Száraz Dénes

2019. május 17., 12:00

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

A nemzeti szimbólumokról szóló törvény himnuszrészének parlamenti módosítása bizonyos értelemben megnyugtathatja a felvidéki magyarságot. Az eredeti törvényrész miatt joggal féltettük a nemzeti énekünket, és aggódtunk a magyar himnusz éneklésének tiltása miatt. A hidas politikusoknak a tiltásban való aktív közreműködése tovább fokozta felháborodásunkat.

Kijelenthetjük, hogy az országos méretű felvidéki magyar tiltakozás és a tüntetés megszervezése a szlovák parlament elé teljesen indokolt volt, és hozzájárult a gyors törvénymódosításhoz, egyúttal lehetőséget teremtett a hidas politikusoknak a parlamenti baklövéses szavazásuk kijavítására.

Senki se gondolta volna, hogy ezt olyan arcátlan magabiztosággal újratöltött, sőt támadással fűszerezett nyilatkozatokkal fogják meghálálni, ahogy ezt most teszik. A szavazás után előbb Vörös Péter, a Most-Híd parlamenti képviselőjének bejegyzése került fel a FB-oldalára, majd nem sokkal maradt el tőle időben Bugár Béla sem, a saját FB-oldalára töltött fel egy videót.

Csakhogy a két megnyilatkozás nem volt összehangolva, sőt egymásnak erősen ellentmondó!

A vegyes párt elnöke azt állítja kissé zavarosan videóüzenetében, hogy a magyar himnusz éneklése soha nem volt veszélyben Szlovákiában, sőt nagyképűen bocsánatkérésre szólítja fel az ezzel ellenkező véleményt hangoztatókat. Egyszerűen hazugnak nevezi őket!

„Ez nem arról szólt, hogy valaki például a stadionban, vagy március 15-én, augusztus 20-án, iskolakezdéskor, mert például azok, akik itt voltak tájékoztatni Danko urat, a parlament elnökét – elnézést – azt hazudták, hogy nem lehet az iskolakezdéskor énekelni a magyar himnuszt. Érdekes módon Somorján éneklik. És mi van? Nem történik semmi. Tehát azért mondom, hogy félrevezették az embereket, ezért bocsánatot kellene kérniük… Az, hogy tőlünk nem, legyintek rá, de bocsánatot kellene kérniük az emberektől, hogy így félrevezették őket. Nyugodtan, most is, mikor a DAC kint fog játszani, teli torokból énekelhetik, probléma nélkül.”

Teljesen mást mond viszont kollégája. Amíg a pártelnök azt állítja, hogy eddig is lehetett mindig és mindenhol zavartalanul himnuszt énekelni, addig Vörös Péter a módosításról szóló parlamenti szavazást történelmi eredménynek tartja FB-os bejegyzésében, és két fontos hozadékról beszél:

„Ma történelmi eredmény született a szlovák parlamentben. Több mint alkotmányos többséggel törvényben most először rögzítettük a jogot, hogy szabadon énekelhetjük nemzeti himnuszunkat. A másik hozadéka, hogy azok, a himnusztörvény miatt aggódó honfitársaink, akik egyébként szlovák iskolába járatják a gyermekeiket, reméljük, most már meg is tanítják velük a magyar himnuszt!" 

A másik hozadék azért sántít, mivel nem csak a gyereküket szlovák iskolába járatók aggódtak a himnusz miatt, sőt... 

Ez a két teljesen ellentétes tartalmú nyilatkozat is azt bizonyítja, hogy nincs minden teljesen rendben a vegyes pártban. Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik, pedig előbb a lelkiismeretükkel kellene próbálkozni!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: A rangsor aljára csúszott politikai kalandorok, köztük Bugár is

Akik már saját, megtévesztő fényükből is sokat vesztettek...

Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...