XXI. NYÁRI IFJÚSÁGI KÉZMŰVES TÁBOR Ipolyszalkán

2021. június 10., 18:12
Bokor Klára

Kevés élőbb tájház található a Kárpát-medencében mint az ipolyszalkai, amely egyfolytában lüktet, végzik az évszakok szerinti idénymunkákat, gyerekek, felnőttek töltik meg a tájház szobáit, udvarát, és évente töbsször is szerveznek kézműves táborokat.

ipolyszalkai kézművestábor
Fotó: Bokor Klára

Ezekben a táborokban nem csak a régi mesterségek elsajátítására van lehetőségük a fiataloknak, de ízelítőt kapnak a paraszti életből és őseink bölcsességéből is.

Dikácz Zsuzsanna tájházvezető elmondta,

az idei tábor mindhárom turnusa alatt a résztvevők a tetőtéri szobákban lesznek elhelyezve, ám ha valaki sátorozni szeretne, hozhat, és felverheti a tájház udvarán.

Vasárnap érkeznek a gyerekek és az estét játékos ismerkedés tölti ki.
A táborlakók hétfőtől kezdve szombat estig reggelivel kezdenek, kézműveskednek ebédig, ami után régi jó szokás szerint lesz egy óra pihenésük, 5-6 óráig ismét a foglalkozásoké lesz a főszerep.

Jó idő esetén a pár száz méternyire lévő Ipoly folyóhoz visszik őket fürdeni, vagy pedig a falu két játszóterének egyikére.

Esténként tábortűz lesz, néhányszor sütögetéssel párosítva, egy napon túrázni indul a csapat.

Vasárnap 11 órától van a kiértékelés, amire a szülőket is szeretettel várják, és ezzel zárul a tábor.

ipolyszalkai kézművestábor
Fotó: Bokor Klára

Esős időben a tájház nagytermében lesznek a foglalkozások, jó idő esetén inkább az udvaron a fák árnyékában vagy a nádtetős pihenőhely alatt. Kérik, hogy a gyerekek hozzanak magukkal sapkát, fürdőruhát, egy vagy több fehér pólót (vagy egyéb ruhaanyagot) a batikoláshoz, valamint hálózsákot, kispárnát, pokrócot/lepedőt az alváshoz.

Az étkezés naponta biztosítva lesz, minden a tájház konyhájában előkészítve és főzve. Így a gyerekek, ha van kedvük, maguk is részesei lehetnek az étkek elkészítésének.

A program igen sokszínű

Lesz szőnyegszövés vagy/és tarisznyaszövés, kosárfonás, korongozás, fafaragás, agyagozás, batikolás, nemezelés, üvegfestés, gravírozás, népi motívumok festése falapokra, szalvétatechnika, bőrművesség, kötélverés, csuhézás, gyöngyfűzés, és még több más érdekesség is.

ipolyszalkai kézművestábor
Fotó: Bokor Klára

Zsuzsa külön kiemelte, hogy a fiatalok praktikus ismereteket is kapnak – tesznek el a táborok ideje alatt savanyúságokat, lekvárt főznek, pont úgy, ahogy dédanyáink tették. Megismerkednek a gyógynövényekkel, az őstönköly búzával, lesz csíráztatás, kenyérsütés, kenderfeldolgozás.

A táborvezető örömét fejezte ki afelett, hogy a gyerekek és felügyelők évről évre visszajárnak, ami annak bizonyítéka, hogy jól érzik magukat, sok hasznos ismerettel bővül tudásuk, fejlődik kézügyességük. Az Ipoly folyó mentén, a Börzsöny szépséges hegyeinek szomszédságában található tájházba szeretettel várják a gyerekeket egy felejthetetlen hétre.

A három időpontból biztos mindenki talál magának megfelelőt:

2021. július 4 – 11., 2021. július 18 – 25., 2021. augusztus 8 – 15.

Kövesse facebook oldalunkat is!