolt elő, annak érdekében, hogy még jobban ösztönözze a gyermekvállalást. Hogy a fiatal házaspárok nagyobb anyagi biztonságban merjenek nagy családban gondolkodni. Olyan védőhálót kreált a több gyermeket vállalók köré, amivel minimum a visegrádi négyek országai közül kimagaslik.

Magyarország vezetői felismerték azt, amit nálunk a politikusok mintha még csak most kezdenének kapiskálni. Jelesül, hogy gyermekek nélkül nincs jövő. Népszaporulat nélkül nincs erős ország, sőt dinamikusan fejlődő gazdaság sem. Nem mellesleg, gyermekek, a későbbi aktív keresők nélkül a nyugdíjrendszer is összeomlik, előbb vagy utóbb. Ez az intézkedéscsomag bizonyára sokba fog kerülni Magyarországnak, de hosszú távon garantáltan megtérül.

Nekünk gyermekek kellenek! Ez az óhaj-sóhaj nálunk is el-elhangzik sokak szájából, de nagyjából itt abba is marad a gondolkodás. A közösségi oldalon a minap egy érdekes és felettébb elgondolkodtató posztra bukkanhattunk. Egy kis mérlegelést láthattunk arról, hogy dédanyáink még 12 gyermeket szültek, nagyanyáink 6-ot, anyáink 2-tőt, nekünk meg van egy macskánk és egy kutyánk… Nos, ebből a perspektívából vajon milyen nyugdíjra számíthatunk?

A magyarországi családtámogató intézkedéscsomag nem titkolt célja, hogy egy-egy házasságban három-négy gyermek szülessen. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de a CSOK működik, amit az is jelez, hogy a termékenységi ráta 1,25-ről 1,49-re emelkedett az utóbbi években. A cél pedig a 2,1-es ráta elérése. Ha ez az értékvesztett és önző világ, amikor mindent csak pénzben és vagyonban mérünk, végre észhez tér és a valódi értékek felé tekint, akkor szebb napok virradhatnak ránk.

Bár mi itt, a Felvidéken egyelőre csak sóváran figyelhetjük az anyaország igyekezetét. Egy ismerősöm kissé szomorúan jegyezte meg nemrég, ha Magyarországon élnének, talán már állna is a házuk, hiszen négy kicsi gyermekük van. Itt, Szlovákiában viszont, ahol az állam szinte semmi segítséget sem nyújt a fészekrakáshoz, önerőből tovább fog tartani és anyagilag is sokkal többe fog fájni. A minap beharangozott 15 ezer eurós ifjúházas kölcsön egy kis sebtapaszként fogható fel, ennyi pénzből bizony nem lehet otthont teremteni. A fiatalok sokszor döntéshelyzetbe kényszerülnek, vagy otthonuk lesz, vagy gyermekük. Merthogy a kettőt egyben, nálunk kevesen vállalják be, hisz anyagilag rendkívül megterhelő. S bizony nagyon hamar ki lehet futni az időből…

Az anyaországi intézkedéscsomag nem titkolt célja az is – szembe menve a trendekkel –, hogy a nők fiatalon, jóval harminc éves koruk alatt szüljenek, hisz ekkor van nagyobb esély arra, hogy nagyából 35 éves korukra többgyermekes anyává váljanak. A biológia törvényeit ugyanis semmiféle divathullámmal és trenddel nem lehet felülírni: a nőknek ma is 20 és 30 éves koruk közt kellene szülniük, mint anyáiknak, nagyanyáiknak, nem pedig 35 éves kor felett, vagy éppen negyvenévesen. Fiataloknak való a kisgyermek, ezt a bölcs mondást a rendszerváltozás óta mintha elfelejtettük volna.

Ami még mindenképpen szimpatikus az intézkedéscsomagban, hogy segíti az anyukák munkába való visszatérését is, például a bölcsődei ellátás elérhetőségével. De ami teljesen új, az a nagyszülői gyed. Ha az anyuka vissza szeretne térni a munkahelyére, folytatni kívánja karrierjét, akkor helyette valamelyik nagyi is fizetetten otthon maradhat a gyermekkel, vagyis az unokával. A nagyszülők többsége eddig is besegített, ahol csak tudott, de ez most új távlatokat nyithat az imádott unokákról való gondoskodásban.

Mi még úgy tanultuk az iskolában, hogy a család a társadalom alapsejtje. Az évtizedek során ez az alapigazság mintha elcsépelté vált volna s talán el is felejtettük. Meglehet, hogy éppen most, a házasság hetében és a családtámogatások új távlatainak bejelentése után mélyen el kellene gondolkodnunk azon, hogyan is képzeljük a jövőt. De nemcsak nekünk, még inkább a hatalmon lévő politikusoknak. Merthogy a demográfiai mutatók sürgető intézkedéseket követelnek. Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kolek Zsolt 2019. április 16., kedd

Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon állították fel az akkoriban Magyarországhoz tartozó Kárpátalján az első gettót.

Száraz Dénes 2019. április 16., kedd

Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián 2019. április 13., szombat

Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval szolgálna a lapkészítés és a határidők által sanyargatott egyszeri újságírónak, biztosan nem.

Száraz Dénes 2019. április 12., péntek

A Bugárnak kiosztott három pofon

Most nem értem, vagyis értem, miért van annyira felháborodva a Most-Híd, főleg Bugár Béla pártelnök azért, mert Kiska nem írta alá az állami szimbólumokról szóló törvényt!

Kolek Zsolt 2019. április 11., csütörtök

A költészet hatalma

A lírát a harmónia iránti vágyunk tartja életben. Segít megélni érzelmeinket: szeretni, gyűlölni, lelkesedni, vagy csak elbújni a mélabús sorok mögött.

Kövesdi Károly 2019. április 10., szerda

Fiaim, csak énekeljetek!

Az egész kabaréban (szomorújátékban?) a legtanulságosabb a cinkos Most-Híd vegyes tudatú hon(talan) atyáinak a magyarázkodása.

Száraz Dénes 2019. április 08., hétfő

Az EU kötelezettségszegése

Ki fogja szavatolni a biztonságot az erőszakos betelepítést követően? Az európai értékek a lakosság felhígítását követően merre kanyarodhatnak el?

Aich Péter 2019. április 07., vasárnap

Államfői gondok

Nem egyszerű feladat egy állam élén állni, s méltóképpen képviselni azt. Nem is sikerül ez mindenkinek maradéktalanul.

Agárdy Gábor 2019. április 06., szombat

Van azért igazságosság az EU-ban!

Ha jól látom a neten, egy szlovén médiatermék - a "MLADINA" - lehozott egy vitatható karikatúrát Orbán Viktorról. ..

Haják Szabó Mária 2019. április 06., szombat

A periféria a sanzölizén

A rendőrségi tiltás ellenére múlt szombaton huszadik alkalommal is az utcára vonultak a sárgamellényesek Franciaország több nagyvárosában.

Vélemény
Kolek Zsolt: Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon ...

Száraz Dénes: Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián: Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval ...