B. Vida Júlia

2019. február 12., 11:22

A jó példa ragadós lehetne

Magyarország az előre menekülés politikájában újabb nagy lépéseket tett. A kormány soha nem látott méretű újabb családsegítő csomagokkal, kedvezményekkel rukkolt elő, annak érdekében, hogy még jobban ösztönözze a gyermekvállalást. Hogy a fiatal házaspárok nagyobb anyagi biztonságban merjenek nagy családban gondolkodni. Olyan védőhálót kreált a több gyermeket vállalók köré, amivel minimum a visegrádi négyek országai közül kimagaslik.

Magyarország vezetői felismerték azt, amit nálunk a politikusok mintha még csak most kezdenének kapiskálni. Jelesül, hogy gyermekek nélkül nincs jövő. Népszaporulat nélkül nincs erős ország, sőt dinamikusan fejlődő gazdaság sem. Nem mellesleg, gyermekek, a későbbi aktív keresők nélkül a nyugdíjrendszer is összeomlik, előbb vagy utóbb. Ez az intézkedéscsomag bizonyára sokba fog kerülni Magyarországnak, de hosszú távon garantáltan megtérül.

Nekünk gyermekek kellenek! Ez az óhaj-sóhaj nálunk is el-elhangzik sokak szájából, de nagyjából itt abba is marad a gondolkodás. A közösségi oldalon a minap egy érdekes és felettébb elgondolkodtató posztra bukkanhattunk. Egy kis mérlegelést láthattunk arról, hogy dédanyáink még 12 gyermeket szültek, nagyanyáink 6-ot, anyáink 2-tőt, nekünk meg van egy macskánk és egy kutyánk… Nos, ebből a perspektívából vajon milyen nyugdíjra számíthatunk?

A magyarországi családtámogató intézkedéscsomag nem titkolt célja, hogy egy-egy házasságban három-négy gyermek szülessen. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de a CSOK működik, amit az is jelez, hogy a termékenységi ráta 1,25-ről 1,49-re emelkedett az utóbbi években. A cél pedig a 2,1-es ráta elérése. Ha ez az értékvesztett és önző világ, amikor mindent csak pénzben és vagyonban mérünk, végre észhez tér és a valódi értékek felé tekint, akkor szebb napok virradhatnak ránk.

Bár mi itt, a Felvidéken egyelőre csak sóváran figyelhetjük az anyaország igyekezetét. Egy ismerősöm kissé szomorúan jegyezte meg nemrég, ha Magyarországon élnének, talán már állna is a házuk, hiszen négy kicsi gyermekük van. Itt, Szlovákiában viszont, ahol az állam szinte semmi segítséget sem nyújt a fészekrakáshoz, önerőből tovább fog tartani és anyagilag is sokkal többe fog fájni. A minap beharangozott 15 ezer eurós ifjúházas kölcsön egy kis sebtapaszként fogható fel, ennyi pénzből bizony nem lehet otthont teremteni. A fiatalok sokszor döntéshelyzetbe kényszerülnek, vagy otthonuk lesz, vagy gyermekük. Merthogy a kettőt egyben, nálunk kevesen vállalják be, hisz anyagilag rendkívül megterhelő. S bizony nagyon hamar ki lehet futni az időből…

Az anyaországi intézkedéscsomag nem titkolt célja az is – szembe menve a trendekkel –, hogy a nők fiatalon, jóval harminc éves koruk alatt szüljenek, hisz ekkor van nagyobb esély arra, hogy nagyából 35 éves korukra többgyermekes anyává váljanak. A biológia törvényeit ugyanis semmiféle divathullámmal és trenddel nem lehet felülírni: a nőknek ma is 20 és 30 éves koruk közt kellene szülniük, mint anyáiknak, nagyanyáiknak, nem pedig 35 éves kor felett, vagy éppen negyvenévesen. Fiataloknak való a kisgyermek, ezt a bölcs mondást a rendszerváltozás óta mintha elfelejtettük volna.

Ami még mindenképpen szimpatikus az intézkedéscsomagban, hogy segíti az anyukák munkába való visszatérését is, például a bölcsődei ellátás elérhetőségével. De ami teljesen új, az a nagyszülői gyed. Ha az anyuka vissza szeretne térni a munkahelyére, folytatni kívánja karrierjét, akkor helyette valamelyik nagyi is fizetetten otthon maradhat a gyermekkel, vagyis az unokával. A nagyszülők többsége eddig is besegített, ahol csak tudott, de ez most új távlatokat nyithat az imádott unokákról való gondoskodásban.

Mi még úgy tanultuk az iskolában, hogy a család a társadalom alapsejtje. Az évtizedek során ez az alapigazság mintha elcsépelté vált volna s talán el is felejtettük. Meglehet, hogy éppen most, a házasság hetében és a családtámogatások új távlatainak bejelentése után mélyen el kellene gondolkodnunk azon, hogyan is képzeljük a jövőt. De nemcsak nekünk, még inkább a hatalmon lévő politikusoknak. Merthogy a demográfiai mutatók sürgető intézkedéseket követelnek. Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Kolek Zsolt 2019. február 07., csütörtök

Szlovák-magyar viszony: illúzióktól a gesztusokig

A nemzetállami díszlet semmivel sem lesz kevésbé valóságos attól, ha például magyar nyelven olvashatjuk a vasúti megállók neveit.

N. Gyurkovits Róza 2019. február 05., kedd

„Civil” belebeszélők a püspöki kar beleszólási joga ellen

A történelmi egyházak azért történelmiek, mert felekezeti közösségeik az aktuális mainstream-ek ellenére a legrosszabb időkben is mertek-tudtak az örök igazságok felé törekedni.

Száraz Dénes 2019. február 04., hétfő

Óriásplakát-üzenetek: értünk és értem

Élesre váltott a köztársaságielnök-választás kampánya. Számunkra az első fordulóban elsősorban a két magyar jelölt pár(t)harca az érdekes.

Vélemény
Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes: Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra ...

Kiss Réka: Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.