2022. május 13., 15:44

Zselíz – Megkezdődhet a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése

2022. május 13-án lett végleges: megkezdődhet a helyi szennyvízcsatorna-hálózat bővítése. Az építési terület átadásáról szóló jegyzőkönyvet a város részéről Juhász András polgármester, a kivitelező AVA-stav részéről pedig Gányovics Ervin projektmenedzser írta alá.

zselízi szennyvízcsatorna-hálózat
Fotó: Zselízi Városi Hivatal
a dokumentumok aláírásakor

Immár nincs akadálya a zselízi szennyvízcsatorna-hálózat építésének, miután Juhász András polgármester, valamint a kivitelező AVA-stav és Doprastav vállalatok konzorciumának képviselője május 13-án aláírta az építési terület átadásáról és átvételéről szóló jegyzőkönyvet.

Egyike vagyunk azon kevés városnak az országban, ahol még nem épült ki a csatornahálózat. Ezért is örülök, hogy sok-sok évnyi várakozást követően, túljutva a pályázat előkészületeit végigkísérő nehézségeken, végre elkezdődik az építkezés. Kivitelezőnk gazdag tapasztalatokkal rendelkezik; úgy gondolom, közösen teljesíteni tudjuk ezt a kihívást”

– mondta Zselíz polgármestere a kivitelezés szakaszába lépő pályázatról. Juhász András hozzátette: az elkövetkező időszak a lakosok számára sem lesz egyszerű, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a velük való kapcsolattartás minél intenzívebb legyen.

Zselíz város már 2009-től próbálkozik pályázati forrásból bővíteni csatornahálózatát, ám az első öt próbálkozás nem járt sikerrel. Ennek oka általában a rendelkezésre álló támogatási források hiánya volt. A 2015-ben benyújtott kérvény sem kapott eredetileg támogatást annak ellenére, hogy minden kritériumnak megfelelt. 2016-ban az ún. tartalék projektek közé került. Státusza 2020-ban változott, amikor a környezetvédelmi minisztérium arról tájékoztatta a várost, hogy megváltoztatta határozatát, és támogatja a zselízi szennyvízcsatorna-hálózat építésének pályázatát.

A beruházás eredetileg 2021 márciusában kezdődött volna, a közbeszerzés során adódó komplikációk miatt azonban előbb 2022 márciusára, majd májusára módosult. A közbeszerzésbe 10 vállalat kapcsolódott be, és a támogatás 7,5 millió eurós összegét jócskán lefaragva a győztes 5,3 millió eurós ajánlattal nyerte el a kivitelezés jogát”

– nyilatkozta a polgármester a támogatás összegének alakulásáról.

A munkálatok még májusban elkezdődnek, és 18 hónapon át tartanak.

Ahogy az AVA-stav vezető projektmenedzsere elmondta, már hétfőn, május 16-án elkezdik az előkészületeket. Ezek keretében folyik majd a közművekkel kapcsolatos engedélyek beszerzése, a munkaterület eredeti állapotának feltérképezése, az építési terület kijelölése és szükséges kellékek szállítása. Gányovics Ervin az előzetes ütemtervet is bemutatta.

A munkákat a helyi jelentőségű utcákon és a harmadosztályú utakon kezdjük meg, az I. osztályú országút mellett csak később dolgozunk. Több csapat is dolgozik majd egyszerre, így a munka párhuzamosan több helyen is folyik. A munkákat a Hurban, a Vásár és a Jesenský utcában kezdjük meg”

– tette hozzá az AVA-stav képviselője.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.