Száraz Dénes

2019. május 17., 12:00

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

A nemzeti szimbólumokról szóló törvény himnuszrészének parlamenti módosítása bizonyos értelemben megnyugtathatja a felvidéki magyarságot. Az eredeti törvényrész miatt joggal féltettük a nemzeti énekünket, és aggódtunk a magyar himnusz éneklésének tiltása miatt. A hidas politikusoknak a tiltásban való aktív közreműködése tovább fokozta felháborodásunkat.

Kijelenthetjük, hogy az országos méretű felvidéki magyar tiltakozás és a tüntetés megszervezése a szlovák parlament elé teljesen indokolt volt, és hozzájárult a gyors törvénymódosításhoz, egyúttal lehetőséget teremtett a hidas politikusoknak a parlamenti baklövéses szavazásuk kijavítására.

Senki se gondolta volna, hogy ezt olyan arcátlan magabiztosággal újratöltött, sőt támadással fűszerezett nyilatkozatokkal fogják meghálálni, ahogy ezt most teszik. A szavazás után előbb Vörös Péter, a Most-Híd parlamenti képviselőjének bejegyzése került fel a FB-oldalára, majd nem sokkal maradt el tőle időben Bugár Béla sem, a saját FB-oldalára töltött fel egy videót.

Csakhogy a két megnyilatkozás nem volt összehangolva, sőt egymásnak erősen ellentmondó!

A vegyes párt elnöke azt állítja kissé zavarosan videóüzenetében, hogy a magyar himnusz éneklése soha nem volt veszélyben Szlovákiában, sőt nagyképűen bocsánatkérésre szólítja fel az ezzel ellenkező véleményt hangoztatókat. Egyszerűen hazugnak nevezi őket!

„Ez nem arról szólt, hogy valaki például a stadionban, vagy március 15-én, augusztus 20-án, iskolakezdéskor, mert például azok, akik itt voltak tájékoztatni Danko urat, a parlament elnökét – elnézést – azt hazudták, hogy nem lehet az iskolakezdéskor énekelni a magyar himnuszt. Érdekes módon Somorján éneklik. És mi van? Nem történik semmi. Tehát azért mondom, hogy félrevezették az embereket, ezért bocsánatot kellene kérniük… Az, hogy tőlünk nem, legyintek rá, de bocsánatot kellene kérniük az emberektől, hogy így félrevezették őket. Nyugodtan, most is, mikor a DAC kint fog játszani, teli torokból énekelhetik, probléma nélkül.”

Teljesen mást mond viszont kollégája. Amíg a pártelnök azt állítja, hogy eddig is lehetett mindig és mindenhol zavartalanul himnuszt énekelni, addig Vörös Péter a módosításról szóló parlamenti szavazást történelmi eredménynek tartja FB-os bejegyzésében, és két fontos hozadékról beszél:

„Ma történelmi eredmény született a szlovák parlamentben. Több mint alkotmányos többséggel törvényben most először rögzítettük a jogot, hogy szabadon énekelhetjük nemzeti himnuszunkat. A másik hozadéka, hogy azok, a himnusztörvény miatt aggódó honfitársaink, akik egyébként szlovák iskolába járatják a gyermekeiket, reméljük, most már meg is tanítják velük a magyar himnuszt!" 

A másik hozadék azért sántít, mivel nem csak a gyereküket szlovák iskolába járatók aggódtak a himnusz miatt, sőt... 

Ez a két teljesen ellentétes tartalmú nyilatkozat is azt bizonyítja, hogy nincs minden teljesen rendben a vegyes pártban. Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik, pedig előbb a lelkiismeretükkel kellene próbálkozni!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. szeptember 21., szombat

Látták már a kémet?

Kémjátszma az USA-ban.

Száraz Dénes 2019. szeptember 20., péntek

A harcias Orbán nem tetszik a felvidékieknek?

Hunčík Péter pszichiáter egy szlovák lapnak adott interjújában azt állítja, hogy a szlovákiai magyarok 40%-a nem ért egyet OrbánViktor magyar miniszterelnökkel.

B. Vida Júlia 2019. szeptember 19., csütörtök

Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk szól. És hazahív.

Száraz Dénes 2019. szeptember 19., csütörtök

Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ünnepi közgyűlését követően, hogy a vegyespártból menekülnek az emberek. Szerinte eddig egyetlen egy ember távozott, Nagy József.

Molnár Judit 2019. szeptember 18., szerda

Hecckampány turbófokozatban

A szlovák sajtó, félretéve minden higgadtságot, meglehetősen aljas módon az önérzetesség álcájával támadott.

Kolek Zsolt 2019. szeptember 17., kedd

Oktatási dilemmáink: működhet-e a finn modell Szlovákiában?

A mélyülő krízis felveti a kérdést: hogyan tovább, milyen kitörési pontok kínálkoznak a szlovákiai közoktatás számára?

Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Vélemény
B. Vida Júlia: Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk ...

Száraz Dénes: Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ...