Zongoraavató Pelsőcön

Fábián Gergő 2018. május 06., 08:10

Zongoraavatóval egybekötött koncertet tartott szombaton délután a pelsőci Korona Énekegyüttes a helyi kultúrházban.

Fotó: Fábián Gergő

Elsőként a Korona Énekegyüttes karnagya, Tömöl Gabriella játszott a zongorán, ezután elsős és másodikos zongoristák következtek, majd egy négykezes zongoraművet követően a kórus is előadott néhány dalt.

A hangverseny második felében a Pelsőcről származó, jelenleg családjával Egerben élő Dusík István ült a hangszerhez. A művész Samu Katalinnál tanult zongorázni, majd elvégezte a kassai konzervatóriumot, ahonnan Debrecenbe került főiskolára, mesteri fokozatát pedig Miskolcon szerezte meg. Koncertje során Bach, Mozart, Liszt, Rachmaninov és Debussy darabjait adta elő, utolsó műsorszámként pedig Párizsi emlékek című, késő romantikus stílusban született saját szerzeményét, a feleségével való megismerkedésének emlékére írt darabot játszotta el.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

A csodálatos koncertet követően Tömöl Gabriella karnagy lapunknak elmondta, a zongorára azért volt szüksége az énekegyüttesnek, mert az eddig használt hangszer már mintegy 30 éve szolgálja a kórust és Pelsőc kulturális életét, és már nincs túl jó állapotban. „Szerettük volna felújíttatni, újrahangoltatni, de a hangoló azt mondta, lehet, hogy ez drágább megoldás, s nem is biztos, hogy szépen szól majd. Ezért döntöttünk úgy, hogy használtan veszünk egy másik hangszert. Samu Kati hangszerét szerettük volna felújíttatni, de sajnos az még rosszabb állapotban volt. Végül hosszas keresés után találtunk egy megfelelő zongorát” – magyarázta.

Fotó: Fábián Gergő

Hozzátette, Pelsőcről két komoly zongorista is elszármazott, a rendezvényen koncertet adó Dusík István, valamint Máté Péter, aki jelenleg Izlandon él. „Amikor néha-néha hazalátogatnak, nekünk nagy öröm, hogy le tudnak ülni egy zongorához, és meg tudjuk hallgatni a csodálatos játékukat” – mondta Tömöl Gabriella hozzátéve, az énekegyüttes is szeretné bővíteni zongorakíséretes repertoárját, amire eddig nem volt lehetőség.

Végezetül a karnagy arról is beszámolt, hol láthatja a közönség a közeljövőben a Korona Énekegyüttest. „Több kisebb fellépésünk is van, de amire nagy erővel készülünk, az a június 9-i budapesti koncert lesz, akkor a Kórusok Éjszakáján éneklünk. Egy héttel később Pelsőcön lesz koncertünk egy budapesti kórussal, aztán pedig a Gombaszögi Nyári Táborban lesz jelen a kórus” – fejtette ki Tömöl Gabriella.

0 HOZZÁSZÓLÁS