2021. március 5., 08:56

A hidakat lezárják, ugye?

Érkezett a tömör, rövid hír, miszerint a két Komáromot összekötő új Monostori hidat a magyar rendőrség személyforgalom részére szerdán reggel 5.00 órától lezárta. Ez állítólag a szlovák fél kérésére történt, mivel nincs elég karhatalmi erő a két (Monostori és Erzsébet) híd szigorított ellenőrzésére. Határzár, hídzár, rokonzár!

Fotó: NIF- Facebook

Az embernek az első reakciója a kedvezőtlen hírre az, hogy amennyiben a szlovákoknak fogyott el a kapacitásuk, miért nem a szlovák oldalon zárják le a hidat? Miért legyenek a magyarok a bubusok? Bizonyára van erre valamilyen technikai jellegű magyarázat, hogy a magyar félnek a zárás könnyebben kivitelezhető, de erről nem szólt a hír.

Olvasom azt is, hogy Komáromban az Erzsébet hídon sem lehet már csak úgy össze-vissza járni-kelni mindegyik sávban az átkelésnél! Lefektetett útjelző kúpok irányítják az autósokat az új és szép körforgalomban egy sávba, onnan pedig egyenesen a szlovák rendőrök karjaiba, hogy személyi igazolványt, munkáltatói igazolást, lakcímkártyát, negatív vírustesztet, a covidon átesettektől orvosi igazolást és hamarosan a covid útlevelet is elkérjenek tőlük.

Még szerencse, hogy ide is berepült a Szputnyik, így nem kell majd a covid útlevélhez külön vízum is a szlovák-magyar határon, mint a lengyeleknél, akiknek a Szputnyik suviszk! Nesze neked Schengen!

Mondhatják Szlovákia védelmében sokan, hogy mit akarunk, hiszen a határzárral elsőként Magyarország lépett még tavaly szeptemberben. Viszont mindannyiunknak van ezzel kapcsolatban tapasztalata, hogy ez mennyire formálisan működött, esetleg csak a személyit kellett felmutatni itt-ott a ránk mosolygó határrendészeknek. De túlnyomórészt nekünk integetve sürgették a határátlépést. Most viszont ezen az oldalon intettek be rendesen azok, akik eddig főleg csak a rendőrautókban ülve néztek ki szigorúan az átkelőkre! Mondtam is mindig a nejemnek az átkeléseknél, hogy addig jó, amíg csak egyoldalú a határzár! De itt van a jó idő, kimerészkedtek!

Félelmetes volt, amikor 2015-ben az első migrációhullámban a Mária Valéria és az Erzsébet híd szlovák oldalán hatalmas betontömböket helyeztek el, hogy szükség esetén azokkal elzárják a forgalmat. Másrészt kicsit nevetséges is volt, mert mire odaértek volna a zsaruk és a daruk, ezrével futottak volna át a menekülők, nem beszélve arról, hogy ezeknek az akadályoknak az átmászása sem jelentett volna számukra nehézséget, és arról se beszélve, hogy mennyire nem voltunk akkor se, ma se célországa a migránsoknak. 

Most viszont bekeményítettek rendesen! Elzárták és szigorú karanténba helyezték az egész országot, hogy a vírusokat ne hordozza át senki sem felelőtlenül a határon. Nem szorulunk belőle állítólag behozatalra!  

Orrlyuk-tágító időket élünk hónapok óta! Azt sem tudja már a szegény ingázó munkavállaló, hogy milyen gyakran teszteltesse le magtát, ha munkába szeretne menni a határ túloldalára vagy akár belföldön is. Hova vezessen első útja a hazatérésekor: a tesztállomásra vagy haza az asszonyhoz?

Egy hidat már lezártak, mert nincs kapacitásuk az ellenőrzésre! Tegyük hozzá, a belföldi ellenőrzésre sincs! Pedig inkább erre a belsőre kellene sokkal jobban odafigyelni, hatékonyabban ellenőrizni az országban a járványügyi rendeletek betartását! Azért, hogy ne legyen tele a Tátra és más kirándulóhely se turistákkal, a karanténba kényszerült fertőzöttek ne mehessenek vásárolni (csak most vonták be ennek az engedélyeztetését), a kijárási tilalom tényleg az legyen, aminek lennie kell, ne működjenek tiltott italkimérések, és ne kövessék egymást a felesleges és fertőzőképes országos tesztelések. Elrettentő példaként pedig naponta közöljék a tettenérések statisztikáját. Mivel az eltúlzott mértékben megállapított szankciók behajtása lehetetlen, mérsékelni kellene a nagyságrendjüket, de azt aztán behajtani szigorral! Ezt pedig önerőből kellene a rendőrségnek és a katonaságnak közösen megoldania! Ne számítsanak a lakossági bejelentésekkel, ne buzdítsak besúgásra az embereket, mert a vírus eltűnik, de az emberek könnyen rászokhatnak erre, mint annak idején.

Ehelyett külön határokat és hidakat zárunk, ellenőrzünk és védünk nagy erőket odavezényelve! Brüsszel már réges régen lezárhatta volna a schengeni határokat, és akkor nem lenne szükség erre! Elsősorban azért, mert a szomszédban sem rosszabb a járványhelyzet, mint nálunk!

A Monostori híd Komáromnál tehát elesett! Erzsébet és Mária Valéria egyelőre még tartja magát! Ki tudja, meddig?

Megosztás
Címkék