2021. február 10., 11:42

Zselízen hétfőn, Farnadon kedden tértek vissza az iskolába

Amint arról a tegnapi nap folyamán az oktatásügyi minisztérium beszámolt, a 2021. február 9-i adatok alapján országszerte összesen 664 alapiskola állt át újra a tantermi oktatásra, köztük néhányan a Lévai járásból is.

Fotó: Alapiskola Zselíz

A zselízi Alapiskola alsó tagozatos kisdiákjai december 8-a óta először ülhettek vissza az iskolapadokba; akkor az egyik pedagógus pozitív teszteredménye okán tértek át távoktatásra.

Az alsó tagozaton tanító 16 pedagógus közül 14 megkezdte a tanítást az iskolában. Egy alsó tagozatos tanító néniről derült ki a hétvégi tesztelés során, hogy pozitív. Gyógypedagógusunk szakorvos javaslatára továbbra is otthonról foglalkozik az arra rászoruló felső tagozatos tanulókkal. A 114-ből 79 tanuló jelent meg hétfőn reggel az iskolában. Ez az alsó tagozatosok 69,3%-át jelenti”

– tájékoztatta portálunkat az oktatási intézmény igazgatóhelyettese, Sokol Zsuzsa.

Elmondása szerint a nem megjelent 35 tanuló közül 21-en visszajeleztek, hogy otthonról folytatják a tanulást, 14 tanuló törvényes képviselőjével ezidáig nem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

„Ezek főképp azok a tanulók, akik a távoktatásba sem kapcsolódtak be. Az asszisztensek segítségével nyomtatott formában kaptak rendszeresen feladatokat a távoktatás ideje alatt” – tette hozzá.

Sokol Zsuzsa arról is beszélt, hogy a 10 nem pedagógus alkalmazott közül egy takarítónő van koronavírus szövődményei miatt betegszabadságon; a többi alkalmazott jelenleg egészséges.

Meglepően sokan igényelték az ebédet, 79-ből 77 tanuló. Az iskolai klub is a megszokott módon, négy csoportban üzemel, 73 tanulóval. Az étkeztetést, hogy ne keveredjenek a csoportok, az étterem nagysága miatt meg tudjuk oldani. Az iskolai klub csoportjaiba viszont két évfolyamból járnak a gyerekek. Arra sajnos nincs pedagógusi kapacitás, hogy minden osztálynak saját napközis csoportja nyílhasson”

– fogalmazta meg a helyettes.

A legnagyobb problémát Zselízen is a naponta, sőt óránként változó előírások, határozatok okozták, de nem volt könnyű a kötelező dokumentumok begyűjtése és követése sem. A helyi alapiskolában – hogy könnyítsék a szülők dolgát – nem ragaszkodtak a papír alapú fénymásolt becsületbeli nyilatkozathoz és teszteredményhez. Ez azonban azt eredményezte, hogy különböző csatornán érkeztek a dokumentumok (e-mail, EduPage, SMS), amelyeket a reggeli beléptetésig rendszerezni kellett.

A szülők és a pedagógusok tesztelése nem okozott gondot, mivel Zselízen két tesztelőpont folyamatosan működik; a városvezetés február 6-án a szülők és a pedagógusok tesztelésére külön mintavételi pontot nyitott.

Farnadon szintén február 6-án tesztelték az oktatási intézmény pedagógusait és a tantermi oktatásba bekapcsolódó tanulók törvényes képviselőit. Mint a község polgármester asszonya, Csomor Vlasta elmondta, keddre halasztották az iskolanyitást, ugyanis a Regionális Közegészségügyi Hivataltól csak hétfőn kapták meg az ezzel kapcsolatos információkat.

A farnadi iskolanyitás tekintetében az is fejtörést okozott, hogy egy alkalmazottjuk esetében kimutatták a fertőzést, míg egy másik karanténba került, de pozitivitást mutatott az alapiskola alsó tagozatán oktató egyik pedagógus tesztje is.

Ő továbbra is otthonról végzi az oktatást az összevont elsősökkel és harmadikosokkal, míg az iskolába visszatérő kolléganője az oda újra belépő három tanulóval, második és negyedik évfolyamosokkal foglalkozik. A magyar tanítási nyelvű alapiskola egy épületben működik a szlovákkal és a helyi óvodával is, ahová részben szintén visszatértek a gyermekek.

Mint Csomor Vlasta elmondta, a két héttel ezelőttihez képest némileg romló farnadi járványhelyzet miatt sem volt egyszerű az iskolanyitás előkészülete, de mindent megtettek azért, hogy megvalósulhasson. Egyben köszönetet mondott a községi szervezésű tesztelésben segédkező doktornőnek és az egész csapatnak, amelynek tagjai közreműködtek a mintavételek során.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.