2022. november 13., 19:47

Zenés versek és verses zenék a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválján

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya társszervezőivel tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválját. Az idei kétnapos rendezvény Füleken és Fülekpüspökiben valósult meg.  

Verséneklők
Fotó: Páko Mária

A nagy hagyománnyal rendelkező fesztivált mindig a Losonci járásban szervezik. Eredményességéhez nagyban hozzájárulnak azok a tehetséges előadók, akik a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny verséneklő kategóriájában sikeresen szerepelnek.

A rendezvény első napján a slam poetry berkeiben jól ismert Laboda Róbertet és Varga Bencét köszönthette a közönség.

Laboda Róbert elmondta, mindig nagy öröm számára, ha a szülővárosában léphet fel. A fesztivált megelőzően Varga Bencével a II. Koháry István Alapiskolában és a Füleki Gimnáziumban tartottak egy-egy rendhagyó irodalom órát.  Számára pedagógusként kiemelten fontos, hogy megszerettesse a verseket a gyerekekkel.

A költészet nem egy távoli csillag, nem egy megfogadhatatlan harmadik típusú találkozás, hanem az itt van közöttünk, egy nagyon emberi dolog, és olykor ezeken a borongós őszi estéken nagyon-nagy lelki megnyugvást tud adni és pozitív lendületet”

– nyilatkozta.

A két slammer a Kállai pincében a zenekarral együttműködve lágy dallamokra mondta el slam poetry szövegeit. A szombati gálaműsor a fülekpüspöki kultúrházban zajlott. A műsor első részében felléptek a Mákvirágok Rimaszombatból, Korponai István Pincről, Göbő Anna és Sándor Léváról, Molni és barátai Szesztáról, valamint a Pedagógusok Fülekről és Losoncról.

Verséneklők
Göbő Anna és Sándor
Fotó:  Páko Mária

Göbő Sándor, a Ketten zenekar frontembere elmondta, pénteken egész estés koncertet tartottak, amelyen volt alkalmuk bemutatni a repertoárjukat és azt a műfaji palettát, amelyen mozognak.

Szombatra három dalt hoztunk, kimondottan megzenésített verseket. Hallható volt Ilyés Krisztinka egy verse, a klasszikusok közül Szabó Lőrinc két verse egy dalban, és a harmadik szintén egy kortárs költő, Tóth László verse volt. Talán ezek a szívünkhöz legközelebb álló versek, dalok”

– nyilatkozta Göbő Sándor.

Páko Mária idén két csapatával, a Mákvirágokkal és a Pedagógusokkal érkezett a fesztiválra.

„Én főleg gömöri és felvidéki költők verseit zenésítem meg, hiszen azt szeretném, hogy az ő alkotásaik is maradandóvá váljanak. Számomra nagyon jó érzés, amikor például Pósa Lajos versét, a Magyar vagyok címűt énekeljük, és a közönség már ismeri, énekli velünk” – mondta el Páko Mária.

Verséneklők
Pedagógusok
Fotó:  Páko Mária

A gálaműsor második részében a magyarországi Zaporozsec zenekart köszönthette a közönség, amely fergeteges hangulatot varázsolt a kultúrház színpadára.

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya fontosnak tartja, hogy a verséneklés műfaja iránt felkeltse a figyelmet, ezért azon dolgozunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük azt az emberekkel. Azon munkálkodunk, hogy nagyobb figyelmet kapjon ez a műfaj, hogy lehetőséget teremtsünk a műfajban dolgozó együttesek, szólisták országos bemutatkozására és szakmai fejlődésére”

– nyilatkozta Galcsík Károly, szervező.

A rendezvény fontos küldetése továbbá a kezdő, tehetséges és kreatív fiatal zenei előadók felkarolása, szakmai fejlődésük elősegítése, de a már befutott előadók felléptetése is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.