2021. április 4., 16:47

VIZA központ épül Párkány városában, áthidaló kölcsönre is szükség lesz

Párkány városa a magyar-szlovák határon átnyúló Interreg programból 866 200 euró összegű pénzügyi támogatást kapott egy regionális VIZA központ építésére. A projekt utófinanszírozott, ezért a város 900 000 euró összegű áthidaló hitelt vesz fel.

Fotó: Smidt Tamás
A VIZA látványterve elülső nézet - Smidt Tamás szőgyéni építész tervei alapján

A főutcán található városi tulajdonban lévő épület rekonstrukciójával jön létre az új központ, amely információs és promóciós helyként szolgál majd a helyi termelők és termékeik számára.

A központ részét képezi egy részben fedett piac, húsz értékesítési ponttal, épületgépészeti eszközökkel és kültéri bútorokkal. A megvalósításnak az év végéig kell befejeződnie, de úgy tudjuk, őszre már kész lehet.

VIZA Párkány
Fotó: Smidt Tamás
A VIZA központ látványterve hátulról

Az Ister-Granum már 2012-ben elkezdte fejleszteni a helyi termékek hálózatát a régióban. Létrehozták a helyi termelők adatbázisát és számos publikáció jelent meg a témában.

A Szlovákia-Magyarország Interreg V-A Együttműködési Programot támogató legújabb projektet egy csoportosulás valósítja meg tíz partnerrel együttműködve.

A projektpartnerek célja, hogy növeljék azon vásárlók számát, akik helyi termékeket és élelmiszereket vásárolnak a régió termelőitől, gazdáitól. Hasonló piac kiépítésére Szőgyénben is sor kerül még ebben az évben, szintén Interrreg pályázatból.

Megosztás
Címkék