Száraz Dénes

2019. szeptember 11., 11:45

A Fradi kupameccseit nézni vágyók nevében

A Magyarország - Szlovákia Európa Bajnoki selejtező előtt kampányszerűen jelentette be óránként a magyar közszolgálati televízió minden csatornája, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a meccset közvetítő M4 már elérhető lesz Erdélyben és Felvidéken is. Jó estét, jó szurkolást!

Kicsit furcsállottam a bejelentést, mivel nálunk eddig is elérhető volt a csatorna földi antennával vagy például a Digi TV kábelszolgáltatóval is. De rendben van, most már ezt meg is erősítették, nincs ezzel semmi baj, biztos erdélyi barátainknak ez fontos volt.

Viszont érthetetlen az, hogy e nagyszerű tévéközvetítési lehetőség  bejelentését szinte vele egyidőben követte egy másik is:

a Ferencváros Európa Liga csoportmeccseit a magyar Sport1 fogja közvetíteni, nem pedig az M4!

Tudjuk jól, hogy a magyar Sport1 viszont csak egy szűk felvidéki sportkedvelő réteg számára elérhető, mivel a szolgáltatók többsége a cseh-szlovák Sport1-et és Sport2-őt tette be még a magyar csomagjába is, amiért persze felárát fizetünk. Annak ellenére, hogy ugyanolyan adófizető polgárai vagyunk az országnak, mint a többség, akit viszont nem terhel pluszköltség az eredeti szlovák nyelvű csomagért.

Azt is tudjuk, hogy a határon túli magyarság körében a Fradi a legnépszerűbb focicsapat. Hosszú évekig vártunk arra, hogy újra valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportküzdelmeibe jusson.

A csoportmeccseket megelőző selejtezőket még hagyományosan az M4 közvetítette. Eszébe sem jutott a jóhiszemű felvidéki magyar szurkolónak, akit még az ág is húz a kettőskereszt országától elszenvedett kettős vereség miatt, hogy kedvenc csapatának kupameccseit nem követheti a televízióban! Esetleg csak a Nemzeti Sporthíradóban szerezhet tudomást az eredményről, netán jobb esetben, ha a közvetítési jog megengedi, láthat majd ebben az új híradásban egy gólösszefoglalót is.

Mondja mindezt egy Fazekas Lacin, Bene Ferin és Törőcsiken szocializálódott vérbeli Újpest szurkoló, aki viszont nem klubsoviniszta, és nem közömbös neki a magyar foci, ezért szurkol minden jó eredményért, sikerért, légyen az a válogatott mellett a Vidié vagy a Fradié is. Nem vagyunk mostanában agyonkényeztetve ezen a területen, és akkor ezen kicsi örömtől is megfosztanak minket. Érthetetlen!

Apropó Nemzeti Sporthíradó! A közszolgálati televízió – M1, Duna TV – új sportösszefoglalója, amely az esti híradót követően kerül műsorra, és csak abban különbözik a hagyományos híradós sporthírektől (nem marad el ez sem), hogy külföldi sporthíreket nem közöl, csak a nemzetet és nemzetrészeket érintőket, kissé talán részletesebben, mint a híradó sporthírei.

Vannak olyan rosszindulatú fél-liberális ismerőseim, akik azt mondogatják, a Nemzeti Dohánybolt, a nemzeti lóverseny és a Nemzeti Sporthíradó után már csak egy ugrás a Nemzeti Italbolt bevezetése. Utána pedig jöhetnek akár a Nemzeti Húsboltok és Nemzeti Piacterek is. Mindezek a régi trafikok, sporthírek, kocsmák, hentesek, piacok helyében. Persze nincs olyan, hogy a Nemzeti Dohányboltban külföldi nem vásárolhat cigit, de olyan sincs, hogy csak magyar dohánytermék kapható ezekben! Hol van már a régi magyar Fecske, Munkás, Terv, Daru vagy Kossuth cigi, talán már Symphonia sincs!

Tudom, hogy a Nemzeti Dohányboltot és a Nemzeti Sporthíradót nem kívánatos egymással párhuzamba állítani, a dohánytermék és a sport kizárja egymást, ami közös bennük, az a nemzeti.

A nemzet szót szádra hiába ne vedd! 

Viszont a Fradi menetelésének megtekintése érdekében be kellene szerezni egy magyar Sport1-et! De hogyan?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Száraz Dénes: Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.