Száraz Dénes

2019. január 07., 13:24

A „Legkisebb” szlovák

Rossz címmel és elképzeléssel indított televíziós műsort a szlovák televízió. A kicsi Szlovákiában nem lett volna szabad Legnagyobb szlovák címmel műsort indítani, még ha szórakoztató műsornak is szánták, mert így nem maga a műsor volt szórakoztató, hanem inkább az, ahogy saját magukat tették kényszeredetten nevetségessé a televíziósok.

Valószínűleg nem ez volt a szándékuk. A legröhejesebb talán az volt, hogy a legjobb tízbe tizenegyen kerültek be, mert Marika Gombitová, Anton Srholec, Peter Sagan, Andrej Hlinka, Juraj Jánošík, Gustáv Husák, Alexander Dubček, Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr és Cirill mellett ott volt Metód is.

Hozzánk hasonló nagyságrendű országokban ilyesmire nem gondolnak, még a horvátok sem, pedig nekik van egy Modricuk, aki aranylabdás.

Azt csak a nagyhatalmak engedhetik meg magunknak, hogy szavaztassanak a nézőkkel a legnagyobbjaikra: legnagyobb német, angol, francia vagy orosz stb. Bár még náluk is fennállna annak veszélye, hogy Hitler vagy Sztálin, Macron vagy Clementis, esetleg Robin Hood előkelő helyen végezne, ami aztán elég nagy szégyen lenne az ország televíziózására, illetve lakosságára nézve.

Az viszont várható volt, hogy nálunk választék hiányában Juro Jánošík simán befér a TOP 10-be. A hazai „objektív” szellemiségű történelemtanításnak viszont hű tükörképe a műsor, mivel közös történelmünk egyetlen magyar királya, egyetlen nemzeti hőse sem került be a legjobbak közé, Juro viszont igen….

Ha már feltűnősködni akarunk minden áron kicsi és fiatal országunkban, akkor óvatos duhajként szerényen Legkisebb szlovák műsorban kellett volna gondolkodniuk a televíziósoknak.

Akkor még talán Bugár Bélára is érkeztek volna szavazatok! Miért ne?

A szlovák tévénézők csak kicsit tartják őt szlováknak, sokkal inkább szófogadó magyarnak, a magyarok körében pedig magyarul beszélő szlovákként ismert. Aztán esélyeit növeli, hogy évtizedek óta közszereplő, ott tanyázik mindig a legnépszerűbb szlovák politikusok élmezőnyében, napi rendszerességgel feltűnik a híradókban, sokarcú, mindenoldalú politikus, aki bűvészeket meghazudtoló ügyességgel képes a politika színpadján köpönyeget forgatni.

A „legkisebb szlovák” cím elnyerésére végül is nagyobb lenne az esélye, mint köztársasági elnökként befutni. De a legkisebb is számít!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

HIRDETÉS
Vélemény
Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...

B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.