Virtuális séták 3D-ben a magyar-szlovák határ mentén

2020. november 30., 08:50
ma7

A turizmus serkentését célozza a CBC Tours (SKHU/1801/1.1/001)  elnevezésű projekt, amely az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft., a Novitech a.s., a One Pr Kft. és az Intellexi Kft. együttműködése révén valósul meg a magyar-szlovák határmenti régióban. A pályázat során létrehozott honlap és app a hagyományostól eltérően innovatív, 3D technológia alkalmazásával nyújt minőségi, rendszerezett információt azok számára, akik turisztikai céllal a szlovák-magyar határmenti régióba terveznek látogatást. Legalább 100 magyarországi és 100 szlovákiai helyszínt járhatnak be a 3D-s technika alkalmazása révén.

Gömöri turizmus

A projekt fő célja a turizmus serkentése a szlovák-magyar határmenti régiókban, különös tekintettel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Kassai Régióban található határközeli turisztikai helyszínekre.

A projektpartnerek együttműködésében egy virtuális valóság alapú integrált turisztikai platformot hoznak létre a határmenti régiókra szabva. Új funkciókat rendelnek hozzá innovációként és egy applikációt is létrehoznak kiegészítésként.

Az átfogó cél, hogy a régió látogatóinak interaktív, valós idejű információkat szolgáltasson a releváns és érdekes helyszínekről, kulturális örökségekről (POI). Ezt a célt a turisztikai helyszínek és a kapcsolódó üzleti szolgáltatások, mint szálláshelyek, régió specifikus ajándéktárgy és termékboltok 3 dimenziós szkennelésével kívánja elérni, kiegészítve a vizuális bejárhatóságot interaktív meta információkkal (p. étterem aktuális menükínálata, nyitvatartása).

A projektben 3D-s panoráma képek készülnek , amelyek okostelefonra letölthető virtuális sétákhoz lesznek csatlakoztatva, amelyet a látogatók a határátlépőknél és a turisztikai célpontokon elhelyezett QR kódok leolvasásával tölthetnek le. Ez a megnövelt láthatóság a turistákat az utazásuk jobb megtervezésére sarkallja és azonnali földrajzi, szolgáltatási információkhoz juttatja utazásaik során.

A turizmus serkentése egyúttal növeli a határmenti régiók vonzerejét a régióbeli látogatók számát, ezzel pedig támogatható a helyi gazdaság fenntarthatósága, növelhető a gazdasági kohézió. Ezt célozza a projekt a Kassai régióban és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határmenti térségében azzal, hogy a kulturális-, történelmi- és természeti értékek internetes láthatóságát virtuális valóság technológiával növeli.

Már elérhető és mindenki számára hozzáférhető a szlovák-magyar határmenti régió turisztikai látványosságait 3D túrákkal bemutató online platform és applikáció.

A honlap elérhetősége: https://cbc.virtualtours.city/
Az applikáció elérhetősége: https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.Novitech.CBCTours

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap 85%-os támogatása mellett valósul meg.

Kövesse facebook oldalunkat is!