2022. november 12., 13:22

Világszínvonalú kézműves kávé Ipolyságon

A COFFEEIN nevű kávépörkölő vállalat 2011-től olasz kávéval foglalkozó e-shopként működött, ipolysági székhelyű kávépörkölő üzemüket 2015-ben nyitották meg. A minőségi kávét feldolgozó, rendkívül gazdag kínálatú pörkölő vezetőjével, Szabó Péterrel beszélgettünk.

Coffeein
Fotó: Szabó Péter

Mi ösztönözte a cég létrehozását? Már akkor is az a cél lebegett a szeme előtt, hogy a klienseket a minőségi kávéfogyasztás felé irányítsák?

Minden azzal kezdődött, hogy egy kávézót szerettem volna nyitni, ám ekkor még semmit sem tudtam mindennek az alapkövéről, a kávéról. Hamarosan az fogalmazódott meg bennem, hogy inkább a kávé értékesítésével szeretnék foglalkozni, így 2011-ben elindítottam egy e-shopot, amelynek a kínálatában különböző nagy márkák kávéi szerepeltek. Rá kellett jönnöm, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen hiányoztak olyan alapvető információk, mint a kávébabok származási helye, azok termőterülete vagy a pörkölés dátuma. Ekkor éreztem először, hogy ez nem elegendő, s hogy jobb minőségű kávékat szeretnék kínálni a fogyasztóknak.

Milyen a hazai fogyasztók ízlése? Mennyire tud a Coffeein hatni az ízlés formálására? 

Meglátásom szerint a szlovákiai kávékultúra jó irányba halad, de még mindig nagyon sokan vannak, akik a tipikus kesernyés kávéízt részesítik előnyben; ez mindaddig nem is baj, amíg nem gondolják azt, hogy a túlpörkölt, elégetett kávészemekből jó kávé készülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy a kávébab a kávécseresznye magja, tehát egy gyümölcsről beszélünk, amely cukrot tartalmaz. A keserű, olajos kávé nem erős kávé, hanem a cukrok túlégetésével keletkezett, ,,elrontott” élelmiszer.

A minőségi kávépörkölés alapfeltétele a minőségi kávébab beszerzése. Minek alapján döntenek arról, honnan vásárolják a kávébabot? 

Egyszerűen megkóstoljuk őket. Havonta számos minta érkezik különböző közvetítőkön keresztül; ezeket a mintákat megpörköljük, és filteren keresztül elkészítjük. Vaktesztek során több mintából választunk, de olyan kávék is vannak, amelyekből azért rendelünk, mert a termőterületük helye és a feldolgozásuk módja kíváncsivá tesz minket.

2021-től a klienseknek arra is lehetőségük van, hogy egy kávécserjét örökbe fogadjanak partnereik ültetvényén. Milyen motivációból alakult ki ez a program és van-e érdeklődés iránta? 

Ezzel főleg a farmereknek szerettünk volna segíteni, mivel így már lényegében előre el tudják adni a termésüket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a farmerek munkáját, mivel nélkülük kávé sem lenne. Az örökbefogadási programunk során a vásárlók havi szinten e-mailt kapnak a farm életéről, így betekintést nyerhetnek abba a kemény munkába, ami a kávétermesztéssel jár. Természetesen azok fogadnak örökbe egy-egy kávécserjét, akik igazán szeretik és értékelik a minőségi kávét.

Coffeein
Fotó:  Szabó Péter

A kávéiparról gyakran hallani, hogy nem éppen környezetkímélő. Mégis egyre többen igyekeznek ilyen téren is tudatosan tenni azért, hogy a feldolgozás egyes szakaszai kevéssé terheljék a környezetet. Önöknél hogyan nyilvánul ez meg?         

Igyekszünk a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Minden offline reklámanyagunk és a kávéink címkéi is kávépapírból készülnek, ami a kávé pörkölése közben keletkezett hulladékból készül. A többi csomagolóanyagunk szintén újrahasznosított papír. Pörkölőgépünket környezetkímélőbbre cseréljük, amely kevesebb gázt igényel, s a pörkölésnél a keletkezett szén-dioxidot is felhasználja; ez a folyamat minimalizálja az emissziót. A jövőben egyébként tervezzük a napelemekre való átállást is.

A cég megalakulása óta Ipolyságon székel. Származik-e bármilyen hátrány abból, hogy nem a főváros környékén, hanem itt, Dél-Szlovákiában működik?

Szó sincs hátrányról, itt születtünk és nevelkedtünk; sosem volt alternatíva, hogy a főváros környékére költöztessük a kávépörkölőnket.

2022 augusztusában a világ egyik legnagyobb gasztronómiai versenyén díjazták a termékeiket. Egy kávéjuk két arany csillagot, két kávéjuk pedig egy-egy arany csillagot kapott a Great Taste Awards seregszemléjén. Egy ilyen nívós visszaigazolás miben erősíti meg a csapatot? Mit jelent a dolgos hétköznapok oldaláról nézve egy ilyen rangos elismerés?

Mérhetetlenül büszke vagyok a COFFEEIN egész csapatára. Tizenegy év után kijelenthetjük, hogy világszínvonalú kávét gyártunk. Számunkra ez hatalmas örömet jelent, az elismerésekre pedig a sok évnyi munkánk megérdemelt gyümölcseként tekintünk. Ezek a díjak újabb lendületet adnak csapatunknak. Gyorsulunk, gyarapodunk; a kistermelőket is támogatva a legjobb kávékat szeretnénk elhozni a fogyasztóinknak.

Megjelent a Magyar7 2022/45.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.