2018. július 14., 15:22

Zajlik a Generációk Találkozása fesztivál a Zoboralján

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a Generációk Találkozását a zoboralji Alsóbodokon. Pénteken gyermekprogramok és környezetvédelmi tematikájú előadások várták az érdeklődőket, valamint Magyar7 lapunkat is bemutattuk Zoboralja apraja nagyjának.

Generációk Találkozása péntek
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Szombaton a futballé és a rockközönségé a főszerep a Generációk Találkozóján. A labdarúgó mérkőzést a Zoboralji Községek Regionális Társulása szervezte A felvidéki rockzenekarok fellépése után a legendás Varga Miklós foglalja majd el a színpadot az esti órákban. Az éjszakai bulin a ZSEB zenekar húzza a talpalávalót. 

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

 Vasárnap a hagyományőrzők lépnek fel Alsóbodokon. A Generációk Találkozásán az alábbi népi csoportok mutatják majd be a színpompás hagyományőrzést: Garam Menti Néptáncegyüttes, Kútyika Nagycétényi Éneklőcsoport, Alsóbodoki Női Éneklőcsoport, Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport, Berencsi Pimpimpápa, Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport, Nagykéri Citeracsoport, Csitári Menyecskekórus, Gímesi Hagyományőrző Csoport, Nagycétényi Citeracsoport, Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport, Nefelejcs Hagyományőrző Gyermek Népdalcsoport.

A Generációk Találkozása fesztivál ideje alatt az érdeklődők megtekinthetik az Esterházy Múzeumot és az Alsóbodoki Magán Szakközépiskola épületében található Zoboralji Múzeumot is, amely Nyitra-vidék természeti kincseit, történelmét és népi kultúráját mutatja be.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Generációk Találkozása eleve jelzi, hogy több korosztályt szeretnének megszólítani a szervezők. A fesztiválra családok érkeznek, fontos az, hogy gyermektől a felnőttig mindenki megszólítva érezze magát.  Zoboralján a hagyományőrzésnek van létjogosultsága, így a gyerekekkel hagyományos népi és kézműves foglalkozásokat végeztek, zoboralji mintákkal dolgoztak.

Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára elmondta portálunknak, a rockzenekarok válogatásánál azt a célt tekintették elsődlegesnek, hogy a felvidéki magyar zenekaroknak adjanak lehetőséget. "Zoboralján szórványban élő magyarság van, a Generációk Találkozása jó lehetőség arra, hogy összefogjuk a magyarokat, megnézzük, hol tart egy-egy hagyományőrző csapat.”- fűzte hozzá Tünde. 

Generációk Találkozása péntek
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék