2018. november 21., 08:09

Vőkön találkoztak a Szenci járás újraválasztott MKP-s polgármesterei

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke november 20-án Vőkön találkozott a Szenci járás újraválasztott MKP-s polgármestereivel.

Vőkön találkoztak a Szenci járás újraválasztott MKP-s polgármesterei
Médialapozó
Fotó: Duray Rezső

Vőkön Fejes Boldizsár, Rétén Metzner Zoltán és Félben Pomichal István kapott további négy évre bizalmat a választóiktól.

A találkozón részt vett az MKP vőki helyi szervezetének elnöke, Domonkos Vince és Duray Rezső, az MKP járási elnöke, akik beszámoltak a Szencen és további 13 községben elért eredményekről, változásokról, amelyek jó kiindulási alapul szolgálnak a következő időszak választásaihoz.

Fotó:  Duray Rezső

Domonkos elmondta, a vőki óvoda felújítására a magyar kormány a Bethlen Gábor Alap által 29 ezer euró támogatást adott. Még ebben az évben ünnepélyesen átadják a felújított épületet, egy napon az egyházfai óvodával, amely 116 ezer euró támogatást kapott.

Hogyan alakultak a 2018-as helyhatósági választások a Szenci járásban?

Szenc – a jelenlegi polgármester már nem indult. A 3 szlovák független induló közül jelentős fölénnyel nyert Badinský Dušan, akit az MKP és a Csemadok is támogatott, a megegyezés szerint mellette magyar alpolgármester fog dolgozni. A 19 tagú képviselő-testületbe, csakúgy mint 4 éve, 3 képviselő került be az MKP színeiben a 9 jelölt közül. Mindegyik jelölt több szavazatot ért el, mint négy évvel ezelőtt, amikor a Most-Híddal koalícióban indult az MKP. A 19 tagú képviselő-testületben a 3 MKP-son kívül van 1 KDH-s, a többi 15 képviselő független, akik közül 9-en egy társuláshoz tartoznak, amely csoport az elmúlt választási időszakban elég sok gondot okozott a város vezetésének.  

Vők – Fejes Boldizsár, az MKP kongresszusának kitüntetettje a rendszerváltás óta polgármester, minden választáson az MKP (előtte: MKDM) színeiben indult, most ellenjelölt nélkül lett megválasztva. Az 5 tagú testületbe 7 képviselőjelölt indult, 4-en az MKP listájáról jutottak be.

Réte – a jelenlegi polgármester Metzner Zoltán, az MKP tagja, a mostani választáson MKP-Híd koalícióban indult és ellenjelölt nélkül lett polgármester. A 9-tagú képviselő-testületbe 5 MKP-és jutott be.

Egyházfa – az MKP által támogatott független jelöltnek, Šillo Igornak sikerült legyőznie a már 16 éve KDH színekben induló polgármestert. Az 5 tagú testületbe bejutott 2 MKP-és és 3 független.

Hegysúr –  veszített Gujber László, Pozsony-megyei képviselő, az MKP helyi szervezetének elnöke egy független jelölttel szemben. Takács Adrián négy évvel ezelőtt Pozsony ruzsinói városrészben Smer-SNS koalícióban indult képviselőjelöltként. Az 5 tagú testületbe 1 MKP-és jutott be.

Boldogfa - 3 független polgármester-jelölt indult, köztük a jelenlegi polgármester is, aki nem nyert, mert 41 szavazattal többet kapott részben a magyarok által is támogatott jelölt, Múčka Peter. A képviselő-testület megválasztott 5 tagja az MKP színeiben indult.

Fél – az MKP megyei képviselője Pomichal István, mint független jelölt a szintén független szlovák nemzetiségű ellenjelölt ellen nagy fölénnyel nyert. A 9 tagú testületbe két MKP-s jelölt jutott be.

Gútor – a jelenlegi polgármester már nem indult, de mint az MKP képviselőjelöltje egyedüliként bejutott a testületbe. Polgármester-jelölt három volt, 2 független és egy Most-Híd jelölt. A magyarok, akiknek százalékaránya már nagyon lecsökkent, nem tudtak megegyezni, hogy kit támogassanak, így egy szlovák nemzetiségű hölgy nyert. Goldbergerová Ľudmila 495 szavazatot kapott, a Híd jelöltje 50 szavazattal kevesebbet.

Éberhard – 3 független polgármester-jelölt indult, köztük a jelenlegi, akit 700 szavazattal megelőzve nyert az MKP és a magyarok által támogatott jelölt, Janík Eugen. A 9 tagú képviselőtestületbe 2 MKP-és került be.

Szemet - 3 független polgármester-jelölt indult, közülük a jelenlegi Konrád Jozef nyert, akit az MKP is támogatott. Az MKP helyi szervezetének elnöke, Bartal Sándor bejutott a 7 tagú testületbe.

Nagyborsa – a 2 jelölt közül óriási előnnyel a jelenlegi polgármester Klačko Ján nyert az MKP támogatásával, az 5 képviselő közé nem jutott be MKP tag, de azonnal a vonal alatt tartalékos az MKP helyi szervezetének elnöke, Kucsera László.

Dunasápújfalu - 3 független polgármester-jelölt indult. Az MKP által támogatott jelölt a 2. lett, Árvová Zuzana nyert. A 9 tagú testületbe az MKP színeiben csak Neszméri Tünde, a helyi szervezet elnöke jutott be.

Zonctorony – az egyetlen falu a Szenci járásban, ahol a Most-Hídnak polgármestere van Čermák Štefan személyében, aki már a harmadik választási időszakban tudott nyerni. A 7 tagú képviselő-testületbe 2 MKP-és jutott be.

Vőkön találkoztak a Szenci járás újraválasztott MKP-s polgármesterei
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.