2021. szeptember 15., 18:32

Zselízen adták át a beiratkozási ösztöndíjakat

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Rákóczi Szövetség – a Kárpát-medencei hálózata segítségével – 2021 szeptemberében több mint 9 ezer külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával. Mindezt a Felvidéken mintegy 3 600 iskolakezdőnek adták, illetve adják át.

Rákóczis ösztöndíjátadás Zselízen
Médialapozó
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A zselízi alapiskola udvarán 2021. szeptember 15-én azok a szülők vehették át a magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat, akik a zselízi, a csatai, a nagyölvedi, a nagysallói, a farnadi, a garamsallói, a sárói vagy az érsekkétyi alapiskola valamelyikébe íratták be gyermeküket. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, vagyis közel 28 euró.

A rendezvény házigazdája a Zselíz és Vidéke Célalap vezetője, Mácsadi János volt, de a rendezvény során szót kapott Zselíz város polgármestere, Juhász András és Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor is. Természetesen az ösztöndíjátadásnak otthont adó alapiskola igazgató asszonya, Máté Anikó is megköszönte a Rákóczi Szövetség munkáját, elhivatottságát, s elmondta, hogy a zselízi elsősök a tanévnyitó során nagy örömmel vették át a társadalmi szervezet által biztosított iskolatáskákat.

Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programért felelős igazgatója a megjelent szülők felé az alábbi gondolatokat intézte:

Ez a program nem működhetne a program támogatói nélkül, de nem működhetne Önök nélkül sem, hiszen ha nincsenek támogatók, az a több száz önkormányzat, magánszemély, közéleti személyiség és cég, akik és amelyek komoly anyagi fedezettel e mögött a program mögött állnak, akkor most nem tudnánk iskolatáskát, ösztöndíjat és ajándékkönyvet átadni. Ha pedig nem lennének önök, akkor nem lehetne kinek átadni ezt az ösztöndíjat.”

Mint mondta, a magyar gyermekek számára, akiket most magyar iskolába írattak, nemcsak oktatási nyelvet, hanem identitást és jövőt is választottak, hiszen éppen a magyar intézményekben, a magyar iskolákban tanulják meg a magyar irodalmat, a történelmet és a kultúrát.

A magyar kisgyermekekből így magyar felnőttek válnak majd. Hisszük, hogy a majdani magyar felnőttek lesznek közösségeink építőkövei”

– tette hozzá.

Az ösztöndíjátadás vendége Novák Katalin családügyi miniszter volt, aki végül személyesen mégsem tudott megjelenni a rendezvényen.

Petrovay László és Nagy Klaudia a Kárpát-medencei magyarság összefogását jelképező beiratkozási ösztöndíjat, valamint Béres József Szép magyar ének című ajándékkönyvét összesen 75 zselízi és Zselíz környéki iskolakezdő kisdiák törvényes képviselőjének adta át.

Rákóczis ösztöndíjátadás Zselízen
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.