2019. március 3., 17:51

Virtuóz: Komáromban már kapható Kristóf Réka első lemeze

Örvendetes, hogy a komáromi Madách Könyvesboltban már a hivatalos március 8-ai megjelenése és a nemzetközi piacon történő forgalmazása előtt kapható a 2017-es Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztesének, a városban felcseperedett Kristóf Rékának debütáló lemeze. 

Kristóf réka_3
Médialapozó
Fotó: Archívum

A korhű barokk hangszereken játszó, müncheni Accademia di Monaco együttessel nyár végén közösen készített In furore című CD javarészt azokat a Vivaldi- és Händel-kantátákat tartalmazza, amelyek a felvidéki fellépéseik során, a hazai hallgatóság körében is nagy sikert arattak.

Március 21-én egy óbudai Bach-esten énekel

Kristóf Réka, azaz Kuci párnapos komáromi lazítása során elsőként portálunknak számolt be ezen örömhírről. Mivel legutóbb a düsseldorfi Anton Rubinstein Akadémia énekversenyén a novemberben elért győzelme kapcsán beszélgettünk, ezért a pályájával kapcsolatos további aktualitásokról is kérdeztük őt.

“Az első hanghordozómon felcsendül az a két Vivaldi- és egy Händel-motetta, amelyeket az Accademia di Monacoval korábban a komáromi református templomban is bemutattunk. Továbbá a lemez anyaga kiegészül egy másik Händel-motettával. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a CD tájékoztató füzetecskéje a német és angol szövegen kívül magyar nyelvű információkat is tartalmazzon.

Március 8-ig csak a szülővárosom Jókai utcai Madách Könyvesboltjában szerezhető be, de azt követően több ország boltjaiban is forgalmazásra kerül a korong.

Szervezés alatt áll a németországi és a hazai lemezbemutató koncert, ezért azok időpontja még nem publikus“ - mondta el.

E hétvégén párnapos családlátogatásra ruccant haza, ám március 21-én 19 órától majd Magyarországon, az Óbudai Társaskörben koncertezik. A Régizene Európai Napja alkalmából a Simplicissimus Kamaraegyüttessel közös ottani Bach-estre hívja-várja az érdeklődőket.

A Trieri Színház szerződtette és sokat koncertezik

„Kedden vissza kell utaznom Németországba, mivel véget ér az egyhetes félévi színházi szabadságunk. Bő két hét múlva azonban régi- és egyházzenei csemegékkel szeretnénk megörvendeztetni az Óbudai Társaskörbe betérő zenebarátokat. Addig lesz egy koncertem Münchenben, és Shakespeare A windsori víg nők című darabjának operaváltozatát próbáljuk a Trieri Színházban. Múlt vasárnap volt ugyanis az utolsó Fidelio-előadásom a Bregenzben“- árulta el olvasóinknak.

Hozzáfűzte: mivel nagyon szeret hangversenyezni, az operaszerepeken kívül az is örömmel tölti el, hogy havonta több koncertet is adhat, főként Németországban.

„A koncerteken teljesedhetek ki igazán, legnagyobb örömmel pedig régi zenét énekelek.

A koncertek időpontjáról rendszeres tájékoztatást nyújtok a weboldalamon, amelynek már a magyar nyelvű változata is elkészült, így a hazai közönség is nyomon követheti a munkásságomat.“

Sikerei ellenére is idővel hazatérne

Nem titkolja: elégedett pályája eddigi alakulásával. A németországi sikersorozata ellenére azonban azt gondolja, hogy idővel mégis hazatér a családja közelébe.

„Nagyon sokat dolgozom Németországban, és jóleső érzéssel tölt el, hogy folyamatosan nagyszerű feladatok érnek utol. Biztos, hogy idehaza nem lenne ennyi színházi és koncertlehetőségem. Mi tagadás, ennek tudatában is honvágyat érzek, hiszen legutóbb két hónappal ezelőtt volt időm hazautazni.

Elsősorban tanulni mentem ki Németországba, s már akkor is hangoztattam, hogy pár év múlva biztosan hazatérek.

Optimális megoldásnak az számítana, ha szabadúszó operaénekesként a hazai és a külföldi feladataimat össze tudnám hangolni. Hiszem, hogy mindenütt a lehető legjobban kell tenni a dolgomat, lelkiismeretesen kell dolgoznom, s a Jóisten majd úgyis odavezet, ahol lennem kell“ - mondta búcsúzóul.

Kristóf Réka 2010 és 2012 között Dobi-Kiss Veronika diákjaként tanult a győri Richter János Konzervatóriumban. Miután 2012-ben felvételt nyert a Brémai Zeneművészeti Főiskolára, ott Laki Krisztina és Thomas Mohr professzorok tanítványaként fejlesztette tudását. Azután 2016 őszétől két évig Fenna Kügel Seifried tanítványaként, a müncheni August Everding Színiakadémia, Zene- és Színművészeti Főiskolán csiszolta tehetségét. Közben rendszeres résztvevője volt Laki Krisztina és németországi professzorok mesterkurzusainak.

Figyelemre méltó Réka külföldi énekversenyeken elért eddigi sikersorozata.

Például 2011-ben a szegedi VII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen Simándy özvegyének különdíjában részesült. Majd 2015-ben a németországi Timmendorfer Strandon a Walter és Chalrolle Hamel Alapítvány különdíjasává vált. 2017-ben pedig amellett, hogy több száz jelentkező közül a budapesti Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese lett, a színházak és zenekarok érdekképviseleti és munkáltatói szövetsége, a Deutsche Bühnenvereinen ösztöndíjasai közé is beválasztották őt. Többek között olyan híres helyszíneken is fellépett, mint a brémai Die Glocke és a müncheni Prinzregententheatr Gartensaal. Tavaly májusban pedig nagy sikert aratott a New York-i Carnegie Hallban, ahol Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kísérte őt az egyedi formájú-felépítésű zongoráján.

Kristóf réka_3
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.