Száraz Dénes

2019. szeptember 11., 11:45

A Fradi kupameccseit nézni vágyók nevében

A Magyarország - Szlovákia Európa Bajnoki selejtező előtt kampányszerűen jelentette be óránként a magyar közszolgálati televízió minden csatornája, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a meccset közvetítő M4 már elérhető lesz Erdélyben és Felvidéken is. Jó estét, jó szurkolást!

Kicsit furcsállottam a bejelentést, mivel nálunk eddig is elérhető volt a csatorna földi antennával vagy például a Digi TV kábelszolgáltatóval is. De rendben van, most már ezt meg is erősítették, nincs ezzel semmi baj, biztos erdélyi barátainknak ez fontos volt.

Viszont érthetetlen az, hogy e nagyszerű tévéközvetítési lehetőség  bejelentését szinte vele egyidőben követte egy másik is:

a Ferencváros Európa Liga csoportmeccseit a magyar Sport1 fogja közvetíteni, nem pedig az M4!

Tudjuk jól, hogy a magyar Sport1 viszont csak egy szűk felvidéki sportkedvelő réteg számára elérhető, mivel a szolgáltatók többsége a cseh-szlovák Sport1-et és Sport2-őt tette be még a magyar csomagjába is, amiért persze felárát fizetünk. Annak ellenére, hogy ugyanolyan adófizető polgárai vagyunk az országnak, mint a többség, akit viszont nem terhel pluszköltség az eredeti szlovák nyelvű csomagért.

Azt is tudjuk, hogy a határon túli magyarság körében a Fradi a legnépszerűbb focicsapat. Hosszú évekig vártunk arra, hogy újra valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportküzdelmeibe jusson.

A csoportmeccseket megelőző selejtezőket még hagyományosan az M4 közvetítette. Eszébe sem jutott a jóhiszemű felvidéki magyar szurkolónak, akit még az ág is húz a kettőskereszt országától elszenvedett kettős vereség miatt, hogy kedvenc csapatának kupameccseit nem követheti a televízióban! Esetleg csak a Nemzeti Sporthíradóban szerezhet tudomást az eredményről, netán jobb esetben, ha a közvetítési jog megengedi, láthat majd ebben az új híradásban egy gólösszefoglalót is.

Mondja mindezt egy Fazekas Lacin, Bene Ferin és Törőcsiken szocializálódott vérbeli Újpest szurkoló, aki viszont nem klubsoviniszta, és nem közömbös neki a magyar foci, ezért szurkol minden jó eredményért, sikerért, légyen az a válogatott mellett a Vidié vagy a Fradié is. Nem vagyunk mostanában agyonkényeztetve ezen a területen, és akkor ezen kicsi örömtől is megfosztanak minket. Érthetetlen!

Apropó Nemzeti Sporthíradó! A közszolgálati televízió – M1, Duna TV – új sportösszefoglalója, amely az esti híradót követően kerül műsorra, és csak abban különbözik a hagyományos híradós sporthírektől (nem marad el ez sem), hogy külföldi sporthíreket nem közöl, csak a nemzetet és nemzetrészeket érintőket, kissé talán részletesebben, mint a híradó sporthírei.

Vannak olyan rosszindulatú fél-liberális ismerőseim, akik azt mondogatják, a Nemzeti Dohánybolt, a nemzeti lóverseny és a Nemzeti Sporthíradó után már csak egy ugrás a Nemzeti Italbolt bevezetése. Utána pedig jöhetnek akár a Nemzeti Húsboltok és Nemzeti Piacterek is. Mindezek a régi trafikok, sporthírek, kocsmák, hentesek, piacok helyében. Persze nincs olyan, hogy a Nemzeti Dohányboltban külföldi nem vásárolhat cigit, de olyan sincs, hogy csak magyar dohánytermék kapható ezekben! Hol van már a régi magyar Fecske, Munkás, Terv, Daru vagy Kossuth cigi, talán már Symphonia sincs!

Tudom, hogy a Nemzeti Dohányboltot és a Nemzeti Sporthíradót nem kívánatos egymással párhuzamba állítani, a dohánytermék és a sport kizárja egymást, ami közös bennük, az a nemzeti.

A nemzet szót szádra hiába ne vedd! 

Viszont a Fradi menetelésének megtekintése érdekében be kellene szerezni egy magyar Sport1-et! De hogyan?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. november 14., csütörtök

Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes megnyilvánulásai miatt, máris beindultak Gyurcsányék, nehogy lemaradjanak a fiatal liberális titánok mögött!

Száraz Dénes 2019. november 13., szerda

Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük a felvidéki magyar választási kedv fokozása érdekében?

Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Száraz Dénes 2019. november 08., péntek

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek.

Molnár Judit 2019. november 07., csütörtök

Újragombolt összefogás

Beljebb vagyunk. Már legalább neve van a gyereknek: Magyar Közösségi Összefogás. Az elmúlt hetekben sokan kevés esélyt adtak annak, hogy a pártok eljutnak idáig.

Száraz Dénes 2019. november 06., szerda

Meztelen a király, de ezt sejti ő is

Egy elvtelen, feltétel nélküli összeborulás a Híddal sokkal nagyobb kárt okozott volna a felvidéki magyarságnak, mint akár egy négyéves parlamenti szünet.

Száraz Dénes 2019. november 04., hétfő

Csalóka pártnevek

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Haják Szabó Mária 2019. november 03., vasárnap

Győzött a francia önzés az uniós érdek felett

Franciaország vétózta meg a nyugat-balkániak ígéretes menetelését Európa felé, de miért is?

Vélemény
Száraz Dénes: Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes ...

Száraz Dénes: Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük ...

Pomichal Krisztián: Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac ...