cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. október 10., 19:51

Virtus a hagyományban - néprajzi konferencia Gömörpéterfalán

A mai nap során Virtus a hagyományban címmel néprajzi konferenciát szerveztek Gömörpéterfalán azzal céllal, hogy bemutassák a magyar harci testkultúra katonai és népi oldalát, illetve a Felföldi Dalia Iskola irányvonalát.

A konferencia két részből állt. A meghívott néprajzkutatók a magyar visszacsapó íj hagyományos készítési módjáról, az alföldi pásztor virtusról és a magyar harci testkultúra kutatásáról beszéltek.

néprajzi konferencia

Az ajnácskői Foglár Gábor a hagyományos íjkészítés hazai mestere. A történelem szakos tanárként dolgozó fiatalember autodidakta módon tanulta ki a mesterséget. Kezdetben saját maga kisérletezte ki a dolgokat, majd Magyarországon talált egy íjkészítő iskolát, ők segítették az első lépésekben. Az első íj óta több év telt el, Gábor tudása pedig egyre jobban fejlődött. Saját készítésű hagyományos íja 2018-ban elnyerte az Év Magyar Íja- díjat, 2019-ben pedig ugyanezen a versenyen második helyezett lett. Ezen a megmérettetésen azok az íjkészítők vehetnek részt, akik csak természetes anyagokból készítik íjaikat.

néprajzi konferencia
Akkor beszélhetünk hagyományos íjkészítésről, hogyha természetes anyagokat használunk. Ez azt jelenti, hogy olyan állati és növényi eredetű anyagokat, amelyek megtalálhatók például a Kárpát-medencében, kezdve a faanyagtól, a szarun, és az ínen keresztül, egészen a ragasztóanyagig. De természetesen a készítés módja is fontos”

- magyarázta Gábor, aki múzeumokban tanulmányozza a megtalált sírleletekhez kapcsolódó íjleleteket.  

„Azt szoktuk mondani, hogy egy ilyen íj él és lelke van. Tehát számomra kihívást jelent olyan tárgynak életet adni, ami szinte életre kel a kezünkben” - nyilatkozta. 

néprajzi konferencia

A kiállításon a magyar harci testkultúra eszközeit és fegyvereit tekinthették meg az érdeklődők.

Azok a fegyverek és eszközök vannak kiállítva, amiket mi használunk az edzések során. Tehát eredeti ostorok, botok, fokosok, szablyák és íjak. A fegyvereken keresztül az ember találkozhat a régi történelemmel, illetve a tekintetét a jövő felé vetheti”

- nyilatkozta Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője, aki egy évtizede kutatja néprajzi módszerekkel a népi harci testkultúrát.

néprajzi konferencia

Munkája során pásztoroktól gyűjtve új ismeretekkel gyarapította a tudást például a botbirkózásról, a fokos vívásról és a karikás ostor gyakorlati és virtusos használatáról. Ezen kívül felvázolta a magyar népi birkózások különböző formáit, valamint kiemelten tanulmányozza a magyarság három jellegzetes fegyverét, az íjat, a fokost és a szablyát.

A Felföldi Dalia Iskola mellett működő Felföldi Dalia Kutatási Központ a kutatott anyagot nemcsak dokumentálja, hanem feldolgozza és továbbadja a fiataloknak. 

néprajzi konferencia
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.