2019. február 12., 11:22

A jó példa ragadós lehetne

Magyarország az előre menekülés politikájában újabb nagy lépéseket tett. A kormány soha nem látott méretű újabb családsegítő csomagokkal, kedvezményekkel rukkolt elő, annak érdekében, hogy még jobban ösztönözze a gyermekvállalást. Hogy a fiatal házaspárok nagyobb anyagi biztonságban merjenek nagy családban gondolkodni. Olyan védőhálót kreált a több gyermeket vállalók köré, amivel minimum a visegrádi négyek országai közül kimagaslik.

201707211219310.csalad01.jpg

Magyarország vezetői felismerték azt, amit nálunk a politikusok mintha még csak most kezdenének kapiskálni. Jelesül, hogy gyermekek nélkül nincs jövő. Népszaporulat nélkül nincs erős ország, sőt dinamikusan fejlődő gazdaság sem. Nem mellesleg, gyermekek, a későbbi aktív keresők nélkül a nyugdíjrendszer is összeomlik, előbb vagy utóbb. Ez az intézkedéscsomag bizonyára sokba fog kerülni Magyarországnak, de hosszú távon garantáltan megtérül.

Nekünk gyermekek kellenek! Ez az óhaj-sóhaj nálunk is el-elhangzik sokak szájából, de nagyjából itt abba is marad a gondolkodás. A közösségi oldalon a minap egy érdekes és felettébb elgondolkodtató posztra bukkanhattunk. Egy kis mérlegelést láthattunk arról, hogy dédanyáink még 12 gyermeket szültek, nagyanyáink 6-ot, anyáink 2-tőt, nekünk meg van egy macskánk és egy kutyánk… Nos, ebből a perspektívából vajon milyen nyugdíjra számíthatunk?

A magyarországi családtámogató intézkedéscsomag nem titkolt célja, hogy egy-egy házasságban három-négy gyermek szülessen. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de a CSOK működik, amit az is jelez, hogy a termékenységi ráta 1,25-ről 1,49-re emelkedett az utóbbi években. A cél pedig a 2,1-es ráta elérése. Ha ez az értékvesztett és önző világ, amikor mindent csak pénzben és vagyonban mérünk, végre észhez tér és a valódi értékek felé tekint, akkor szebb napok virradhatnak ránk.

Bár mi itt, a Felvidéken egyelőre csak sóváran figyelhetjük az anyaország igyekezetét. Egy ismerősöm kissé szomorúan jegyezte meg nemrég, ha Magyarországon élnének, talán már állna is a házuk, hiszen négy kicsi gyermekük van. Itt, Szlovákiában viszont, ahol az állam szinte semmi segítséget sem nyújt a fészekrakáshoz, önerőből tovább fog tartani és anyagilag is sokkal többe fog fájni. A minap beharangozott 15 ezer eurós ifjúházas kölcsön egy kis sebtapaszként fogható fel, ennyi pénzből bizony nem lehet otthont teremteni. A fiatalok sokszor döntéshelyzetbe kényszerülnek, vagy otthonuk lesz, vagy gyermekük. Merthogy a kettőt egyben, nálunk kevesen vállalják be, hisz anyagilag rendkívül megterhelő. S bizony nagyon hamar ki lehet futni az időből…

Az anyaországi intézkedéscsomag nem titkolt célja az is – szembe menve a trendekkel –, hogy a nők fiatalon, jóval harminc éves koruk alatt szüljenek, hisz ekkor van nagyobb esély arra, hogy nagyából 35 éves korukra többgyermekes anyává váljanak. A biológia törvényeit ugyanis semmiféle divathullámmal és trenddel nem lehet felülírni: a nőknek ma is 20 és 30 éves koruk közt kellene szülniük, mint anyáiknak, nagyanyáiknak, nem pedig 35 éves kor felett, vagy éppen negyvenévesen. Fiataloknak való a kisgyermek, ezt a bölcs mondást a rendszerváltozás óta mintha elfelejtettük volna.

Ami még mindenképpen szimpatikus az intézkedéscsomagban, hogy segíti az anyukák munkába való visszatérését is, például a bölcsődei ellátás elérhetőségével. De ami teljesen új, az a nagyszülői gyed. Ha az anyuka vissza szeretne térni a munkahelyére, folytatni kívánja karrierjét, akkor helyette valamelyik nagyi is fizetetten otthon maradhat a gyermekkel, vagyis az unokával. A nagyszülők többsége eddig is besegített, ahol csak tudott, de ez most új távlatokat nyithat az imádott unokákról való gondoskodásban.

Mi még úgy tanultuk az iskolában, hogy a család a társadalom alapsejtje. Az évtizedek során ez az alapigazság mintha elcsépelté vált volna s talán el is felejtettük. Meglehet, hogy éppen most, a házasság hetében és a családtámogatások új távlatainak bejelentése után mélyen el kellene gondolkodnunk azon, hogyan is képzeljük a jövőt. De nemcsak nekünk, még inkább a hatalmon lévő politikusoknak. Merthogy a demográfiai mutatók sürgető intézkedéseket követelnek. Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Megosztás
Címkék