Száraz Dénes

2019. január 07., 13:24

A „Legkisebb” szlovák

Rossz címmel és elképzeléssel indított televíziós műsort a szlovák televízió. A kicsi Szlovákiában nem lett volna szabad Legnagyobb szlovák címmel műsort indítani, még ha szórakoztató műsornak is szánták, mert így nem maga a műsor volt szórakoztató, hanem inkább az, ahogy saját magukat tették kényszeredetten nevetségessé a televíziósok.

Valószínűleg nem ez volt a szándékuk. A legröhejesebb talán az volt, hogy a legjobb tízbe tizenegyen kerültek be, mert Marika Gombitová, Anton Srholec, Peter Sagan, Andrej Hlinka, Juraj Jánošík, Gustáv Husák, Alexander Dubček, Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr és Cirill mellett ott volt Metód is.

Hozzánk hasonló nagyságrendű országokban ilyesmire nem gondolnak, még a horvátok sem, pedig nekik van egy Modricuk, aki aranylabdás.

Azt csak a nagyhatalmak engedhetik meg magunknak, hogy szavaztassanak a nézőkkel a legnagyobbjaikra: legnagyobb német, angol, francia vagy orosz stb. Bár még náluk is fennállna annak veszélye, hogy Hitler vagy Sztálin, Macron vagy Clementis, esetleg Robin Hood előkelő helyen végezne, ami aztán elég nagy szégyen lenne az ország televíziózására, illetve lakosságára nézve.

Az viszont várható volt, hogy nálunk választék hiányában Juro Jánošík simán befér a TOP 10-be. A hazai „objektív” szellemiségű történelemtanításnak viszont hű tükörképe a műsor, mivel közös történelmünk egyetlen magyar királya, egyetlen nemzeti hőse sem került be a legjobbak közé, Juro viszont igen….

Ha már feltűnősködni akarunk minden áron kicsi és fiatal országunkban, akkor óvatos duhajként szerényen Legkisebb szlovák műsorban kellett volna gondolkodniuk a televíziósoknak.

Akkor még talán Bugár Bélára is érkeztek volna szavazatok! Miért ne?

A szlovák tévénézők csak kicsit tartják őt szlováknak, sokkal inkább szófogadó magyarnak, a magyarok körében pedig magyarul beszélő szlovákként ismert. Aztán esélyeit növeli, hogy évtizedek óta közszereplő, ott tanyázik mindig a legnépszerűbb szlovák politikusok élmezőnyében, napi rendszerességgel feltűnik a híradókban, sokarcú, mindenoldalú politikus, aki bűvészeket meghazudtoló ügyességgel képes a politika színpadján köpönyeget forgatni.

A „legkisebb szlovák” cím elnyerésére végül is nagyobb lenne az esélye, mint köztársasági elnökként befutni. De a legkisebb is számít!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 20., vasárnap

Reményteljes hírek a múltból, jelenből és a jövőből is

Az összefogás reménye?

Molnár Judit 2019. január 19., szombat

Ki a bűnös?

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben mindent megtett az MKP ellehetetlenítéséért.

Zachar Pál 2019. január 18., péntek

Előbb lesz ember a Marson, minthogy elkészüljön az ipolysági elkerülő út

Építési munkálatok tervezett kezdete: 2024. június. Ebben az évben Elon Musk szerint már emberek érkezhetnek a Marsra.

Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Vélemény
Molnár Judit: Ki a bűnös?

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben ...

Zachar Pál: Előbb lesz ember a Marson, minthogy elkészüljön az ipolysági elkerülő út

Építési munkálatok tervezett kezdete: 2024. június. Ebben az évben Elon Musk szerint már emberek érkezhetnek ...