2022. szeptember 7., 17:07

Virrasztanak a mai nap éjszakáján a kürti Cigléd kegyhelyen

Virrasztásra invitálják a kürti hívek a környék hívő népét ma, szeptember 7-én a ciglédi kegyhelyre. Ősi hagyomány ez, melyet úgy 6-7 éve élesztettek újjá.

cigled-4-copy.jpg
Fotó: Bokor Klára
A ciglédi forrás

Danczi Mónika hitoktató, a Hajnalvándor zenekar vezetője, a helytörténet ismerője elmondta, az ő gyermekkorában még virrasztottak a kegyhelyen, mégpedig a forrásnál.

"A kegyhelyen csak Kisasszonykor, Szűz Mária születése előtti éjszakán volt virrasztás. Nagymama leterítette a pokrócot a lassan bugyogó forrás mellett és énekelve, imádkozva, csendben Istenre figyelve töltöttük az éjszakát. Ma már nem vagyunk kint napkeltéig, csak éjfélig.

A népi vallásosság úgy tudja, aki ezt az éjszakát végig imádkozza a Szent Szűz tiszteletére, a felkelő Napban meglátja az Istenanyát. Tudok olyan kürtiekről, akik ezt a kegyelmet megkapták"

- idézi az emlékeket Mónika.

cigléd
Fotó:  Bokor Klára
Danczi Mónika a forrásra épül kiskápolnánál

A mai napon este 9-kor kezdődik az imádság a forrásnál, majd a dombtetőn álló nagy kápolnához menet elvégzik a keresztutat, melynek stációi az utat szegélyezik. A Mária tisztelet éjfélig fog tartani.

Az itteni forrásról él a legenda, miszerint Deutsch a zsidó földbirtokos többször betemette trágyával, hogy a víz ne áztassa el rétjét, de mindhiába. A kristálytiszta víz mindig felbugyogott, sőt még a felesége is meggyógyult mikor ivott a forrás vizéből.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.