magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. június 10., 10:18

Viszolajszky Károlyra emlékeztek

2019. június 9-én délelőtt a megszokottnál is nagyobb volt a jövés-menés az alsószemerédi római katolikus templom környékén. A rendhagyó ünnepi szentmisére érkező hívek a község korábbi esperes-plébánosára, Viszolajszky Károlyra emlékeztek.

Viszolajszky Károly
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Az érsekújvári születésű Viszolajszky Károly ötvenöt esztendőn át szolgálta rendületlenül a manapság több mint ötszáz lelkes település híveit. A világutazó papnak köszönhető, hogy Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén álló Pater Noster-templom falán magyar nyelven is olvasható a Miatyánk szövege.

Viszolajszky 1884-ben a Keresztelő Szent János tiszteletére emelt templomot, egy évvel később pedig a felsőszemerédi Stainlein-Saalenstein Leontina grófnő által alapított Mária-zárdát szentelte fel. Utóbbit, amiben az – árvákat, elesetteket és betegeket gondozó és gyámolító – irgalmasrendi nővérek tevékenykedtek, a későbbiekben ő maga igazgatta.

„Viszolajszky a zárdaiskola 25 éves fennállásának jubileumakor alapítványt hozott létre a szerzetesi pályára készülő leánygyermekek segélyezésére és ezt 20 ezer koronával támogatta. A faluban megalakult katolikus olvasókör elnöke is a művelt plébános volt” – olvasható az egyházi író és buzgó zarándok halálának 90. évfordulójára megjelentetett, Balla Szilvia, Bóc Tihamér és Csóvány Henrik által összeállított emlékfüzetben.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

Az ünnepi szentmise végén a magyarországi vendégek képviseletében szót kapott Viszolajszky Károly egyik leszármazottja, a korábbi országgyűlési képviselő, Horváth Béla is: „Különösen említésre méltó az Egy zarándoklat élményei című könyve, amely szentföldi utazását örökíti meg, s amely valóban egy értékes kincs. (…) Még a kilencvenes években, az Alsószemeréden szolgálatot teljesítő Herdics György plébános úrtól kaptam meg a Vasárnapi Kalendárium egyik kiadványát, melyben egy igen terjedelmes beszámoló jelent meg Viszolajszky Károlyról. Ezután kezdtem komolyabban érdeklődni a Szetén eltemetett dédapám, Viszolajszky Mihály testvérének életútja iránt” – árulta el a nevezett lebilincselő olvasmány újbóli magyarországi kiadását tervező Horváth Béla, aki az alsószemerédi egyházközség számára, illetve a mindenkori, itt szolgálatot teljesítő plébánosnak egy – pálos apácák által varrott és hímzett – vadonatúj, zöld színű miseruhát ajándékozott.

Az 1929. június 7-én elhunyt világutazó plébános tiszteletére a helyi kolostor nővérei egy síremléket állíttattak. A Jézust Jó Pásztorként ábrázoló, majd’ kétméter magas szobor 1932-től jelzi Viszolajszky sírjának helyét. A síremlék a közelmúltban többek között Bóc Mária és Csóvány Henrik közbenjárásával, az alsószemerédi hívek adományaiból újulhatott meg.

Éppen Csóvány Henrik, a község példamutató alpolgármestere az, aki próbálja őrizni szeretett községének szellemi értékeit és kincseit. Egy kis közösség tevékeny tagjaként igyekszik gondoskodni róla, hogy Viszolajszky Károly neve ne merüljön feledésbe. A plébános rokonai, hozzátartozói hálásak lehetnek a múltat tiszteletben tartó alsószemerédieknek, hogy egy évszázad elteltével is számontartják, sőt tovább éltetik egykori plébánosuk munkásságát, emlékét.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A szentmisét követően a magyarországi vendégek is fejet hajtottak az imaház melletti temetőben levő sírnál, majd átvonultak a Koháry család egykori nemesi kúriájából kialakított zárda épületébe, a jelenlegi községházába. Az ebéd elfogyasztása után visszatértek a temetőbe, ahol a felsőszemerédi plébános, Tóth Péter szentelte fel a renovált síremléket.

Viszolajszky Károly
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.