2024. április 19., 15:33

Workshop Kéménden a legelők ökoszisztémájáról

Még tart a háromnapos rendezvény Kéménden a legelők ökoszisztémájáról, a védett területek legeltetés általi védelméről. A jelenlévők a téma szakértői és felelősei. Az előadásokon kívül terepre is kimennek – a helyi Patácsokra, Tóth Attila farmjára Kiskeszire és a Kosa Estate farmra az ebedi hegyen. Az eseményt a Visegrádi Alap támogatta. 

A résztvevők kimentek a kéméndi Patácsokra
Galéria
+5 kép a galériában
A résztvevők kimentek a kéméndi Patácsokra
Fotó: Bokor Klára

Grman Balázs szervező elmondta, a község pályázott a workshopra. Kéméndnek is vannak európai jelentőségű sós síkságaik, amiket legeltetéssel próbálnak védeni. A Patácsok területének megújításához szakemberek segítségét vették igénybe, mára már legel a területen szürke marha csorda és lovak is. A szürke marhák mindegyike nevesítve van, és a levágásig ott borjadzik és él a legelőn. Ezzel a családok – főleg kéméndiek – egészséges marhahúst tehetnek családjuk asztalára, s ráadásként a sósokon újra kialakul az eredeti növényzet.

Kéméndi Patácsok
Fotó:  Bokor Klára

Bacsa Krisztián, a Pozsonyi Természetvédelmi Egyesület (BROZ) tagja prezentációban számolt be arról, hogy egyesületüknek milyen tapasztalatai vannak a legeltetéssel kapcsolatban.

A szakember elmondta, az őskorban a hatalmas növényevő állatok formálták a természetet, majd az ember legeltetett, de az állattartás fokozatosan az istállókba majd a nagy farmokra szorult.

Elkezdődött a legelők szántófölddé alakítása és az erdők telepítése. A legelők fokozatosan eltűntek, ám ez baj, mert a Közép-európai vegetáció a legelők és a fás területek váltakozására épül.

Bacsa Kristián
Bacsa Kristián
Fotó:  Bokor Klára
Kéménden és Szlovákia szerte találhatók sós területek, ezek mindegyike régen legelő volt. Jellemző ezekre a területekre a talajvíz ingadozása és az, hogy a vízben sok a só, amely kicsapódik. Ha ezeken a területeken nem legeltetnek, az eredeti növényzetet felváltják más fajok, tönkre téve a sósok nagyon különleges növényvilágát. A legeltetés után ez a fajta legelő tud a leghamarabban megújulni, bármennyire letapossák is az állatok. Leginkább a szürke marha érzi jól magát a területen”

– fejtette kis Bacsa Krisztián.

Workshop a legelőkről Kéménd
Fotó:  Bokor Klára

Részt vett a workshopon Leléd polgármestere Dajcs Richard is.

„A lelédi kataszter 95 százaléka zöld terület. Húsz év után sikerült elintéznünk az úrbért és a falu visszakapta saját tulajdonba ezeket a legelőket. Létezik már legeltetés a falu körül, látszik a pozitív hatása, de a mértékét még lehetne és kellene is növelni. Ehhez keresek itt segítséget és inspirációt.

A helembai híd megnyitása óta a turizmus fejlődik, a bicikliút melletti legelők látványnak is szépek, az állatok pedig hozzátartoznak a falusi élethez. Az emberek elkezdték felújítani a régi parasztházakat, kiadják turistáknak, akik jönnek is szép számban. Különös szépségű turistautakon lehet túrázni, sokan értékelik, hogy nálunk még nem kell a medvékkel való találkozástól tartani”

– fogalmazott Leléd polgármestere.

Grman József Kéménd polgármestere és a workshop szervezője Grman Balázs
Grman József, Kéménd polgármestere és a workshop szervezője, Grman Balázs
Fotó:  Bokor Klára
A kéméndi Patácsok
Tele van élettel a legelő
Fotó:  Bokor Klára

 

Az eseményt a Visegrádi Alap támogatta
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.